P19-landslagets första läger avklarat: ”Många har imponerat”

Det svenska P19-landslaget med Lars Ekdahl vid rodret har precis avslutat sitt första läger tillsammans. Tisdagen, onsdagen och torsdagen har spenderats i Prioritet Serneke Arena i Göteborg. Under onsdagen spelade de en internmatch.

– Vi har haft träningspass och internmatch. Bland annat har ett pass varit med ett offensivt tänk, hur vi vill jobba där, och så ett defensivt inriktat hur vi vill jobba i försvarsspelet. Sedan försökte vi sy ihop det i matchen på ett bra sätt. Det var mycket nytt för många. Vissa har spelat mer regelbunden futsal än andra och några har spelat desto mindre. Men de tar åt sig väldigt bra och är ambitiösa. De vill mycket, så det är jättekul, berättar förbundskaptenen Lars Ekdahl för Futsalmagasinet.

LÄS ÄVEN: SFL-lagen med flest åskådare i hemmapremiären

Hur känns allt det här för dig?

– Det är kul att det är samling. Det har varit mycket roddande inför det här kring att få ihop truppen med hjälp av SFL-klubbar och andra futsalpersoner runtom i landet. Vi har fått en bra spridning på deltagare med spelare från Umeå till Malmö och från västkust till östkust.

Ekdahl hade kallat 28 spelare till lägret i Göteborg. Men redan till nästa gång det ses ska tolv spelare gallras bort.

– Nästa uppdrag för oss blir i samband med Nordic cup i Danmark i december när herrlandslaget spelar. Då kommer vi att åka dit tisdag, onsdag, torsdag och möta Finland i två matcher. Där ska vi åka med 16 spelare och idag är vi 28. Sedan är det stora målet naturligtvis EM-kvalet i slutet av januari, säger han och tillägger:

– Det ska bli spännande och se vilken nivå vi håller gentemot andra länder. Det är första gången för 19-åringar, så det ska bli väldigt spännande.

EM-kvalet lottades under torsdagen. Sverige ställs mot Kosovo, Cypern och San Marino. Vilken nation som kommer stå som värd är ännu inte bekräftat från Uefa.

Med sig i landslaget har Ekdahl två kända SFL-profiler i Anders Magnusson som assisterande tränare och Peter Paananen som målvaktstränare.

– Det känns jättebra. Jag och Anders känner varandra sedan gammalt, och när vi fick in Peter visade det sig att Anders och Peter känner varandra då båda jobbar som lärare. Sedan har vi spelat mot, och med, varandra en hel del gånger. Nu har det också varit en stor fördel att alla vi är från Göteborg så vi har kunnat haft en hel del möten där vi har förberett. 

Du står här som förbundskapten för det första pojklandslaget i futsal någonsin. Beskriv den känslan.

– Det är jättekul och spännande. Ett ärofyllt uppdrag. Det ska bli spännande att se var det här tar vägen. Dels hur vi står oss, men också vad det kan ge för ringar på vattnet för futsalen bland ungdomar i Sverige. Om det kan ge något även för distrikten och att de börjas jobba även på den nivån.

LÄS OCKSÅ: Legiec med två mål när Sverige slog Nederländerna

Nu väntar som sagt en hel diskussioner mellan tränarna inför gallringen av spelare, och de tar även till experthjälp. Under onsdagens internmatch fanns nämligen herrlandslagets förbundskapten Matija Dulvat på plats.

– Många har imponerat, så vi kommer få väldigt tufft att banta ned den truppen. Vi kommer sätta oss och diskutera det här efter lägret, och så var Matija här och kommer ge sina tankar och reflektioner på vad han såg under internmatchen.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img