Florentin utvecklar gymnasieelever: ”Det ger dem en stor utvecklingspotential”

Petter Florentin är ett av flera hyllade tränarnamn inom den svenska futsalen. Han har bland annat tagit sitt Borås AIK till SM-final, vunnit SFL Södra och i år är de hittills obesegrade i serien.

Men det är inte bara SFL-futsal i tränarens liv. På dagarna jobbar han precis som de flesta andra med annat, och där är ett av hans uppdrag lite mer speciellt. Han tränar nämligen gymnasieelever i futsal, på skoltid.

– Det är ett projekt som är under Borås AIK och tillsammans med Sven Erikssongymnasiet, där vi helt enkelt till i år startade en futsalinriktning. Det fanns ju fotboll och hockey och så, och nu kan man då även kombinera futsal med studierna, berättar Florentin i avsnitt 3 av Studio FM och fortsätter:

– Det är väldigt kul och lärorikt att se de spelarna jag har i gymnasiet. Unga förmågor som egentligen aldrig spelat futsal, utan det är fotbollsspelare som tycker det är kul med inomhusfotboll och brinner för det. 

LÄS OCKSÅ: Sveriges nya assisterande förbundskapten om varför han tog jobbet

Ju tidigare man börjar desto bättre. Det är något som gäller det mesta, och så även att spela futsal.

– Där kan man se en viss skillnad. När jag började spela futsal var man på en annan nivå än de här unga killarna som är bra redan från början, vilket då ger dem en stor utvecklingspotential i futsal. Så det är väldigt spännande, och de har gjort ett val att göra det här, så de är väldigt engagerade och intresserade. 

Hur ser träningarna ut?

– Det är ganska likt de träningar vi har i Borås AIK, men sedan lägger man det på en nivå så det är lite lättare för dem med framför allt taktik och så. Vi lägger mycket fokus på bolltouch och beslut. 

Hur ser du på framtiden för futsal i gymnasiet?

– Den är lika ljus som futsalens framtid för både tjejer och killar. Nu har vi inga tjejer i årets kull, men förhoppningsvis blir det några till nästa år.

Hör mer av Petter Florentin, och även HBK-tränaren Per Lunnebjer, och hans arbete med gymnasieungdomars futsalutveckling i avsnitt 3 av Studio FM via spelaren nedan. 

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img