Asp inleder ny karriär – och avslutar en annan: ”Känns sorgligt – men allt har sin tid”

Nicklas Asp är en av de spelare som hittills gjort flest landskamper i det svenska futsallandslaget. Det har blivit totalt 52 stycken – och fler än så kommer det inte att bli.

Under fredagen offentliggjordes nyheten att landslagskarriären som spelare avslutas, för att istället inleda karriären som assisterande förbundskapten bakom Matija Dulvat. En roll som Lars Ternström, som tidigare i höst valde att hoppa av sitt uppdrag, tidigare hade.

– Det känns väldigt bra och det ska bli jätteroligt. Det känns väldigt bra att få fortsätta vara en del av landslaget och vara med på den resan som påbörjats med Matija. Jag känner att jag varit med från början och känner att det är något jag vill fortsätta vara en del av, berättar Nicklas Asp för Futsalmagasinet.

Efter seriepremiären borta mot IFK Uddevalla Futsal berättade Asp i intervju med Futsalmagasinet om tankarna kring landslaget, och att han gärna skulle vilja representera de svenska färgerna igen.

– Det är klart att jag helst hade varit spelare i landslaget, men man får samtidigt se det realistiska att det finns killar som är snäppet vassare på min position och med framtiden för sig. Matija tänker långsiktigt och vill satsa på de spelarna, och det köper jag helt och hållet och har alltid gjort.. Med tanke på det känns den nya rollen rätt i tiden och oerhört inspirerande, säger Asp som fick frågan om att bli assisterande förbundskapten under den förra veckan:

– Jag träffade Matija när han var i Göteborg, och vi hade ett långt snack om hur han såg mig som spelare och min framtid. Då förklarade han att han hellre ser mig i den här rollen och hade många kloka argument för det. Det var en väldigt bra diskussion, och man kan väl säga att det blev som två beslut i ett. Dels att han inte såg någon framtid för mig som spelare i landslaget, och så även att han ville ha med mig som assisterande.

Då 32-åringen funnits med på tidigare samlingar under ledning av Dulvat har han bra koll hur det är att drillas av honom. Nu ska han drilla spelare tillsammans med den skicklige tränaren.

– Det ska bli väldigt spännande, det finns ingen med den futsalkunskapen i Sverige som Matija besitter. Hela laget har lärt sig väldigt mycket under hans tid som förbundskapten, och att stå vid sidan av honom kommer fortsatt vara väldigt lärorikt.

Mitt i allt glädjande är det också en fin spelarkarriär i landslaget som är över – och det är jobbigt för Blåvittspelaren på ett sätt.

– Blandade känslor givetvis. Varit en otrolig resa att ha varit med från början och ha varit lagkapten hela vägen fram till nu. Det har varit otroliga upplevelser och minnen och man har träffat massa härliga människor. Det var en helt ny värld som öppnades sedan landslaget drog igång.

Han tillägger:

– Känns samtidigt lite sorgligt att lägga de skorna på hyllan. Men allt har sin tid. Det kommer en dag för alla, och den dagen är här nu för mig.

Det blir dock som tidigare utlovat fortsatt spel i SFL med IFK Göteborg Futsal. Men ett nytt tidskrävande arbete kommer också göra att futsalen  ibland krockar med livet, och då kommer spelandet bli lidande.

– Så mycket tiden tillåter kommer jag vara med. Jag har familj och vi har många samlingar med landslaget och det kommer krävas mycket tid av mig hemifrån för landslaget. Jag har sagt att jag ska spela så mycket som det bara går, och jag vill fortsätta så länge kroppen håller. Annars kommer jag ångra mig i framtiden om jag inte fortsätter spela.

Hur tror du att det kommer fungera att vara både spelare i SFL och assisterande förbundskapten för spelarna du spelar med och mot?

– Jag tror inte att det kommer vara några problem. Jag förstår om vissa kan tycka det. Jag kommer ha väldigt bra koll på spelare och kolla på ännu mer futsal än jag gör idag. Jag tror att spelare kommer inspireras av det, faktiskt, säger han och avslutar med att beskriva hans roll i landslaget:

– Allt är inte helt klart. Men jag kommer hjälpa Matija att scouta spelare bland mycket annat och när det gäller laguttagningar kommer jag ge förslag till Matija kring spelare om vilka spelare som skulle kunna få chansen. Sedan har Matija alltid sista ordet, det är han som bestämmer.

Nicklas Asp tillträder omgående och hans första uppdrag i rollen som assisterande förbundskapten blir under Nordic Cup i december.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img