Solberg om landslagsfrånvaron: ”Inte värt det”

0
Foto: David Gerd

Målvakten Christopher Solberg är en av de spelare som gjort flest landskamper för Sverige, och har under de senaste åren varit ett givet namn när landslagsuttagningar gjorts.

Men under de senaste samlingarna har han dock saknats, och så även under en del av klubblaget IFK Göteborgs SFL-matcher. Futsalmagasinet tog därför kontakt med 32-åringen för att kolla läget.

– Det är egentligen inte så stor skillnad från i fjol. Jag tränar fullt varannan vecka med klubblaget, och sedan tränar jag mestadels på egen hand den andra veckan. Jag har min son varannan vecka, och tycker inte det är värt att lämna ifrån honom och skaffa barnvakt.

Han fortsätter:

– Tränare i klubblag och landslag vet om det och har vetat om det länge, och sedan är det upp till dem hur de gör. Jag försöker vara tillgänglig så mycket som möjligt, och även när jag har min son hos mig. Han älskar att kolla futsal och kommer alltid ned till planen efter matchen och vill spela.

När landslaget i början av december reser till Danmark för spel i Nordic Cup är det utan Solberg. Så var fallet även under samlingen innan det.

– Jag har tackat nej båda gångerna. Det har legat så att hela min barnvecka har försvunnit, vilket gör att man inte träffar sin son på tre veckor. Det är inte värt det. Det finns ett liv efter och utanför futsalen, säger han och fortsätter:

– Matija (Dulvat) vet om min situation, och han brukar stämma av med mig inför samlingarna. Ibland löser man det, men när det handlar om en hel barnvecka har jag inte känt att det är värt det för min del.

LÄS OCKSÅ: Torslanda-spelaren borta resten av säsongen

Är du inte orolig att det påverkar dina framtida chanser med tanke på bland annat VM-kvalet som närmar sig?

– Det kanske påverkar framtida uttagningar, det är jag medveten om. Som jag sagt till Matija förstår jag att det påverkar. Det verkar även ha engagerat många som skriver och frågar varför man inte är med. Men det är med anledning av min son, kan jag nu öppet säga. Det handlar inte om att jag inte är påtänkt, utan att jag tackat nej.

VM-kvalet är annars en stor morot för Solberg, och han drömmer om att få representera de blågula färgerna där.

– Jag brinner för sporten, och har alltid gjort. Jag har verkligen satsat mot det här VM-kvalet som kommer. Det är det som gjort att man kört på, och har varit en oerhörd motivation. Att få ta Sverige vidare mot ett mästerskap har alltid varit en dröm.

Men hur man än vrider och vänder på det kommer alltid familjen att gå först. Det är faktiskt mycket tack vare sonen som Solberg fick den sista biten motivation att köra på utöver tankarna på ett VM-kval.

– Jag funderade helt ärligt på att lägga ned inför i år. Jag frågade honom om han ville fortsätta titta på mig när jag spelar, och han sa att han längtade efter att säsongen skulle dra igång. Så det är väldigt mycket hans förtjänst att jag fortsatte spela, och även min nya flickvän och hennes barn som är oerhört stöttande. Det ger mig jättemycket.