Åkullsjön kritiska mot förbundet: ”Så här får det inte gå till”

0

Imorgon spelar IFK Åkullsjön sin första kvartsfinal i RFL:s slutspel. Motståndet blir Boo FF efter att Brommapojkarna dragit sig ur slutspelet, men Åkullsjön menar att förbundet gjort fel och att de egentligen skulle haft annat motstånd.
– De pratar om att futsal ska bli proffsigare även på damsidan, och så gör de så här, säger Mia Lindgren i Åkullsjön.

När Brommapojkarna drog sig ur slutspelet för två veckor var det under några dagar ovisst om vilket lag som skulle ta platsen. Det blev sedan klart att IFK Åkullsjön, som vann RFL Norra Norrland, kommer få möta Boo FF i kvartsfinalen. IFK Åkullsjön valde då att lämna in en skrivelse till Svenska Fotbollförbundet, då det enligt tävlingsbestämmelserna står att laget ska möta annat motstånd.

I tävlingsbestämmelserna står det att ”Vilka lag som möter varandra i kvarts- och semifinalerna bestäms utifrån geografisk närhet lagen emellan, med beaktande av samtliga deltagande lags geografiska hemvist.”. I Åkullsjöns fall skulle det innebära att man ska möta Kågedalens AIF, som möter Umeå i kvartsfinal, och att Umeå ska få möta ett lag från Stockholm.

– Det är otroligt märkligt, det står i bestämmelserna att det ska vara på ett sätt och så gör man på ett annat sätt. Det går inte ihop för mig, säger Mia Lindgren till Futsalmagasinet.

Skrivelsen som lämnades in avslogs – trots att bestämmelserna säger annat.

Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté svarar Åkullsjön att de har rätt i att de enligt bestämmelserna ska möta Kågedalen, men att förbundet har som grundförutsättning att inte låta två lag från samma seriegrupp mötas. Åkullsjön och Kågedalen får alltså inte mötas eftersom de spelar i samma grupp, enligt Tävlingskommittén.

– Men det kan de ju inte komma med i efterhand eller? Det hade varit en sak om det stod i bestämmelserna, men det gör det ju inte, säger Lindgren.

Lindgren menar att det inte är det sportsliga som gör att de blir upprörda. Dyra och långa resor är den den största anledningen.

– Det är väldigt dyrt och tar väldigt lång tid att resa till Stockholm. Vi fick även veta väldigt sent. Tittar man på Umeå så har de visserligen ungefär lika långt, men de har inte behövt resa lika mycket som oss under säsongen. säger Lindgren och fortsätter:

– Förbundet pratar om att man vill göra futsal proffsig på både herr- och damsidan och så händer en sådan här grej. Jag kan lova att något sådant här aldrig skulle hända om det var i herrarnas SFL, avslutar Lindgren.

Åkullsjön skriver att man inte kommer ta ärendet vidare just nu, utan att man vill fokusera på kommande matcher för tillfället.