Paul Chamoun: ”Grunden till vår föreningsidé var egentligen ungdomarna”

Ektorp Futsal-Klubb från Norrköping har varit aktiva sedan sommaren 2018. Föreningen startade egentligen redan i slutet av 2017. Då var tanken att man skulle starta ett fotbollslag med syfte att sysselsätta främst utsatta ungdomar. Klubbens grundare Paul Chamoun har jobbat med integrationsfrågor sedan 2015 och har sedan dess haft ett stort ungdomsgäng med under hela tiden och det var egentligen efter deras behov föreningen kom till. Men processen att starta en förening tar sin tid och under tiden spelade man futsal i dåvarande SFL-laget Norrköping FK.

Idén och visionen om sysselsättning för ungdomar kvarstod men blev istället inom futsal. Man satte sig ned i kompisgänget och bollade fram och tillbaka och bestämde sig för att träffa Östergötlands Fotbollsförbund för att gå vidare. Efter mötet, där man fick en fin respons kring idén, var det ingen snack om saken – och det var så Ektorp Futsal-Klubb kom till.

Nu ett år senare med starten inom futsal har man tagit det första steget mot sitt mål – efter att man har blivit klara för division 1-spel kommande säsong. Detta efter att man vunnit sin division 2-serie samt kvalspelet i överlägsen still.

En som är mycket nöjd över klubbens första säsong både resultatmässigt och organisationsmässigt – men långt ifrån nöjd målsättningsmässigt – är klubbens grundare Paul Chamoun.

Futsalmagasinet har fått sig en pratstund med Chamoun.

– En fantastisk första säsong! Det tyder på att vår satsning och vårt engagemang har gett resultat. Det är många personer som ligger bakom framgångarna, speciellt de runtomkring som har underlättat för att vi spelare ska kunna fokusera på jobbet ute på planen. Att sätta upp mål och sedan uppnå dem är alltid en speciell känsla, berättar Paul Chamoun.

Den nystartade klubben består av flera välkända namn i truppen. Förutom Paul själv som har meriter från spel i SFL med Norrköping FK samt från det svenska landslaget så värvade man in bröderna Drazen och Slaven Novoselac som bland annat har spelat för det bosniska landslaget och i den högsta ligan i Bosnien. En annan man också värvade in var Haris Sijaric från Norrköping FK. Med dessa namn i truppen så fanns det inget annat mål än att ta steget upp till division 1 redan första säsongen. Allt annat skulle ha varit ett misslyckande.

– Självklart har vi känt att allt annat än ett avancemang är ett misslyckande. Många av våra spelare är vana vid en hög press och känslan har varit att den har gett oss en starkare vinnarmentalitet. Vi har hämtat in både spelare samt ledare som ska vara på den högsta nivån i Sverige och då blir kravbilden automatiskt att vi måste ligga på en hög nivå, berättar Chamoun och fortsätter att berätta att det är styrkan som grupp som gör dem så starka, men att man är långt ifrån nöjda:

– Det är alltid nya saker som dyker upp och vi har hela tiden lärt oss hur saker och ting fungerar. Det som gör oss stabila är styrkan i den stora gruppen vi är. Vi är ett kompisgäng sedan barnsben och vi har hjälpt varandra väldigt mycket och hela tiden haft en positiv aura. Att spela i en nystartad division 2-klubb kanske inte ställer så höga krav vilket kan ha varit bra för oss som nystartad förening. Men vi har redan från start sagt att vi ska tänka SFL och då är kravbilden på organisationen hög. Vi är inte nöjda förrän vi är där både på och utanför planen.

Sedan starten för Paul och föreningen så har huvudämnet varit integrationsfrågor och att hjälpa barn samt ungdomar att förändra sina liv och komma in rätt i samhället.

– Grunden till vår föreningsidé var ju egentligen på grund av ungdomarna. Många av våra spelare har jobbat med barn och ungdomar sedan tidigare och flera av dem var med och hjälpte till under åren med integrationsprojektet som jag hade. Under denna period sågs de äldre spelarna samt ledarna som förebilder. Både socialt samt sportsligt vilket ledde till en bekväm relation till ungdomarna och de kunde se sig själva i dem. Fotbollen har varit ett gyllene verktyg som en väg mellan vuxna och barn.

Han fortsätter:

– Vi känner att vi har personer som kan påverka och förändra ungdomars liv och vi tror att föreningslivet är en gemenskap som hjälper till att göra just det. Vi har under vårt första år haft ett U19-lag med ungefär 25 olika deltagare där vi både tränat och spelat turneringar och matcher. Vi vet vad vi vill och har satt upp mål på hur vi vill att det ska se ut på ungdomssidan, berättar han.

Responsen de har fått utifrån har varit mycket bra och det är något de är väldigt glada över.

– Det har varit helt underbar respons! Vi är så stolta över att så många frågar och vill veta mer om oss. Vi har figurerat i lokalmedia i Norrköping flera gånger samt som Futsalmagasinet har skrivit om oss vid några tillfällen. När man sedan får samtal och meddelanden från olika orter i landet så känns det något extra att få höra så fina kommentarer, från både yngre och äldre. Det ger en enorm push.

Nästa säsong blir det spel i division 1. Där väntar bland annat ett stort derby mot KFUM Linköping och det är något man ser fram emot väldigt mycket.

– Det kommer bli jättespännande med division 1 nästa säsong. Det har blivit tuffare att nå högstaligan och vi vet att vi måste tänka SFL i varje moment av det vi gör. Det kommer vara små detaljer som avgör vem som tar den platsen. Att få spela derby redan nästa år blir självklart roligt, även om vi helst hade velat spela derbymatcherna i SFL såklart.

Målet inför säsongen i division 1 är redan satt och man vill fortsätta på samma spår som den föregående säsongen i division 2.

– Vi sa redan när vi startade upp att det bara finns en väg att gå och det är rakt mot SFL. Vi har en trupp och ledarstab som borde spela i högstaligan redan i år men alla valde istället att göra denna resa tillsammans. Det kommer bli tufft, det är som sagt svårare att nå SFL nu och vi kommer att behöva spela på topp varje match för att nå dit, avslutar Paul Chamoun, grundare i Ektorp Futsal-Klubb.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img