Att finansiera futsalresor

0
Foto: Markus Alexandersson

Futsal är en ganska ny sport i Sverige och är fortfarande inne i en expansiv fas. Fler och fler unga hittar futsal, både som egen sport och som komplement till utomhusfotbollen. Glädjande såklart, men inte minst för unga som spelar både fotboll och futsal ställer det stora krav på ekonomin.

Det är ju ändå en billig sport jämfört med ridning, ishockey, segling och andra materialsporter, men i alla idrotter kostar det att både åka på träningsläger och cuper, med mat, boende, resor med tåg, buss och kanske till och med flyg. Särskilt i sporter som går att utöva året runt, och en del håller ju på med både två och tre sporter parallellt. En familj med flera barn drabbas på det här sättet av ganska stora kostnader.

Tyvärr har inte heller klubbarna outnyttjade resurser. Lokaler, tränare och material kostar. Stiftelsen för Utveckling av Futsal i Sverige gör vad de kan för att stötta svenska futsalprojekt, men de löpande kostnaderna hamnar för det mesta på spelarna och/eller deras föräldrar.

Självklart ska man ställa krav på kommunerna att hjälpa våra unga och inspirera dem till de fysiska aktiviteter och sociala nätverk som följer med lagidrottande, men man måste också kunna ta saken i egna händer genom att själv fixa pengarna.

Ett sätt är att laget hjälps åt med olika typer av försäljningsarbete. Det finns flera företag som hjälper unga att finansiera sitt idrottande. Ett sådant företag är DelikatessKungen, som erbjuder idrottsklubbar att tjäna pengar på provisionsbaserad försäljning. Laget säljer företagets produkter, som cheddarost, salami och ekologisk olivolja, till grannar och vänner på den egna orten. Efter att man tagit upp beställningar distribuerar man varorna till slutkunderna, tar betalt och behåller sin del av vinsten.

DelikatessKungen har hjälpt både idrottsföreningar och skolklasser på det här sättet sedan 1992, så de vet vad som fungerar och är ett bra stöd under hela försäljningen. Förutom att det blir ett härligt tillskott till klubbkassan är det både kul och lärorikt att tjäna egna pengar. Vem vet, kanske återkommer ni till DelikatessKungen år år efter år, för att finansiera nya träningsläger, turneringar, klubbkvällar, fester och föredrag.

Det viktiga är att kämpa, både på och utanför planen. Det finns alltid fungerande strategier och lösningar.