”För första gången på länge kan jag säga att jag inte kommer lägga av i år”

0

Rutinerade Michel Basberber har både varit på väg att lägga av – och lagt av – med futsalen flera gånger. Men till den här säsongen, med ett SM-silver i ryggen, går han in starkare än någonsin.

Hammarby IF FF har varit igång med säsongen under en tid. Det dröjde inte alls länge innan laget efter det säkrade SM-silvret i fjol valde att starta upp försäsongen för den kommande säsongen.

”Sagt att jag ska lägga av”

Med direkt fanns Michel Basberber, nyckelspelare och rutinerad pjäs, i Hammarby. Och nyligen stod det även klart att han förlänger sitt kontrakt med klubben ytterligare ett år.

– Jag har väl egentligen sagt att jag ska lägga av i tre år. Men för första gången på länge kan jag nu säga att jag inte kommer att lägga av i år, utan jag tycker det funkar så bra och kommer köra så länge kroppen håller. Allt runtom med familj och så har satt sig, så nu fungerar det väldigt bra, säger han och tillägger att fjolårets fina resultat naturligtvis spelar in i beslutet:

– Det gick ju så bra förra säsongen. Det hade varit mycket lättare att lägga av om man själv och laget presterat dåligt. Men vi var jäkligt bra, och jag kände mig jäkligt bra, så kan jag få en bra försäsong nu kan det bli en väldigt rolig säsong.

Foto: David Gerd

Till årets säsong går laget dock in med bra mycket större press utifrån jämfört med i fjol. Till den här säsongen räknas Hammarby in som en ordentlig guldkandidat.

– Jag gillade väl egentligen mer att slå ur underläge som vi gjorde i fjol. I alla lag jag spelat i tidigare har vi varit favorittippade, vilket vi säkerligen nu kommer vara i år. Men det var skönt att verkligen kunna ha inställningen att ta en match åt gången och göra det vi var bra på, utan någon press alls egentligen. Nu räknar lag med oss, och vi ska till Nordic Futsal Championship och sedan vidare till Kina, så det är klart att folk tänker att vi kommer bli farliga.

Rutinerad stomme

Men omställningen i sig, från att vara underdogs till favorittippade, tror inte Basberber komma bli några som helst bekymmer för spelarna i laget.

– Jag tror att vi kommer tackla det bra. Vi har väldigt mycket rutin i truppen. Hela stommen har varit med länge, och egentligen har vi alltid pressen på oss att leverera i och med att vi heter Hammarby. Det kommer inte bli någon jätteomställning. Vi tar det match för match, precis som innan.

Odds: PAOK–Ajax (kval till Champions League)
1: 3.60 X: 3.40 2: 2.09
Spela på matchen här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

Till helgen väntar alltså Nordic Futsal Championship i Örebro. Sedan åker laget vidare till Kina och spelar IFA Men’s Futsal World Cup 2019, en inofficiell VM-turnering.

– Det jag tror vi kommer ta med oss därifrån är nog upplevelsen i sig. Det är väldigt oklart vad motståndarna håller för kvalité, och vi åker inte heller dit med bästa laget. Flera nyckelspelare blir hemma tyvärr. Men det ska bli riktigt häftigt.

Vill pricka formen i slutspelet

Därefter dröjer det inte länge innan en ny SFL-säsong tar vid, och precis som varje år har ligan förändrats något. Till den här säsongen är slutspelet tillbaka.

– Målsättningen är att ta sig till slutspel och pricka formen där. Det är klart att man ska vinna alla matcher man kan, men vi har sett hur det varit tidigare.

Laget har som tidigare nämnt varit igång under en period, till skillnad från de flesta andra SFL-klubbarna. Något som Basberber hoppas är en fördel till säsongsstart.

– Det har sett jättebra ut så här långt. Vi har varit dryga 12-15 stycken på träningarna. Vi har kört på bra och jag tycker det känns jättebra. Det känns jättestabilt både i trupp och bland ledare och alla vet var man har varandra.