Vilka chanser har Sverige i EM nästa sommar?

Nästa års stora fotbollsfest är förstås fotbolls-EM som avgörs mellan 12 juni och 12 juli. Dock kommer turneringen som tidigare inte bara att spelas i ett eller två länder utan i hela tolv länder runtom i Europa. De städer där matcherna kommer att spelas inkluderar bland annat Dublin, Köpehamn, Bilbao, Bukarest, Sankt Petersburg och Baku.

Varje stad kommer att stå som värd för tre gruppspelsmatcher samt antingen en åttondelsfinal eller en kvartsfinal. Båda semifinalerna samt finalen kommer att spelas på Wembley i London.

Bra chans för Sverige att ta sig till EM

Den stora frågan är förstås om vi kommer att få se vårt svenska landslag på någon av arenorna nästa sommar. I dagsläget återstår mer än hälften av matcherna i EM-kvalet, men än så länge ser det bra ut för svensk del.

Efter fyra matcher ligger Sverige tvåa efter Spanien i grupp F på sju poäng, vilket är samma poäng som Rumänien och två poäng före Norge, de två lag som är blågults främsta konkurrenter om andraplatsen i gruppen.

Skulle Sverige misslyckas med att komma tvåa eller för den delen etta i sin grupp i EM-kvalet finns faktiskt en chans till att ta sig till EM. Eftersom Sverige vann sin grupp i UEFA Nations League förra hösten är laget automatiskt kvalificerade för EM-playoff från vilket sammanlagt fyra länder kommer att gå till EM. Sverige kommer dock endast att spela i playoff under förutsättning att man misslyckas med att kvalificera sig via det ordinarie EM-kvalet.

Blågult – en högoddsare

Skulle Sverige sedan ta sig till EM ska man kanske inte hoppas alltför mycket på svenskt guld. För tittar man på oddsen, exempelvis ComeOn odds, är chanserna att Sverige ska få lyfta bucklan på Wembley tämligen små. Oddset för svenskt guld ligger nämligen på hela 101, vilket kan jämföras med favoriterna Frankrike som har ett guldodds på 4.50. Näst lägst odds har England med 6.00 följt av Spanien med ett odds på 7.50.

Oddsen för att Sverige ska ta sig till EM är dock inte lika höga. Oddset för att Sverige ska sluta bland de två bästa lagen i sin kvalgrupp ligger på 1.62, vilket är betydligt lägre än för både Norge och Rumänien, för vilka oddsen för att sluta topp 2 ligger på 3.50 respektive 4.20.

Viktigt att vinna mot Norge

Än så länge är det dock långtifrån avgjort att Sverige går till EM. Under hösten kommer blågult att spela hela sex EM-kvalmatcher, där framför allt två troligen kommer att bli helt avgörande för om landslaget tar sig till EM. Den första av dessa spelas 8 september när Sverige emot Norge hemma på Friends Arena, en match där vinst nästan är ett måste.

Sedan har vi också bortamatchen mot Rumänien i Bukarest 15 november, som är den näst sista matchen i EM-kvalet och där svensk seger med allra största sannolikhet kommer att innebära svenskt EM-spel.

Utöver det möter Sverige även Färöarna borta 5 september, Malta borta 12 oktober, Spanien hemma 15 oktober och sedan avslutas det hela med Färöarna hemma 18 november.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img