Sporten sätter full fart framåt

Futsalen har, som de allra flesta vet, fått rejäl fart i Sverige under de senaste åren. Faktum är att herrarnas högstaliga, SFL (Svenska Futslalligan), enbart har funnits i fem säsonger. Höstens blir alltså den sjätte.

IFK Göteborg Futsal inledde med att vinna två raka guld. Båda i finaler mot IFK Uddevalla Futsal. Därefter har det varit det sistnämnda laget för hela slanten. IFK Uddevalla Futsal har nu vunnit tre SM-guld på raken.

På damsidan kom det för några år sedan en högstaliga vid namn RFL (Regionala Futsalligan). Som namnet avslöjar är det, till skillnad mot herrarnas just nu nationella liga, flertalet serier. Totalt är det sex stycken serier som tillsammans skapar RFL. I de sex serierna spelar drygt sju-åtta lag. Vinnarna i varje serie tar sig senare till slutspel.

I takt med att seriespelet i Sverige växer blir även möjligheterna till att spela på matcher ännu större. Fler och fler bolag inser att futsal är något att satsa på. Något som för oss andra såklart är en självklarhet. Du hittar odds på matcher, men också en hel del annat smått och gott som kan vara värt att lägga in liten peng på. Och dessutom kan du ju blanda odds från futsalen med alla världens sporter för att få ihop din drömkupong. På Snabbare.com har man sett till att ta det ett steg till med en riktigt häftig sportsbook, där du snabbt och enkelt får en överblick över livespel. Vad höjer egentligen ens puls mer än att spela live på en match eller tävling?

Även på landslagssidan har det hänt saker. På herrsidan startades landslaget innan SFL kom till liv, men då var det på en helt annan nivå än vad det är idag. Som exempel leds herrarna nu av en kroat vid namn Matija Dulvat, och man fyllde så sent som i januari hela Estrad Alingsås när det vankades VM-kval. Sände gjorde C More och har så även gjort ett tag nu.

Damlandslaget har funnits i ett och ett halvt år – och där blev det succé omgående. Sverige har redan odlat fram ett flertal stornamn på damsidan som har gjort att landslaget redan under det första aktiva året tagit sig till att bli ett av Europas främsta länder.

Sverige har många duktiga futsalspelare just nu. Men som i allt gäller det också att tänka framåt. Vi måste se till att återväxten är god. Därför kommer allt fler ungdomslag i klubbarna igång – och nu har även ett P19-landslag startats. Redan under sin första säsong hann med med ett EM-kval, och i höst fortsätter äventyret för de unga talangerna. Tidigare har även ett F17-landslag funnits. Vem vet vilken kull som härnäst dyker upp i ett ungdomslag. Oavsett så blir drivkraften och viljan idag bland unga att spela futsal bara större och större.

Futsalen i Sverige mår bra – och det finns egentligen ingenting som talar för att utvecklingen kommer att stanna av den närmaste tiden. Tvärtom, snarare! Tåget accelererar nu – och vi hoppas att fler vill hoppa på innan det lämnar perrongen!

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img