KRÖNIKA: Uddevalla spelade Champions League – vad gjorde du?

Jaha. Då var det över innan det ens hann börja. Att Uddevalla åkte på en tung förlust är en sak. Publiksiffran 374 – en helt annan.

Det var uppdukat för fest i Agnebergshallen i Uddevalla när Champions League Main round kom till stan. Mästarna från Italien, Tyskland och Georgien var inbjudna och IFK Uddevalla stod som värd.

I den tidiga matchen visade Pesaro hur man spelar futsal i Italien och i matchen efter gick hemmahoppet Uddevalla upp mot Georgians Tbilisi. Utgångsläget för Uddevalla går att liknas vid det landslagets hade inför VM-kvalmatchen mot Armenien – det var vinna eller försvinna direkt.

Nu är dock inte Uddevalla det svenska landslaget. Åtminstone inte sedan höstens massiva spelarflykt. Detta blev tydligt när hemmamålvakten Sergio Gómez tvingades att rädda kvar laget i matchen redan under den första halvleken.

Den georgiska diton, som rent visuellt kan liknas vid den gamla handbollsmålvakten Nebojsa Simic i IFK Kristianstad, hade det desto lugnare och gick till slut ut som vinnare i striden.

Ridå ner för Uddevalla. Är det över nu? Förmodligen. I formatet som Champions League spelas i går endast gruppvinnaren vidare och för att Uddevalla ska lyckas med detta krävs det dubbla bragdmatcher mot italienarna och tyskarna. Inte ens då är det säkert.

Det svenska landslaget lyckades som bekant ta sig vidare från sitt VM-kval. Om än som grupptvåa. Om vi ska fortsätta dra parallellen mellan det kval landslaget spelade och det kval som Uddevalla fortfarande spelar är det fortsatt två skilda världar.

Landslaget lockade över 2000 personer till sina kvalmatcher i Alingsås. Fantastiska siffror för Alingsås som inte ens har ett SFL-lag. Uddevalla, hem för Sveriges genom tiderna bästa futsallag, lockade ikväll 374 personer.

Jag skriver det igen. 374 tappra själar. Alltså inte ens en fjärdedel av siffran Estrad Arena i Alingsås mäktade med. Jag förstår såklart att det är skillnad på när landslaget spelar mot när Uddevalla spelar men 374 är direkt svagt.

Man kan ställa sig frågan om Uddevalla ens vill ha ett lag i Champions League. Jag kan tänka mig att de övriga lagen ställde sig denna fråga när de lämnade hallen ikväll.

Nu lär Uddevalla inte ha ett lag i Champions Leagues Elite round ändå. Det är inte min poäng. Min poäng är laget ikväll spelade bort sin (troligtvis) enda chans att ta sig vidare – och du var inte där.

Du gav inte Sverige en ärlig chans att bli tagna på allvar i Europa. Du gjorde inte vad du kunde för att få svensk futsal att växa.

Vad gjorde du?

Felix Thornberg
Futsalmagasinet

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img