”Jag hoppas att jag har bidragit på något sätt för svensk futsal”

0
Sveriges förbundskapten Matija Dulvat. Foto: Bildbyrån

Nu är det dags. VM-kvalets Main round står alldeles runt hörnet och likaså tre riktigt högklassiga motstånd. Under onsdagseftermiddagen väntar Ryssland. Därefter Kroatien på torsdagskvällen innan man avslutar mot Bosnien på lördag. Futsalmagasinet har träffat förbundskaptenen Matija Dulvat inför det som kan komma att bli en historisk vecka för Sverige.

I januari säkrades platsen till Main round efter att man tillsammans med Belgien avancerat som etta och tvåa i gruppen ”hemma” i Estrad Alingsås. Övriga nationer i gruppen var Armenien och Malta.

Main round en bonus

Nu står man inför tre väldigt spännande matcher – och nu handlar allt om en sak: Att sluta etta eller tvåa i gruppen. En tuff uppgift? Minst sagt. Omöjlig? Inte alls. Sveriges förbundskapten Matija Dulvat går in i matcherna i hans hemland Kroatien med en skön känsla.

– Nej, stressen hos oss försvann när vi tog oss vidare från Preliminary round. Den här huvudrundan är en bonus för oss. Självklart vill vi gå vidare, men tänker man realistiskt slutar vi på fjärde plats i den här gruppen. Om vi skulle gå vidare är det enormt överraskande i futsalvärlden, säger Dulvat i intervju med Futsalmagasinet och fortsätter:

– Det jag vill att mina spelare ska förstå är dock att allt är möjligt. Vi matchade Belgien på en hög nivå där vi spelade väldigt bra. Hade den individuella prestationen varit lite bättre i den matchen tror jag att vi hade vunnit. Och Belgien är på den nivån som Bosnien i den här gruppen. Ryssland och Kroatien kanske är något vassare. Jag tycker att vi växer hela tiden och får vi till det bra vet man inte vad som händer.

”Måste våga utforska”

Uppladdningen inför matcherna i Dubrovnik har pågått sedan vinterns avancemang. Den senaste samlingen var i Karlskrona med två matcher mot Tyskland. Dessutom en chans för Dulvat att införa lite nya kunskaper i laget.

– Vi gör väldigt mycket nya saker. Men så funkar utveckling. När du har nått en punkt och känner att du kan det, måste du våga utforska och gå vidare till nästa. Det betyder att när du gör nya saker, är du inte lika full av självsäker i det. Men man måste gå utanför din trygghetsbox. Går du utanför den kommer du göra misstag, men det är ett måste.

”Det är ett problem”

Matcherna mot Tyskland i Karlskrona i slutet av september var de första för landslaget sedan april. Men också de första matcherna för säsongen för flertalet av truppens spelare som alltså vid den tidpunkten knappt hunnit komma igång i lagen. Något som Dulvat ser som ett problem – men samtidigt inte som något ovanligt i futsal-Europa.

– Det är ett problem, men jag kan samtidigt inte heller säga att det ser annorlunda ut i något annat land. Många drar igång sina matcher i mitten, slutet av september. I Sverige är det något senare, kanske något för sent, men det är inget stort problem. Problemet är att spelarna är klara med futsal i april och sedan är det ett alldeles för långt uppehåll tills nu. Vi hade behövt att serien skulle dra igång i september och att de sista slutspelsmatcherna höll på in mot slutet av maj.

Han fortsätter:

– Sedan är det också så att man naturligtvis hade velat ha fler träffar med landslaget, men där är det väldigt mycket som spelar in. Ekonomin är en aspekt såklart, sedan har spelarna heltidsjobb vid sidan av och det är inte alltid lätt att komma ifrån så mycket.

Trivs i sin roll

Sedan Matija Dulvat kom in i landslaget för lite mer än två år sedan har siktet varit inställt på VM-kvalet. Först matcherna i Alingsås – och nu fortsättningen i Kroatien. Han ser tillbaka på en väldigt lärorik period med det svenska herrlandslaget som hunnit lära sig väldigt mycket längs vägen.

– Jag har mycket stöd från förbundet och från spelarna. Jag är omgiven av bra människor. Allt blir ganska lätt för mig då. Men det är klart att jag hoppas att jag bidragit och gett något under min tid här. Jag hoppas att jag bidragit till svensk futsal. Jag är väldigt glad över att vara en del av det här och njuter av att arbeta med landslaget och med människor inom svensk futsal. Alla vill verkligen det här och vill lära sig. Det gillar jag.

Många spelare fått chansen

Under hans tid i landslaget har många spelare kommit och gått på de olika samlingarna. Därmed har han hunnit få en klar bild av vilka spelare han velat ha med till dessa avgörande matcher.

– Jag tror att alla lag som höll sig kvar i SFL förutom Djurgården haft spelare med i landslaget på något sätt. Det är väldigt bra att spelare i så många klubbar samlat på sig den erfarenheten och sedan kan dela med sig den ute i klubbarna. Det är väldigt bra för både ligan och landslaget.

En spelare som kom sent in i kvaltruppen är Hammarbys Sebastian Holmqvist. Han fick chansen under lägret i Karlskrona. Till Kroatien kom han först inte med – men kallades senare in när Granit Berisha tvingades kasta in handduken.

– En väldigt bra spelare. Man ser att han har en otroligt professionell inställning och jag är övertygad om att han kommer bli väldigt viktig för landslaget i framtiden.

Chekroun inte längre kvar

Några ytterligare förändringar har också skett sedan Preliminary round i januari. Bland andra är inte längre trotjänaren och erfarne Simon Chekroun en del av Blågult.

– Vi pratade en del om det. Det är en väldigt erfaren spelare och vi vet vad vi får ut av honom. Vi ville ge yngre spelare chansen på hans position. De håller ungefär samma kvalité, kanske att Simon är något bättre, men vi vill också bygga för framtiden. Om vi kör hårt på Simon kanske han kan ge två-tre år till och samtidigt tappar vi den perioden för yngre spelare. Det är viktigt att investera i framtiden, säger Dulvat och berättar att man hade en överenskommelse med Chekroun inför resan till Kroatien:

– Jag visste också att om jag får problem med någon spelare skulle jag utan problem kunna ringa in Simon till Kroatien och veta att han skulle leverera. Han har gjort många matcher och är väldigt erfaren. Det är en överenskommelse vi gjort med honom. Det är en bra spelare och en spelare som gjort väldigt mycket för det svenska landslaget. All heder åt honom.

”Är på en annan nivå”

På målvaktssidan har man valt att ta med unga Viktor Jansson tillsammans med rutinerade Christopher Solberg som efter fjolårssäsongen valde att lägga ned sin karriär. Förbundskaptensduon Matija Dulvat och Nicklas Asp kände att de befann sig i en position där en övertalning av Solberg om en tillfällig comeback var tvungen att göras.

– Robin Armandt, Christopher Solberg och Marcus Gerd var de tre målvakterna när jag kom, och jag kände att på den position hade vi den allra bästa täckningen på. Tre spelare som var erfarna med stora matcher och presterade bra. Vi provade fem-sex andra målvakter, men de är inte på samma nivå. Robin, Solberg och Gerd är på en annan nivå än de andra. Jag säger inte att någon annan inte kommer att komma dit, men där är de inte just nu. Målvaktspositionen är otroligt viktig för landslaget, säger Dulvat och utvecklar:

– Sedan skadade sig Gerd och Solberg valde att sluta. Viktor är ung men fortfarande inte så erfaren. I dessa matcher behöver vi en målvakt som kan klara av den nivån.

– Därför pratade vi med Solberg. Ja, han hade slutat, men kanske kunde han ändra sig. Vi pratade med honom och berättade läget och tankarna till den här viktiga samlingen. Vi ville också se om Gerd skulle vara tillbaka i träning. Om Robin skulle skada sig är Solberg den bästa målvakten just nu. Därför var det viktigt att ha med honom. Det här är en position du inte vill riska med. Speciellt inte med unga målvakter, för det kan förstöra deras självförtroende. Viktor och andra unga målvakter kommer få chansen i Nordic Cup och liknande för att samla på sig erfarenhet, och senare i de större matcherna som kvalmatcher. Därför var vi i det läget och ’Toffe’ ställde upp och såg till att göra sig redo.

Jansson ett namn för framtiden

Inför samlingen kom också beskedet att Robin Armandt inte kunde åka med till Kroatien på grund av skada. Därför kan kanske comebacken av Christopher Solberg komma att bli än viktigare, om inte avgörande, då Sverige nu går in i VM-kvalet med honom som det troliga förstavalet mellan stolparna.

Dulvat avslutar:

– Sedan hoppas jag att Marcus Gerd tar sig tillbaka från sin skada. Han är bara 25 och är en målvakt för framtiden tillsammans med Viktor Jansson och andra målvakter som utvecklats.

Sverige inleder VM-kvalet på onsdag klockan 17.00. Då ställs man mot Ryssland. Ettan och tvåan i gruppen kommer avancera vidare till Elite round.