EXTRA: Tumult efter Bajen–AFC: ”Deras fans var hotfulla”

0

Under söndagskvällen besegrade AFC Eskilstuna topplaget Hammarby i Eriksdalshallen. Matchen var en hetsig sådan – och efter slutsignal ska det inte ha lugnat sig. Bland annat ska tillresta supportrar, enligt uppgift, agerat hotfullt mot personal på plats.
– Deras fans tog det ett steg längre och var hotfulla efter matchen, säger Hammarbyspelaren Sebastian Holmquist.

Det visades mycket känslor på planen under söndagens toppmöte mellan Hammarby och AFC Eskilstuna. En match som gästerna till slut gick segrande ur efter en rafflande avslutning.

– Gällande matchen så gör vi ett självmål, släpper in två mål på långskott i jokerspel och en frispark som vi ska ta. Samtidigt så skapar vi minst 20 stycken hundraprocentiga målchanser som vi borde gjort mål på. Men sådan är futsalen och det är bara att gratulera AFC till segern. Vi blir bara starkare av det här, nu är det fullt fokus mot Djurgården på söndag, säger Hammarbyspelaren Sebastian Holmquist till Futsalmagasinet.

Ayoub Abassi, som satte dit avgörande 3–5-målet, firade med att med armarna visa ”game over”.

– Det var mycket snack från Hammarby-spelarna om att vi är nykomlingar, att vi ska tagga ner och att jag mest ligger ner på plan. Jag ville visa för dem att vi är här nu, sa han till Futsalmagasinet efter matchen i en tidigare intervju.

”Spelare och ledare var otrevliga”

Enligt uppgifter till Futsalmagasinet ska den hetsiga stämningen dock inte ha stannat vid matchens slut utan även fortsatt utanför efter slutsignal utanför Eriksdalshallen.

Sebastian Holmquist, spelare i Hammarby, om hur han upplevde situationen:

– Det var en hetsig match, absolut. Men deras spelare och ledare var otrevliga mot vår personal som jobbar på matchen. Deras fans tog det ett steg längre och var hotfulla mot dem under och efter matchen. Bland annat mot vår evenemangsansvarige.

Hemmaföreningen ska till och med ha behövt tillkalla polis.

– Efter matchen skulle de in på planen och in i omklädningsrummen och vägrade lämna arenan. Så då ringde man polisen som fick komma till Eriksdalshallen och avvisa dem från arenan. Jag själv var uppe bland deras fans efter matchen när jag skulle åka hem men då var de knäpptysta och en kom fram och sa ”bra spelat” till mig. Vi ser fram emot bortamatchen i Eskilstuna. Det kommer bli kul.

AFC oförstående till kritiken

Jiad Hassi, sportchef i AFC Eskilstuna, delar inte bilden utan tycker att det hela var överdrivet från arrangören.

– Vi sjöng med våra supportrar efter matchen, sedan bad vi dem att vänta utanför hallen då vi skulle åka ihop och käka ihop. De flesta i publiken var inte ’vanliga’ supportrar utan familjemedlemmar, nära vänner och lagkamrater.

Han fortsätter:

– Vi i laget gick in i omklädningsrummet, sedan ringer min lillebror som var med i publiken och bad mig komma då en person från Hammarby stod och skrek på dem utanför hallen. Jag skyndade mig dit och fick höra att vi inte beter oss normalt och så som man ska göra i SFL bland annat.

– Jag kom dit för att lugna ned situationen, men det fanns inget att lugna ned. Personen skrek och sa saker men ingen yttrade sig om det. Sedan kom en av deras spelare ut, jag tror att det var Taha Ali. Alla har sett hans mål från en tidigare match och sa till honom att han spelade bra och att tråkigt att det inte gick vägen idag. Han svarade på ett schysst sätt och det var bara det, då skrek den här personen på oss igen att vi inte får prata med deras spelare.

”Ingen hotade eller bråkade”

Hur upplevde du hela situationen?

– Ingen hotade, ingen bråkade och ingen gjorde sönder något. De i Hammarby var uppenbart irriterade över att vi vann matchen. Ingen ansåg att det här var en grej förutom personen som ringde polisen.

Var det något som inte var okej agerat från ert håll?

– Aldrig. Det går emot alla våra principer. Vi skämtar mycket om att vi är kaxiga och så, men är det något AFC aldrig skulle acceptera är att en supporter eller person med vår logga på bröstet gör något illa eller förstår något. Jag var där sist, pratade med polisen och såg till att allt var jättelugnt. Är något vårt fel kommer jag stå för det. Vi är sjukt noga med sådant och alla punkter som vi har att följa. Det är väldigt viktigt för oss.

Han avslutar:

– Ingen förutom den personen som skrek på oss ansåg att det var hotfullt. Det är klart att det kan vara lite småstök. Det kan vara lite applåder, busvisslingar och lite hetsigt. Så länge man beter sig respektfullt och inte går över gränsen.