Nu ska det beslutas om SFL-slutspelet: ”Finns ingen bestämmelse”

Slutspelet hann halvvägs in i semifinalerna – sedan tog det stopp på grund av Corona-viruset. Nu väntar ett beslut vad som händer härnäst, om det blir en fortsättning eller om det stoppas helt och hållet.

Futsalen och främst Svenska Futsalligan var den sport och liga som höll igång med matcher kanske allra längst i Sverige. Men till slut, efter den första omgången av semifinaler, togs beslutet om att stoppa matcherna.

– Vi har haft en dialog tillsammans med Svenska Fotbollförbundet i stort sett varje vecka från att slutspelet började. Vi har varit ganska så positiva med att spela vidare med SFL i och med att vi uppfyllt Folkhälsomyndighetens restriktioner. Vi känner inte att vi övertrasserat något som är rimligt, säger Lasse Ternström, ligaansvarig SFL på Svensk Elitfotboll.

Han fortsätter:

– Sedan är det lätt att jämföra oss med andra idrotter. Varför ska vi spela när inte handboll, hockey och innebandy gör det, till exempel. Det är klart att man blivit påverkad av media, men vi har ändå varit ganska så enade om att spela klart slutspelet. Så länge vi är noggranna med att inte övertrassera restriktionerna gällande hälsa och smittospridning.

Därmed tycker inte Ternström att futsalen gått sin egen väg, utan man har haft en dialog igång hela tiden.

– Vi har haft dialogen med förbundet och förbundet har haft den med Folkhälsomyndigheten. SFL har inte fått köra sitt egna race, utan det är många därifrån som sagt att det varit okej.

Coolbet – störst på svensk sport
Spela här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

Redan inför den första semifinalomgången var man dock på väg att avsluta det hela.

– Ja, vi var i en diskussion redan inför semifinal 1 om att eventuellt skjuta på det. Men restriktionerna från Folkhälsomyndigheten och förbundet var inte tillräckligt tydliga för att trycka på pausknappen. Vi kände att vi skulle ta det vecka för vecka och se vad som hände. Ingen visste något, man kunde bara gissa och ana. Så då tog vi beslutet med förbundet och klubbarna om att vi kör semifinal 1.

– Rätt eller fel vet jag inte, men där och då kände vi att det var rätt.

Han fortsätter:

– Sedan kom det nya restriktioner, och det var mest förbundet som ville att iv skulle pausa. Restriktionerna blev kring minskade sammankomster och resande, samt en hintning om att försöka undvika idrotter med närkontakt. Förbundsstyrelsen tog beslut om att pausa SFL, division 1 och elitettan. Alltså att skjuta fram de serierna under Allsvenskan och Superettan. Då hamnade vi i en situation där det enda vi visste var att vi inte kunde spela mer, vi visste inte om vi ville avsluta eller skjuta fram det. Vi fick då i uppdrag om att diskutera vad vi vill.

Nu har SEF tillsammans med klubbarna diskuterat fram vad de vill, och lämnat informationen vidare.

– Precis. Eller det blev inte så mycket diskussion den här gången, utan vi valde att höra varje klubb individuellt istället för gemensamt. Sedan hamnar det ändå i slutändan på förbundet.

Förhoppningsvis, och troligtvis, kommer ett beslut under den här veckan.

Vad vill SEF?

– Vi vill som klubbarna få klart det här så fort vi kan, så fort vi får. Jag tycker också att det blir svårt för spelarna och omgivningen runt omkring oss om det går fram och tillbaka och ändras. Någonstans finns det en smärtgräns hur mycket man kan ändra. Tills vidare vill vi spela klart det, men behöver man skjuta på det ytterligare bör man nog avsluta slutspelet. Det blir svårt att få till i augusti i och med Champions League och frimånaden.

Finns det någon bestämmelse kring vad som gäller med SM-guld samt Champions League-plats vid sådana här händelser?

– Det finns faktiskt ingen bestämmelse kring det. Det har aldrig varit i närheten inom futsalen. Möjligt att de har någon force majeure i fotbollen. Det som är grundtesen i futsal är att om man inte vet förutsättningarna innan man går in i en serie så ska det inte räknas. Då skulle man kunna hävda att när vi gick in i serien var det med vetskapen om att ingen vinnare skulle koras i grundserien utan i slutspelet. Det innebär att om vi avslutar kan ingen vinnare utses, det är i alla fall tesen. Vem som spelar CL skulle förbundet kunna utse.

Coolbet – störst på svensk sport
Spela här!
*Annons i samarbete med Coolbet*
Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img