FC Barcelona vann Champions League – till slut

0

Det var spännande hela vägen. Men efter en gastkramande helg med högklassiga matcher stod det till slut klart att FC Barcelona är Europas främsta klubblag i futsal. I finalen besegrade man nationskollegan Murcia med 2–1.

Så var det då äntligen dags för Final Four att avgöras. I helgen fanns Europas fyra bästa lag på plats i Barcelona för att göra upp om vem som skulle ta hem den mycket åtråvärda och ärofyllda titeln som mästare i Champions League.

Lagen det stod mellan var FC Barcelona (Spanien), Murcia (Spanien), KPRF (Ryssland) och Tyumen (Ryssland). På schemat stod semifinaler, bronsmatch och slutligen den avgörande finalen.

Finalspelet inleddes redan under fredagen med två stycken semifinaler. Den första, den mellan Murcia och Tyumen, blev en svettig historia där spanjorerna till slut kunde dra det längsta strået och vinna matchen med 2–1. Murcias mål stod Rafa och Alberto García för, och Abramovich satte dit Tyumens mål som i den stunden ledde till en kvittering.

I den andra semifinalen skulle det bli, otroligt nog, ännu jämnare och svettigare. Matchen slutade nämligen 2–2. Barca tog omgående tag i den här semifinalen genom två tidigare mål av Lozano och Ferrao. Men ryssarna skulle komma tillbaka. Reduceringen löste Romulo en sekund (!) innan pausvilan, och i mitten av den andra halvleken såg Asadov till att utjämna det hela.

Matchen togs till förlängning, där varsitt mål från lagen såg till att det hela gick vidare till en straffläggning. Väl där visade Barca mästarklass och kunde ta sig vidare till ännu en Champions League-final.

Final Four har som alltid ett stort tittarintresse. I år kunde man naturligtvis inte se matcherna på plats, men hemma i tv-sofforna var det fullt av supportrar och futsalintresserade som satt och hejade. Inte är det heller omöjligt att man hade satt en peng via sin Comeon bonuskod på att endera av lagen skulle ta hem titeln till slut, och därmed också väntat tålmodigt på att Final Four skulle sparkas igång.

Även i finalen, som i år blev helspansk, såg FC Barcelona till att skaffa sig en tidig ledning. Dyego inledde målskyttet och några minuter senare dubblade Aicardo ledningen. Spanjorerna hade fått en drömstart även i finalen. Men Murcia hade inte gett upp hoppet. Fem minuter in i den andra halvleken satte de åter liv på den här tillställningen genom ett reduceringsmål från Leo Santana.

Närmre än så lyckades man dock inte komma, utan istället blev det FC Barcelona som kunde säkra sin tredje europeiska titel. Ett givet val för många när man använt sin bonuskod för att spika en slutgiltig segrare – men likväl lika skönt när spelet sitter.

Bronsmatchen, som därmed blev helrysk, vanns av KPRF efter att det även där gått hela vägen till en straffläggning.

IFK Uddevalla Futsal var det lag som representerade Sverige under den här CL-säsongen som nu fick sitt slut långt över ett år efter dess start. IFK Uddevalla fick, efter att svensk futsal under de senaste åren klättrat på rankingen, starta direkt i Main round. Där lyckades man inte överraska något större utan fick se sig utslaget.

Under hösten nu är det Hammarby som kommer att försvara de svenska färgerna. I år blir det dock i något annorlunda tappning, på grund av den rådande pandemin. Det kommer under kommande upplaga spelas i en ”cup-form”, alltså enkelmöten.

Hammarby inleder äventyret i Champions League i november månad. Lottningen inför det som komma skall för vår svenska representant sker 27 oktober. Därmed återstår det ett par veckor innan vi vet vad för motstånd som väntar Bajen. Och frågan är om det nya, tillfälliga, sättet som Champions League är uppbyggt på kan gynna svensklaget eller inte. Svaret får vi senare i höst.