Nanna Jansson tillbaka på allvar: ”Extremt skönt”

0
Foto. Krister Melin

Nanna Jansson gjorde comeback i det svenska damlandslaget efter att hon återhämtat sig från sin korsbandsskada. Nu siktar hon både mot SM-guldet med sitt IFK Göteborg och EM-kvalet med Sverige i oktober.

– Det kändes extremt skönt att vara tillbaka. Det är detta jag har saknat mest under min långtidsskada, säger Nanna till Futsalmagasinet.

LÄS ÄVEN: Örebro FC vill ta revansch på de svenska mästarinnorna

Nanna Jansson är en av Sveriges främsta futsalspelare med många RFL-säsonger och landskamper på meritlistan. Hon har haft många framgångsrika år som futsalspelare men hösten 2019 vill hon glömma bort då hon var tvungen att göra en knäoperation. 

Det var under en matchförberedande träning inför landskampen mot Ryssland i slutet av oktober 2019 som olyckan var framme. Hon hade precis kommit tillbaka till IFK Göteborg från spel i Italien och IFK Uddevalla.

– Jag såg fram emot en ny säsong i RFL och flera förberedande landslagssamlingar inför EM. I samma sekund som jag skadade knät så visste jag att säsongen var över för mig. Det var en mardröm som det kändes som om jag aldrig skulle vakna upp ifrån och det var extremt tufft att acceptera att min säsong var över innan den ens hunnit börja.

Det jobbigaste för Nanna var att känna osäkerhet kring om hon kunde komma tillbaka helt.  

– Sen var det jobbigt att se hur mina lagkamrater och futsalen fortsatte att utvecklas och att jag stod vid sidan av och min utveckling var pausad!

Men att lägga ner futsalkarriären fanns inte på kartan.

– Jag älskar att spela futsal och kommer alltid göra allt jag kan för att få spela så mycket futsal som möjligt! Självklart fanns det stunder under rehabiliteringen då jag var rädd att jag inte skulle kunna spela futsal igen men målet var alltid att komma tillbaka fullt och mer därtill helst.

Förra veckan körde det svenska landslaget årets första landslagsläger i Yxnerum. Och med på lägret fanns Anna Jansson som egentligen var tillbaka i de blågula kläderna efter sin långtidsskada. 

– Det kändes extremt skönt att vara tillbaka. Det är detta jag har saknat mest under min långtidsskada, att vara iväg med landslaget och bara spela och fokusera på futsal i en hel vecka, säger Nanna och fortsätter:

– Det har varit en väldigt rolig och lärorik vecka med go stämning. Alla ville visa sina kvalitéer så det blev väldigt hög intensitet på träningarna

Vad tar du med dig från landslagslägret?

– Det är mycket jag tar med mig. Vi gick igenom mycket grundläggande bitar i futsal, som ska byggas vidare på! Så detta är något som jag tar med mig och fortsätter jobba vidare på på hemmaplan!

Nannas målsättningar med landslaget i år är skyhöga.

– Min målsättning är att vara med och spela EM-kvalet i oktober och att vi kan göra bra matcher mot toppnationer som Spanien och Italien. 

Jansson tyckte väldigt bra om de nya förbundskaptenerna Gabriel Dias och Carlos Olave.

– Kände fullt förtroende för dem redan från start. De kompletterar varandra bra och kommer in med en tydlighet och ett nytt spelsystem som ska prägla laget och det tåget känner jag verkligen att jag vill vara med på.

I RFL:s grundserie spelade Nanna Jansson nio matcher och gjorde fyra mål med sitt IFK Göteborg. 

– Jag borde vara nöjd med mina insatser med tanke på att jag nyligen kommit tillbaka från en långtidsskada. Men jag är den typen som aldrig känner mig helt nöjd eftersom jag har extremt höga förväntningar på mig själv, och därför tror jag också att jag har mycket mer att ge. Men är det något specifikt som jag vill förbättra så är det att våga mer, säger Nanna och fortsätter:

– Jag är stolt över att tillhöra IFK i år, vi spelar äntligen fin futsal och det är Nimas (Kadivar, huvudtränare) förtjänst. Han är den bästa tränaren jag har haft och han har lärt oss otroligt mycket på kort tid och det syns också på planen.

Till helgen drar SM-slutspelet igång där Örebro FC blir IFK Göteborgs kvartsfinalmotståndare. Nanna tycker att det handlar om fokus för att laget ska gå hela vägen och vinna SM-guldet även denna säsong. 

– Vi ska gå in i varje match med rätt inställning från början och göra det vi har tränat på hela säsongen. Sedan måste alla taktiska och tekniska bitar klaffa för oss i alla matcher nu framöver. Vi har inte råd att prestera dåligt en match för det kan betyda att det blir den sista.