Spelschemat till vinterns mästerskap

0
Foto: Toni Cuenca

Utöver futsalen som naturligtvis är och bör vara prio ett för sportälskande tv-tittare under vinterhalvåret finns det ytterligare en stor dragningskraft, och speciellt under ledigheten runt jul och nyår. Nämligen junior-VM i hockey.

Grupperna till mästerskapet i ishockey för juniorer är spikade och på Speltips.se kan man spana in ett helt komplett spelschema för Junior-VM. För svensk del väntar riktigt tuffa matcher där bland andra Ryssland och USA finns med i samma grupp. Utöver det väntar också Tjeckien och Österrike och även där väntas motståndet kunna bjuda upp till en tuff fajt.

JVM i hockey spelas vanligen runt årsskiftet med start just efter julen. Sverige inleder under kommande Junior-VM med match på annandag jul klockan 20.00. Det är också samma dag som hela turneringen inleds. Samma turnering pågår sedan intensivt med väldigt många matcher på kort tid, för att sedan avgöras redan 5 januari. Alltså handlar det endast om totalt elva speldagar med gruppspel inklusive slutspel.

I fjol blev det en tuff resa för Sverige med många tårar kring uttåget. Det var en stökig uppladdning där såväl träningar som träningsmatcher under uppladdningen tvingades ställas in på grund av den rådande pandemin. Dessutom missade Sveriges förbundskapten hela mästerskapet på grund av att han smittades med Corona kort innan dess att turneringen skulle börja, och då var regelverket solklart kring vad man tvingades göra.

En positiv aspekt för Sverige inför det kommande mästerskapet är att man sluppit grannlandet Finland i gruppspelet. Finnarna är alltid ett vasst motstånd när det kommer till hockey och främst i mästerskap. Där lyckas de allt som oftast pricka formen och leverera hockey av allra högsta klass.

Det är i år Kanada som står som värd för Junior-VM och samtliga matcher kommer att spelas i Rogers Place och Westerner Park Centrium. En grundtanke för det mästerskapet från början var faktiskt att det hela skulle avgöras i Göteborg, men i och med rådande omständigheter ändrade man sedan detta beslut med en tanke om att det är troligare med publik i Kanada än i Sverige.

Samtidigt som Junior-VM i hockey spelas kommer även den svenska futsalen att fortskrida. Nyligen presenterades spelschemat för herrarnas högstaliga, Svenska Futsalligan (SFL), och inom kort lär vi kunna förvänta oss att spelschemat för damernas dito, Regionala Futsalligan (RFL) kommer ut till allmänhetens beskådning. För både herrarnas och damernas del är det samma lag som i fjol som gör upp om den åtråvärda slutsegern. Då övriga serier tvingades ställas in inför fjolåret var det därmed varken lag som lämnade högstaligan eller som avancerade till högstaligan.