Nybyns IK besviken över den inställda division 1-serien

0

Det har varit klart sedan några veckor tillbaka att division 1 Norrland ställs in. Detta efter att flera lag hoppat av serien och den dystra trenden med lag som hoppar av både RFL och division 1 håller i sig.

Division 1 Norrland har i flera år varit svensk futsals olycksfågel. Säsongen 2016/17 vann Jokkmokks SK division 1 och fick kvala till SFL, säsongen efter försvann dem i några år. Säsongen 2017/18 vann Täfteå IK division 1 och kvalade, säsongen efter försvann även dem. Säsongen 2018/19 samt 2019/20 vann Thoréngruppens FF division 1 och det var inför SFL-kvalet 19/20 som de hoppade av sitt deltagande.

MISSA INTE: Division 1 Norrland ställs in

Till denna säsong så var fem lag anmälda till division 1 Norrland men i slutändan så blev det endast två lag kvar vilket resulterade i en inställd serie. Det skall tilläggas att det finns lokala serier i Norr och Västerbotten som lockar många anmälda lag så Norrlandsfutsalen lever men det finns uppenbarligen problem när det kommer till den näst högsta nivån i serie-hierakin.

Division 1 Norrland säsongen 21/22.

En av de drabbande lagen från division 1 Norrland var Nybyns IK som kommer från den lilla orten Älvsbyn i Norrbotten där dem har Boden, Luleå och Piteå runt omkring sig inom ett hyfsat avstånd.

Föreningen bildades på 40-talet och har historiskt sett haft cykling, skidor och fotboll i sin verksamhet. När det kommer till fotboll så har de mest spelat i de lägre divisionerna, men för några år sedan så fick föreningen ett uppsving både ekonomiskt och sportsligt när man tog ett stort socialt ansvar med att ta emot ensamkommande flyktingar.

Senaste fotbollssäsongen skedde 2019 och med undantag från den säsongen så har Nybyn sedan säsongen 2018/19 enbart spelat futsal. En anledning till att man numera bara utövar futsal var det kalla klimatet som medförde där uppe i den norra delen av Sverige där de kalla månaderna var fler än de varma med mycket snö redan på hösten. Alternativet hade varit att spela på konstgräsplan flera mil från bygden.

Denna säsong var man anmälda till division 1 vilket skulle bli det nationella genombrottet för Nybyns som bara hade deltagit i cuper och lokala futsalserier, men så blev det inte för tränaren Jonas Lindmark som tillsammans med sin kusin Robert Karlsson bedriver Nybyns IK:s futsallag.

Han är självklart besviken över att serien är inställd och är också besviken mot de andra föreningarna där en av dem hoppade av en vecka innan premiären. Någon dialog mellan föreningar och förbund har inte förekommit mellan alla avhopp förutom formella mail.

Vi har bara fått mail där först Köpmanholmen-Bjästa FF har hoppat av och att tävlingskommittén har kommit med ett överläggande. Sen hoppade ännu ett lag(Jokkmokks SK) av och det blev samma procedur nu när vi var tre lag kvar. Sen hoppade Arjeplog Galaxy FC av och då skulle man överlägga igen och sen fick vi ett meddelande att serien läggs ner denna säsong då vi bara är två anmälda föreningar kvar. 

Har ni fått någon förklaring till varför lagen hoppar av?

Nä, bara att de inte har haft möjlighet att vara med. Det är det svaret vi har fått på mail. 

Nybyns IK och Maywand FC som var de två föreningar som var kvar bland de anmälda lagen försökte sälja in idén till tävlingskommitén att de två lagen skulle få spela i division 1 Norrland med upplägget att dessa två lag skulle möta varandra i en serie på sju till tio möten där vinnaren mellan dem två skulle få SFL-kvala. Detta skulle skilja sig från de övriga serierna som hade ett vanligt serieupplägg med flera lag och dubbelmöten. Denna idén köpte tävlingskommitén inte. 

Alla måste få en chans, säger han om att Norrlandslagen nu stängs ute från SFL-möjligheten i och med den inställda serien.

Jonas Lindmark i Nybyns IK. Foto: David Gerd och Nybyns IK

Han berättar att hans förening har satsat på denna säsong och det blir svårt att etablera sig när det blir så här. Han vill också se en tydlighet från förbundshåll när det kommer till de högre futsalserierna i landet.

Där måste förbundet bli hårdare. Kolla upp klubbarna som är med och kolla om dem har alla förutsättningar för att kunna spela i division 1, om de har råd att resa till bortamatcher, om de har tillräckligt med spelare och ett upplägg som i alla andra idrotter. Då blir det mer seriöst, säger Lindmark och kommer med konkreta förslag för hur han vill att det ska se ut i framtiden.

Ska man vara med i en elitnivå-serie. Då ska du kunna visa upp att du har det här och det här för förbundet. Exempelvis, så här ser spelartruppen ut för det tror jag bland annat var ett stort problem för en av de andra lagen, som bara hade sju spelare. Ska du ha en elitsatsning så måste det fungera som inom hockeyn och fotbollen med en bra trupp och en god ekonomi som täcker så vi vet att du kan resa till och från exempelvis Rosengård eller Hammarby.

Hur blir det nu för Nybyn?

Vi kommer att spela i Norrbottenserien som är en distriktsserie. Vi har anmält oss till den serien och vi kommer att köra där. Grabbarna är besvikna över den inställda serien men vi kör ändå.