Några av de bästa lagen

Futsal är en sport som blir allt mer populär i Sverige. Nedan presenterar vi denna sport och diskuterar några av de svenska lagen inom futsal. Vi identifierar också några av de ledande profilerna i den svenska futsalligan. 

Vad är Futsal?                                                                                                              

Futsal är en sport som härstammar från det sydamerikanska landet Uruguay och skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani. Futsal påminner mycket om fotboll men utövas med färre utespelare och på en mindre yta. Namnet kombinerar de spanska orden för fotboll och salong vilket för tankarna till inomhusfotboll även om det är en separat sport. Till skillnad från fotbollens speltid på 90 minuter så spelas en futsalmatch under 40 minuter uppdelad på två 20 minuter långa halvlekar. Sporten har spridits internationellt till bland annat Sverige men har flest utövare i den tekniska fotbollens förlovade hemland Brasilien. I Sverige är målen i futsal lika stora som i handboll och bollen är aningen mindre än i vanlig fotboll. Nedan kikar vi på några av storlagen och stjärnorna i den svenska futsalligan. 

Den svenska futsalligan (SFL)                                                                                               

Futsal är inte precis en sport som man brukar stöta på i sport bet sammanhang på svenska gambling sajter. Serie- och kvalspel inom futsal har funnits i Sverige under en längre period men har på senare år genomgått en hel del organisatoriska förändringar. Sedan säsongen 2019/2020 så fungerar ligan som en rikstäckande organisation med tolv lag där de åtta högst rankade klubbarna kvalificerar sig till slutspel. 

Hammarby IF                                                                                                                          

Hammarby IF är de regerande mästarna i den svenska futsalligan och vann ligan både 2020 och 2021. I den senaste säsongen försvarade Hammarby sin guldmedalj genom att vinna mot Örebro SK i finalen som slutade 6-6 efter ordinarie speltid. Hammarby visade sig vara bäst när det gällde och vann till slut med 5-3 efter en dramatisk straffsparksläggning. 

IFK Uddevalla                                                                                                                   

IFK Uddevalla grundades 2013 och har korats som svenska futsalmästare hela tre gånger, vilket gör laget till det mest framgångsrika inom Svenska Futsalligans historia. Uddevalla vann mästerskapet senast 2019 då man i slutrundan besegrade Norrköping med 3-1. Men i det senaste mästerskapet så blev Uddevalla utslaget redan i kvartsfinalen då laget förlorade mot Strängnäs FC med totalt 10-9. 

Örebro SK                                                                                                                      

Örebro SK imponerade under det senaste grundspelet genom att tillsammans med Hammarby ligga i topp med 46 poäng. Men med 126 gjorda mål så hade Örebro den klart bästa målskillnaden med +63 mål jämfört med +16 för Hammarby. Örebro imponerade också i slutspelet genom att besegra AFC Eskilstuna med 12-6 och Strängnäs FC med 13-7 innan laget förlorade i finalen mot Hammarby med 5-3 på straffar. 

IFK Göteborg                                                                                                                                            

IFK Göteborg har vunnit Svenska Futsalligan vid ett två tillfällen, näst flest av alla bakom IFK Uddevalla. Senaste guldet kom 2016. Under den senaste säsongen så hamnade Göteborg på en tredje plats i grundspelet med 45 poäng. I slutspelet så vann Göteborgslaget i kvartsfinalen mot Borås AIK med 11-7. I semifinalen blev det dock tvärstopp när Göteborg föll mot Hammarby med 3-4.  

Albert Hiseni, IFK Uddevalla                                                                                                                                

Albert Hiseni är en av de stora stjärnorna i den svenska futsalligan. Hiseni förde storlaget IFK Uddevalla till guldseger 2019 men flyttade därefter för spel i Örebro SK och IFK Göteborg. Nu är han tillbaka i Uddevalla och ansluter sig till ett stjärnspäckat lag som har siktet inställt på guld under pågående kommande säsongen. I landslagssammanhang så har Hiseni noterat 13 mål under 32 landskamper. 

Donat Gashi, IFK Uddevalla                                                                                                  

Stjärnspelaren Donat Gashi är en av de stora profilerna i Uddevalla. Under säsongen 2019/2020 så lyckades Gashi göra imponerande 13 mål under 18 matcher. Han spelade en säsong för AFC Eskilstuna men är nu precis som Hiseni tillbaka i moderklubben Uddevalla. Efter sju landskamper så väntar Gashi dock fortfarande på att spräcka nollan och göra sitt första mål för Sverige. 

Nima Kadivar, Hammarby IF                                                                                               

De regerande mästarna Hammarby IF har förstärkt sin laguppställning ytterligare genom att värva stjärnspelaren Nima Kadivar som har spelat det mesta av sin karriär i IFK Göteborg. I landskampssammanhang så har gjort elva mål under 33 matcher för Sverige. Det är speciellt Kadivars känsliga vänsterfot som målvakterna fruktar.

Johan Roxström, Norrköping Futsal Klubb

Johan Roxström blev nyligen utsedd till årets futsalspelare i Östergötland. Roxström som är känd under smeknamnet ”Rocky” anses vara en stor och rutinerad profil inom den svenska futsalligan och är en viktig nyckelspelare i sin klubb Norrköping Futsal klubb. Han har tidigare spelat för IF Sylvia och IFK Norrköping. 

Wahid Jawid, IFK Göteborg

Wahid Jawid är en viktig kugge i IFK Göteborgs spelmaskin. I början av december 2021 så gjorde den storspelande Jawid hattrick i matchen mot Hammarby IF som Göteborg vann med övertygande 8-2. Jawid har en stor potential till att gå långt inom svensk futsal.

Roberto Dos Santos Goncalves, IFK Göteborg

Talangen Roberto Dos Santos Goncalves är en annan stjärna i IFK Göteborg som under den senaste säsongen stod för 14 mål under 14 matcher vilket är verkligen imponerande. Han är så pass bra att han kvalificerade sig till det svenska landslaget.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img