Rehabiliteringen vid idrottsskador efter futsalspel

Som inom alla idrotter så är det otroligt viktigt med rätt anpassad rehabilitering efter idrottsskada, futsal är såklart inget undantag från detta faktum. 

Även om vi inom futsal är relativt skonade från allvarligare idrottsskador så förekommer dessa naturligtvis även inom vår idrott. Några av de vanligare idrottsskadorna inom futsal är såklart muskelbristningar främst i baksida lår, vader och den främre lårmuskulaturen men där även knäskador, fotledsstukningar, tå skador, skador på ljumskar och benhinnor kan förekomma.

Vad är då tillvägagångssättet vid några av de vanligaste idrottsskadorna och vad kan vi som futsalspelare själva göra för att förbättra och snabba på läkningsprocessen? Här nedan ger vi några av de vanligaste och bästa tipsen för bättre fysisk och mental återhämtning under och efter idrottsskada.

5 tips för en snabbare och bättre återhämtning efter idrottsskador

Innan vi går in på tillvägagångssättet gällande några exempel på vanliga idrottsskador så är det också viktigt att ta en närmare titt på vad vi kan göra för att mentalt kunna ta oss igenom skadeperioden på ett så smärtfritt vis som det bara är möjligt.

Självfallet så är det viktigt att efter att man har sörjt sin skada försöker att ha ett positivt tankesätt där man blickar framåt istället för bakåt. Gör saker som du mår bra av och visualisera dig tillbaka på futsalplanen igen.

Oavsett om du får ny energi av att gå ut på middag eller bio med din partner eller om du laddar ny energi med att åka iväg på en semesterresa eller om du tycker om att slappa i soffan med en bra bok eller spelandes på nätcasino Sverige eller om du föredrar att spendera tid i naturen, så spelar allt detta mindre roll bara du helt enkelt gör saker som får dig att må bra på ett naturligt sätt.

Vad gäller de vanligaste fysiska idrottsskadorna så ser självfallet återhämtnings- och läkningssprocessen helt annorlunda ut.

  1. Muskelbristning

En muskel kan helt- eller delvis gå av. Det viktigaste vid en muskelbristning är att man behandlar enligt PRICE-metoden. PRICE är en förkortning för Protect, Rest, Ice, Compression, Elevation. Detta kan sammanfattas med att man vid en muskelbristning ska:

  • Protect-Skydda den skadade från att inte skadan förvärras ytterligare.
  • Rest-Vila.
  • Ice-Is läggs på skadan främst i ett smärtlindrande syfte.
  • Compression- Kompressionsförband läggs på och dras kraftigt åt omedelbart, detta görs först av allt då det är denna punkt som främst kan begränsa blödningens omfattning och på så vis även förkorta läkningsprocessen.
  • Elevation-Den skadade kroppsdelen ska hållas högt.

Vid en befarad muskelbristning så ska den skadade läkarundersökas omgående och där läkare ser över skadans omfattning och där denna sedan hänvisar den skadade vidare till fysioterapeut som sedan tar fram ett anpassat rehabiliteringsprogram.

  1. Fotledsstukning

En av de allra vanligaste idrottsskadorna hos både landslagsspelare i futsal som för motionärer i klubblag är fotledsstukningar. 

Vid en fotledsstukning så har man samma tillvägagångssätt som vid exemplet ovan med en befarad muskelbristning, nämling behandling enligt PRICE. Här kan man från dag 1 börja med att böja och sträcka på tårna och från dag 2 och framåt böja och sträcka på hela fotleden, allt för att få igång cirkulationen och rörligheten i foten. 

Detta kan göras 2-3 gånger dagligen och med 15-20 repetitioner per tillfälle. Det är även rekommenderat att man från dag 4-5 och framåt börjar att träna fötterna (en fot i taget med fokus på den skadade foten) genom att stå på en balansplatta, detta stärker upp fotledens muskler och ledband och minskar risken för återfallsskada.

  1. Knäskador

Akuta knäskador ska alltid behandlas enligt PRICE-metoden och där den skadade ska undersökas så snabbt som möjligt av läkare och där denna tillsammans med en fysioterapeut sedan beslutar om hur rehabiliteringsperioden ska fortsätta.

  1. Ljumskskador 

När det gäller ljumskskador så beror dessa inte så sällan på överbelastning. Här är aktiv vila rekommenderat till en start och där även ultraljudsbehandling, massage och akupunktur kan hjälpa till att lindra och att påskynda läkningen och där man sedan vid sakta återgång till futsalspel efter skada kan spela med värmeskydd eller kompressionsskydd. 

  1. Skada på benhinnor

När det gäller skador på benhinnor så är det främst periostit, eller benhinneinflammation som det också heter, som är den allra vanligaste skadan. Benhinneinflammation uppstår vanligen vid byte av underlag och skor och där det även här är rekommenderat med aktiv vila från aktiviteter som gör ont. 

Behandling med ultraljud, stötvågsbehandling, akupunktur och massage kan lindra och påskynda läkningen. Återgång till futsalspel ska ske sakta successivt och där man även kan lindra kraft upptagningen med stötdämpande sulor, inlägg och med värmeskydd och kompressionsskydd.

Nästa fas i rehabiliteringen

Vid samtliga fem olika typer av skador ovan nämnt så kan man vid ett senare stadie, efter att först ha fått OK från läkare och fysioterapeut, få in lättare töjning och massagebehandling av skadeområdet. 

Töjningar och djupare massagebehandling kan sedan intensifieras allt eftersom läkningsprocessen går framåt i positiv riktning. Vill man själv få ny värdefull kunskap om idrottsskador och dess rehabilitering så kan detta fås hos skolor som exempelvis Massage & Spaskolan.

Att man via ett rätt upplagt rehabiliteringsprogram bygger upp muskler, leder och skelett efter sin idrottsskada är alltid viktigt för att förhindra att en återfallsskada ska se. 

Detsamma gäller att man efter sin skada heller inte börjar med att spela futsal på samma nivå som man gjorde innan skadan skedde. En sakta och gradvis återgång till futsal är alltid rekommenderat innan man till slut är tillbaka på planen igen fullt ut.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img