Jokerspel… eller?

Ett eget påhittat ord eller ett väletablerat sådant? Att spela med en flygande målvakt är ett element som kännetecknar futsal som idrott.

Det händer då och då att målvakten är på offensivt spelhumör och följer med upp på offensiv planhalva under matcherna. Det händer också att det aktuella laget som vanligtvis har ett underläge, byter ut målvakten mot en extra utespelare som i sin tur spelar med en tröja som har målvaktens färger.

MISSA INTE: Uddevalla vände och vann mot nykomlingen

Detta typ av spel har i Sverige kallats för jokerspel av den breda massan vilket har blivit en väl etablerad term, men är detta ett officiellt ord?

Enligt Christoffer Bidestedt, eldsjäl i IFK Göteborg som kommenterar Göteborg samt Skoftebyns IF:s hemmamatcher i SFL:s plattform så är det inte så. I SFL:s sjunde omgång som skedde i slutet av november så tog Skoftebyns IF en skön seger mot Norrköping FK med 5-1.

I den matchen i samband med att Norrköping valde att spela med flygande målvakt i slutet av matchen, så berättade kommentatorn Bidestedt om ett möte med FIFA-domaren George Jansizian som inte var helt nöjd med ´joker´ som ordval.

”Han har skällt på mig eller han skällde på mig aktivt igår för att jag i sändning envist kallar detta för jokerspel. Han säger att det inte finns någon term utan det är ett eget påhittat ord i Sverige och det finns inte internationellt och därför ska vi sluta att säga så.”, säger Bidestedt och fortsätter.

– ”Han vill bara att vi ska kalla det för ´flygande målvakt´.”

Bisittaren frågar Bidestedt vad han kommer att kalla det hädanefter.

– ”Jag berättade vänligt och bestämt att jag bryr mig inte vad du säger och att jag kommer att fortsätta att kalla det för jokerspel”, avslutar Bidestedt innan duon fortsatte med den vanliga kommenteringen.

LÄS ÄVEN: Motala slog serieledaren i division 1

LÄS ÄVEN: Lyckad återkomst för förre SFL-målvakten

LÄS ÄVEN: Sjätte raka segern för Hammarby

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img