PREMIÄR: Etéus hörna: Det här behöver en futsalspelare för att lyckas

Tja!

Vill börja med att tacka för era tankar och funderingar kring vad ni tycker en bra futsalspelare skall ha. Vissa egenskaper höll jag med om, andra inte lika mycket. Jag hade många av dessa i åtanke när jag skrev inlägget och de är presenterade utan inbördes ordning (alla är viktiga så går inte att säga att någon är viktigare än någon annan).

Jag skall också försöka hålla mig kort och konsist, så jag inte gör samma misstag som Tobias BW Granberg och skriver en novell som ingen ändå orkar läsa. Detta är dessutom mitt allra första blogginlägg någonsin och jag önskar få feedback på allt vad gäller skrivandet, innehållet men också framtida tankar om blogginlägg.

Vem är jag då?

Jag heter Mathias Etéus, är 26 år gammal och bor i Göteborg. Utöver att jag numera bloggar här på Futsalmagasinet så läser jag idrottsvetenskap med inriktning motions- och idrottspsykologi i Halmstad. Jag har dessutom ett förflutet som professionell fotbollsspelare i IFK Göteborg, FC Trollhättan (superettan) och Jönköpings Södra IF (superettan) samt ungefär 30 landskamper i futsal i bagaget.

Det var lite om mig, nu går vi in på dagens ämne istället. Ni kanske anser att det är fel av mig att kalla det egenskaper som jag skriver om nedan, men det skiter jag i. Som jag nämnde tidigare så anser jag inte att det går att rangordna dessa egenskaper och därmed finns det ingen inbördes ordning.

Något jag själv lärt mig och tycker är extremt viktigt att ha med sin in på futsalplanen är närvaro. Det är alltså min första egenskap jag kommer att beskriva.

Ett väldigt vedertaget uttryck inom futsalen i Sverige, eller i alla fall i IFK Göteborg futsal och i svenska landslaget, är ’koppla på’. För mig innebär det närvaro, att alltid vara påkopplad och vara beredd på nya situationer hela tiden. Slappnar en spelare av en halv sekund kan det vara för sent och ett baklängesmål kan vara ett faktum. Det gäller överallt, hela tiden på planen, såväl som om jag skulle missa ett skott och gräma mig över det eller om jag skall slå en hörna och varianten vi bestämt har låst sig. I dessa situationer gäller det att hela tiden att vara närvarande för att kunna lösa situationen på bästa möjliga sätt.

Den andra egenskapen jag tycker att en bra futsalspelare skall ha kommer jag kalla taktik. Några faktiska egenskaper som jag väljer att involvera här är spelförståelse och speluppfattning. Det spelar ingen roll vilken av dessa som är bäst utvecklad hos individen, huvudsaken är att personen i fråga i slutändan förstår taktiken när han eller hon väl spelar match.

Vad är då skillnaden mellan spelförståelse och speluppfattning?

Speluppfattning handlar om hur man uppfattar spelet på planen medan spelförståelsen innebär förståelsen för spelet rent teoretiskt. Av egna erfarenheter har jag märkt tydligt att vissa spelare enbart förstår instruktioner om de implementeras praktiskt, alltså på planen, medan andra spelare förstår snabbt och enkelt genom att man visar, teoretiskt, på en taktiktavla.

Varför är detta viktigt då? För att taktiken, enligt mig, är mycket viktigare i futsal än vad den är i fotboll.

En spelare MÅSTE vara allround om han eller hon skall bli en duktig futsalspelare. Med allround menar jag att en spelare måste klara av att hantera både det offensiva och det defensiva spelet. Jag och Lasse (Ternström) pratade lite smått om att försöka implementera handbollsbyten för att kunna ha de bästa spelarna inne på planen hela tiden, beroende på om man spelar anfallsspel eller försvarsspel. Det hann aldrig riktigt bli så. Varför måste en spelare klara av att hantera detta då? Jo, för att om du kollar internationellt så är det ingen som spelar med handbollsbyten, av den enkla anledningen att det går för fort på en futsalplan och ett slarvigt byte kan leda till baklängesmål och ett felaktigt byte kan leda till onödiga frisparkar och gula kort.

Som i alla andra idrotter är fysiken en viktig faktor för att klara av att spela på hög nivå, detta gäller givetvis även futsal. Personligen anser inte jag att det går att kliva direkt från fotbollsplanen in på futsalplanen och tro att man skall orka lika mycket eller att man är lika uthållig. Det är stor skillnad på konditionen på fotbollsplanen jämfört med futsalplanen. I fotboll kan du ta en löpning på 40m i maxfart, i futsal innebär det att du springer från ena väggen in i väggen på andra sidan (något jag aldrig har gjort iallafall), eftersom planen bara är 40m inomhus. Med detta sagt är det väl underförstått att löpningarna är intensivare och kortare när man spelar futsal vilket innebär att 10-20m intervaller med kort vila är ett bra sätt att träna upp sin kondition för futsal. Detsamma gäller vändningar, mycket fler vändningar i futsal vilket också kan vara en idé att använda sig av i träningen. Exempelvis springa 10m fram i maxfart, vända rakt bakåt och accelerera igen 5-10m.

Sista egenskapen jag kommer skriva om är disciplin. Den var väl benämnd av er läsare som kommenterade inlägget. Vad skall jag säga om disciplin då? Jag tycker det hör lite ihop med tidigare egenskaper som allround, taktik och närvaro. För alla dessa egenskaper kräver disciplin. Detsamma gäller fysiken också, för du föds inte med en bra fysik, du måste träna och vara disciplinerad när du tränar för att uppnå de målen du vill.

Många nämnde även teknik, men jag tycker ovanstående egenskaper är mycket viktigare än att ha en bra teknik. Du skall givetvis ha en funktionell teknik och kunna ta emot bollen med sulan osv, men det taktiska kunnandet och att orka vara disciplinerad i 40 minuter är viktigare än att vara teknisk.

Detta var allt för mig. Väl mött och på återseende.

Mathias Etéus

LÄS ÄVEN: Tre snabba med Mathias Etéus

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img