Gästkrönika: Dags för semifinaler – och jag kan berätta en hemlighet

Bara fem av säsongens 145 matcher återstår. De fem viktigaste, givet. Är det de fyra bästa lagen som är kvar? Ja, allt annat vore nog konstigt att hävda.

Jag kommenterade en match i grundserien mellan Skoftebyn och Uddevalla. Jag tippade att det var två blivande semifinallag vi såg. Jag hade fel. Marginalerna är små. En straffspark 30 sekunder före slutsignal kan vara skillnad mellan fiasko och succé när man summerar en säsong.

Tråkigt och beklagligt å ena sidan, å andra sidan kanske just därför vi älskar futsal. För elitidrott handlar om att vara bäst när det gäller. Det visade AFC Eskilstunas Ayub Abassi genom att skicka in två straffsparkar i skarpt läge. Hatten av! Bröderna Abassi, grymt målvaktsspel och fanatisk hemmapublik har lyft laget till imponerande höjder. Uddevalla uträknade av många, och av experter tippade att åka ur. En käftsmäll och några månader senare står de här i semi. Ett välkomponerat lag där ett fåtal spelare vuxit med förtroendet och mycket speltid. Förutom härföraren och tvåvägs spelaren Fredrik Söderqvist, skulle jag hävda att alla som nu presterar har föregående säsong i olika klubbar, inte fått den speltid säsongens Uddevalla erbjudit. Ett imponerande målskytte av Younes Raisi och fint målvaktsspel gör att laget även kan vinna matcher som motståndarna dominerar.

Hammarby har dominerat den absoluta majoriteten av matcherna de spelat denna säsong och ses nog av de flesta som favorit till guldet. Och det såg otroligt bra ut serien igenom. Ett väloljat kollektiv som jobbar stenhårt i båda riktningarna. Inga svaga länkar och ett målskytte fördelat på många matchvinnare. Om finalen hade spelats vid årsskiftet så hade Hammarby varit min favorit till guldet. Då hade laget allt som de har idag plus ytterligare spets i Taha Ali, Alan Arslan och Özgur Yasar. Hammarby är stabila och gör aldrig en dålig arbetsinsats. Men i täta matcher så behövs ibland det lilla extra. Alla dessa spelare hade potential att straffa motståndarna med individuella prestationer och agerade ofta “matchöppnare” när spelet låste sig. Det är väl inte helt kört gällande alla tre men ska laget gå hela vägen så måste dem hitta ett annat sätt att attackera matcherna på, för som jag ser det så saknas de oerhört

Odds: IFK Ua–Hammarby
1: 3.55 X: 5.95 2: 1.47
Spela på matchen här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

IFK Göteborg var hårt kritiserat under serien. Många förståsigpåare hävdade att laget hade för många representanter i landslaget och att man inte hade med toppstriden att göra. Tränare Asp tänkte nog annorlunda. Även om kritik aldrig är roligt så gnuggade laget på med sina rotationer och jokerspel. Genom att bygga ett lag med spelsystem och taktik som skulle blomma i rätt läge fanns det ingen anledningen att tända eld på brasan för tidigt. Nu är de i slutspel och jag kan berätta en hemlighet: Göteborg kommer vinna guld i år.

Förutom att de precis som Hammarby är stabila så har de två ess i rockärmen. Det första är målvakten. Alla kvarvarande lag har en gemensam nämnare i bra målvaktsspel, men Göteborg har enligt mig den bästa. Viktor Jansson har sedan ett par år tillbaka fått en enorm utvecklingskurva och han har aldrig varit bättre än idag. Ingen spelare har tränat fler futsalpass än honom sen i somras och man behöver inte vara raketforskare för att se hur han förbättrat sin fysik. Killen är 23 år och kommer bara bli bättre.

Odds: AFC–IFK Gbg
1: 2.05 X: 5.60 2: 2.15
Spela på matchen här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

Det andra är jokerspelet. IFK spelar joker på ett nytänkande sätt. Den här säsongen har de experimenterat med en ny uppställning. En uppställning som är svår att försvara sig mot om man inte har mött den. Medvetet och frekvent har de använt sig av jokerspel under stora delar av grundserien och det har alltid betalat sig mer än det kostat. IFK har dessutom själva ett motvapen i högt presspel, utifall att de får jokerspel emot sig. De matcher som står och väger kommer de troligtvis alltid ligga ett steg före om det krisar. Saker och ting kan såklart hända, precis som att motståndares brassar återvänt till Sydamerika och skador har uppstått oannonserat. Väl i en final så kommer ju allt avgöras i en enskild match. Då gäller det att precis som föreningens damlag, vara bäst när det gäller.

Patrik Persson

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img