Önskar er ett Gott nytt år – och vem är bäst i stan?

Nyårs-blogg och idag ska jag hylla Örebrosyndromet. Lite skit kommer säkert, så håll ut och läs denna färgade historia.

Futsalen/five a side/inomhusfotboll. Många barn har ett kärt namn men oavsett så har denna fantastiska sport varit stark i Örebro. Det är ingen slump att Örebro är bästa Futsal-stad.

Det finns en lång tradition med stora cuper, bland annat Örebro Cupen för ungdomslag.
Att vinna P13, P14 och P15 är ingen lek. Här gäller det att vara bäst i stan, men oavsett vad alla sportchefer och ungdomskonsulenter säger så är det viktigt att vara bäst i Stan, veckan mellan JUL och NYÅR.

Att som spelare få gå inför ett fullsatt Idrottshuset och spela boll inför 700-1000 personer och ibland mer, är för många deras pik i sporten.
Jag minns när Oscar Jansson, idag allsvensk målvakt i ÖSK, då proffs i Tottenham, fick tillåtelse att spela med moderklubben Karlslund och bara där förstår man hur stort det är att spela futsal i Örebro. När Englands största klubbar lånar ut sin spelare.
På andra sidan stod Jesper Florén sedamera i IF Elfsborg och ungdomsproffs i Ajax samt Jiloan Hamad, guldvinnare med Malmö FF och proffs i tyska Hoffenheim.
Även Josef Ibrahim, finsk mästare med Mariehamn, tror jag var på på planen.

I årskullen över spelade en viss Jimmy Durmaz, så det är kanske inte konstigt att det var över 1000 personer på dessa cuper. Så här är det år efter år. Örebros största talanger spelar futsal och för vissa kanske det är sista gången i Örebro.

Har här glömt många namn som har spelat i Allsvenskan och landslaget. Det är viktigt att vara bäst i stan. I Örebro gillar alla futsal

Under första nyårsveckan är det DM-slutspel, och här kan dom bästa div 6-klubbarna få möta BK Forward, Rynninge IK, Karlslunds IF och Örebro Syrianska, Klubbar där många av just nämnda spelare växt upp. Alla av dessa division 1 och 2-klubbar vill ju vara bäst i stan. För här härjar inte storebror ÖSK Fotboll. Nu luggas dom ofta av mindre klubbnamn som Frövi IK och Örebro-futsalens största, Sköllersta IF som med två SM-medaljer som sin bästa merit.

Själv mins jag Abgar Barsom och Nordin Gerzic som dom bästa på seniornivå. Dom senaste åren har det varit dom två SFL-lagen som har slagits om guldet även om båda lagen med nöd och näppe klarat sig till final. Båda gångerna har Spartak Örebro vunnit. Något som gjorde att ÖFC tillslut fick ta bort texten på sin hemsida: Örebros bästa Futsal lag. För övrigt en text ÖSK bistert har fått äta upp att man satt upp på sin hemsida.

Att det är fullt på läktarna under finaldagen är lika självklart som att solen lyser i Karlstad. Veckan efter är det dax igen för AIF-CUPEN, tyvärr en cup futsallagen blivit bannlysta ifrån. Det blir DM för fotbollslag, men ändå en publikfest med futsal i 22 timmar och över 1000 åskådare på läktaren. I år blir det minst fem fulla tillställningar med Futsal i Örebro.

Så det är ingen slump att Örebro har de två bästa publiksiffrorna och det är heller ingen slump att två av de fem bästa futsallagen i Sverige finns i Örebro.

Nu har lagen i Örebro ett stort dilemma och det är just vikten av att vara bäst i stan. Något som kostade Spartak sin medalj förra året då man blev av med 3 etablerade spelare och i januari månad kostade man på truppen för mycket.

Lagen lider också av AIF-Cupens storhet och långa tradition, då division 2 och 3-klubbarna som äger spelarna rent löne- och kontraktsmässigt, vill ha sina spelare under cupen. För varje år SFL växer sig starkare är det ett mindre problem, men de finns där vare sig Pilen eller Ivhall säger något annat.

Även DM sliter, för oavsett om båda lagen säger att DM inte spelar någon roll, så vill ingen av lagen att den andra skall stoltsera sig med ett DM-guld och ha förmånen att bära titeln, BÄST I STAN.

Fram till i år har Spartak/ÖSK haft det med två DM-guld och två slutspel. Noterbart var att första året var man en poäng före i serien och vann DM-finalen på golden goal.
I år har ÖFC två vinster i serien och en förstaplats i tabellen. ÖSK får säga vad dom vill men det skulle svida om ÖFC tar DM guldet från dom.

Att vara eller inte vara! I Örebro gäller det att vara nr 1.
Just nu kör ÖSK på sin hemsida: Örebros främsta futsal klubb.
Örebro FC kör med tröjor: BÄST I STAN.

I Februari vet vi vem som kan ha kvar sin titel. För oss andra som älskar kampen mellan de onda och de goda, vi fortsätter att älska sporten och kampen om Örebro.

Mitt tips är att Bosna 92 blir DM-mästare i Örebro, om dom inte satsade på fotboll skulle de kunna bli nästa lag att kalla sig BÄST I STAN.

Detta var lite mina grubblerier om varför futsalen är så stark i Örebro.

Gott nytt önskar Oraklet!

LÄS ÄVEN: Tobias Granberg med gäster pratar om SFL Norra, Jokkmokk och om idén att åka häst och vagn till bortamatcherna

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img