Oraklet: ”Svensk futsal står inför ett vägskäl”

0
Foto: Krister Melin

Anders ”Oraklet” Pettersson är tillbaka med ett gästinlägg eller sommarprat som han kallar det. Denna gång reflekterar han om det vägskäl som han anser att svensk futsal står inför, och dem åtgärder som han tycker att våra föreningar bör titta på.

Dagen före Sveriges nationaldag är ungefär lika het som Svensk futsal så här års!

Ett annorlunda år har stått för dörren där gammal var äldst, även om det var den yngre Tolga Ayranci som lurade den mer internationella och äldre räven Felipe Fumes på sista straffen och tog Bajens andra raka guld. Detta var en SM-final som nog ingen lär glömma. Det var det rutinerade Bajen mot stjärnorna i ÖSK Futsal.

Det var det grundmurade och lojala Hammarby IF där klubbens hjärta? trots att stommen kommer från Falcao FC och Nacka Juniors FF så spelar man för hedern och klubbmärket.

Allt detta mot en storsatsning i svart-vitt som efter typ elva tidigare försök nu fått ihop ett riktigt stjärnlag. Med åter en ny tränare med ett fantastiskt tänk och professionalism som speglade hela klubben.
Man tog in hel och halvtidsproffs som aldrig hade varit möjligt utan pandemin och stängda ligor. Vi fick se en ny dimension i svensk futsal.

Sporten står inför ett vägskäl

Det är ett vägskäl vi står inför. Ska svensk futsal lyckas ta nästa steg så finns det två saker som är extremt viktiga. Jag kommer att belysa dom här i min sommartext.

Ska vi få tillbaka publiken efter pandemin så måste vi få fler lag som ÖSK och fler lag som Hammarby trots deras motsatta filosofiska grunder.

Stallarholmen/Strängnäs har gjort det jag hoppas fler föreningar ska och skulle göra. Nu hoppas jag också få se en ordentlig plan och satsning på ungdomsidan så vi får se fler Adnan Cirak i svensk futsal.
Ektorp FK är ett annat föredöme med sin jämställdhet, syn och arbete med integration i helt rätt anda.

Nåväl ska svensk futsal ta nästa steg behövs pengar och minst halvtidsproffs ala ÖSK. Släpp jantelagen, nu har vi tv-avtal och vi har några lag som bjuder på fantastiskt underhållning. Se SM-finalens dramatik eller alla sjukt fina individuella prestationer.

Vi måste få in fler profiler med kvalitet för att höja kvaliteten på ligan och underhållningen ännu mera, annars kommer vi alltid komma efter innebandy, handboll och basket i kön av sporter som står i kö för mer pengar och tv-tid.

Jag tycker att vi har kommit en bit på vägen, men vi måste sluta häckla dom som vågar satsa. Alla klubbar är vinnare på det ÖSK gjorde i år och det som Stallarholmens SK ser ut att göra nästa år.

Sen har vi den stora akilleshälen. Återväxten och ungdomsidan. Var är den ? Vilka klubbar har en fungerande ungdomsektion ? Här önskar jag och hoppas att vi 2025 och gärna tidigare har licenskrav för SFL/RFL att för att spela där krävs organiserad ungdomsverksamhet i klubbarna.

Får vi inte till det kommer svensk futsal att vara en fluga som fastnat på väggen i uppkomsten av några eldsjälar födda sent 80-tal tidigt 90-tal.

Nu ska jag slappa i solen och ladda för en ny och spännande silly season.

MVH Oraklet