De här spelartyperna behöver ett lag för att vinna SM-guld

För att ett lag skall ta sig till SM-final och tillslut vinna det där efterlängtade guldet anser jag att några specifika roller behövs i laget för att nå hela vägen fram. När jag spelade i IFK Göteborg Futsal hade vi dessa roller (dem har fortfarande kvar de flesta) och därför kommer jag exemplifiera rollerna med hjälp av mina tidigare lagkamrater för att ni läsare skall få en tydligare förståelse för vad jag menar. Alla roller är viktiga och ett lag kan inte vinna SM-guld för att de har en specifik spelare med en specifik roll. Ingen spelare kan någonsin vinna ett SM-guld åt ett lag helt själv, utan det krävs att laget gör det tillsammans.

Jag ska säga en sak, och det är att det går inte att vinna ett SM-guld om ett lag inte har en duktig målvakt. Det är en väldigt avgörande faktor huruvida ett lag kommer ta sig långt i SM eller inte. Se bara de fyra senaste årens SM-guld vinnare, IFK Göteborg Futsal (GFC) har vunnit tre av dem och året däremellan vann Malmö City FC. Här snackar vi alltså om målvakterna som prenumererat på målvaktsposten i landslaget sen det startade vintern 2012. Christopher Solberg har varit en avgörande faktor många matcher vi spelade tillsammans och blev också utsedd till matchens lirare i SM-finalen 2015.

Något annat som behövs förutom en bra målvakt är en riktig ledare, då menar jag inte utanför planen, utan på planen. Det finns givetvis flera spelare i IFK Göteborg Futsal som har varit ledare på planen men den jag vill exemplifiera med denna rollen här är Simon Chekroun. Simon har inte enbart ledarskap som viktig egenskap för våra framgångar, men det är en av hans mest framstående egenskaper.

En ledare måste kunna styra sina lagkamrater, sätta höga krav och ha inställningen att aldrig ge upp. Det var några kritiska situationer i SM-finalen i fjol där många hade gett upp, framförallt efter att ha släppt in 4-3 med knappa fem minuter kvar av matchen. Där krävs en ledare med inställning att aldrig ge upp och sprida detta till sina spelare för att komma tillbaka, vilket vi gjorde. Tyvärr var Simon skadad den matchen men bidrog till att vi aldrig gav upp och även om han inte spelade var han en viktig kugge under den säsongen.

Jag uttryckte egenskapen att aldrig ge upp, det platsar inte under ledare helt och hållet utan kräver en egen roll även om flera personer givetvis kan ha (och har) flera av dessa roller. En spelare med riktigt bra inställning, som offrar sig i de mest kritiska lägena och som springer tills han stupar är ett måste i varje trupp. Han jag vill exemplifiera här är vår alldeles egen Erik Svensson. Han var en spelare som aldrig slutade springa, som alltid såg till lagets bästa och som alltid krävde 100% inställning på sina medspelare.

Allting handlar inte bara om att rädda bollarna, styra sina medspelare eller att springa tills man stupar. Ett lag måste även ha en målskytt av rang och hos oss i IFK Göteborg Futsal har det alltid varit Dan Mönell (jag hade velat skriva mig själv eftersom jag gjorde fler mål än Dan förra året men måste erkänna att han är en mer notorisk målskytt än vad jag är). Första säsongen av SFL gjorde han hela 29(!) mål vilket var en klass för sig (och Jihad Nashabat) och ni som är futsalintresserade har säkert sett Dan’s mål mot Grekland i VM-kvalet 2015. Utan en målskytt av rang har ett lag svårt att ta sig hela vägen längst upp på pallen.

Oavsett hur många mål en spelare gör på en säsong är det inte säkert att det räcker. Även om målskytten ofta kan vara en spelare som kan avgöra matcher på egen hand tycker jag att det krävs en egen roll och beskrivning av rollen att kunna avgöra en match på egen hand. När jag skrev om målskytten försökte jag leka lite ödmjuk, men det tar stopp här. Med detta menar jag att alla lag behöver en Mathias Etéus, en spelare som kan avgöra en match helt på egen hand.

Vad innebär att avgöra en match på egen hand?

Enligt mig är det en spelare som kan kliva fram i tuffa och svåra situationer, göra det där lilla extra för att hjälpa laget till framgång. Jag skulle vilja sätta in mig själv i två exempel. Det ena är från SM semifinalen 2015 mot Falcao FC. Vi vann med 6-2 och jag gjorde fyra mål. Jag säger inte att vi vann på grund av, men att kliva fram i en semifinal i SM och sätta två straffar kräver det där lilla extra. Det andra exemplet är från SM-finalen i fjol där jag gjorde två mål och en assist, varav det avgörande målet. Att kliva fram i sådana situationer och våga ta för sig, våga göra det där lilla extra, det är något en spelare i varje lag behöver för att ta sig hela vägen.

Ett lag som besitter en trupp med de rollerna jag nämnt ovan är ingenting värt om de inte vet hur de skall spela, därför är även kunskap inom laget en viktig faktor för att kunna vinna SM-guld. IFK Göteborg Futsal har många spelare som vart med från starten 2007 och har tagit åt sig väldigt mycket kunskap på vägen till där dem är idag. Den med mest kunskap måste jag säga är Nicklas Asp. Det är han som dragit skutan framåt hela tiden och även han som tryckt på att vi skall ändra vår spelidé för att utvecklas snabbast och vara först med det i Sverige. Detta gäller både att spela four-in-line och högt försvarsspel. Utan kunskap vet inte resterande roller vad de skall göra eller hur de skall agera för att kunna vinna matcher, en målskytt blir oanvändbar om han aldrig kommer till lägen, därför är även kunskap en viktig ingrediens att ha i laget.

Okej, nu börjar vi närma oss slutet här. Senast var kunskap, den är viktig, men är den tillräcklig för att få ordning på alla andra komponenter i laget? Jag anser inte det, utan något ett lag behöver för att vinna SM-guld är erfarenhet. Det kan ha varit det som stjälpt IFK Uddevalla Futsal de två senaste åren och det kan varit det som hjälpt IFK Göteborg Futsal de senaste fyra åren till att vinna tre SM-guld. Tilläggas här skall att många av de spelarna som vunnit SM-guld de två senaste åren även förlorade två SM-finaler, 2011 och 2012. Erfarenhet är en viktig komponent för att ta det där sista steget och knipa åt sig pokalen för att kunna titulera sig som mästare. Är det tredje gången gillt för IFK Uddevalla Futsal mån tro?

Okej, har jag ringat in allting som behövs för att vinna SM-guld nu? Det tycker jag att jag har gjort, däremot vill jag skicka med en passning till lag som vill fortsätta prestera och utvecklas över tid och det är att lagen och spelarna måste ha högt i tak. Jag har varit inne på det tidigare och det handlar om att kunna sätta höga krav på varandra utan att någon börjar tjafsa emot eller skylla ifrån sig. Sätt krav på varandra under träning och match, var bästa polare efter träning och match. Ingen sätter krav för att klanka ner på någon annan eller för att skylla ifrån sig, det handlar om att den spelaren som uttrycker sig vill lagets och spelarens bästa och detta krävs för att kunna utvecklas och vinna SM-guld flera år i rad.

Som jag skrev tidigare i inlägget har spelare flera av dessa egenskaper. Sammanfattningvis tycker jag att det krävs en hel del för ett lag för att kunna vinna SM-guld. En bra målvakt, en ledare på planen, en ämpe som aldrig ger upp, en målskytt, en spelare som kan avgöra matcher på egen hand, kunskap och erfarenhet. Dessa roller och typer finns säkert i de flesta lagen, gör det inte de så skapa rollen hos en spelare eller ta in en sådan spelare. Och som jag skrev i början, ingen spelare själv kan vinna SM-guld åt ett lag utan alla måste vara med och bidra med ovanstående ingredienser.

Detta var allt för mig, väl mött och på återseende.

Mathias Etéus

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img