Johan Ivhall: ”Vi snor bra idéer från alla”

Örebro SK åkte minst sagt upp med en bantad trupp till Umeå för att möta Täfteå, en match som de för övrigt vann med 8-2. Futsalmagasinet tog sig ett snack med Johan Ivhall för att prata lite kring matchen och ÖSK:s säsong hittills.

ÖSK var inför säsongen topptippade av många, men har istället sett sig besegrade i tabellen av lokalrivalen ÖFC. I med segern uppe i Umeå, mot Täfteå, har man allt i egna händer i sista omgången. Då tar man emot Norrköping och förlorar man med nio mål eller mindre, spelar lika eller vinner är semifinalplatsen säkrad. Motståndare blir seriesegraren i södra, Uddevalla som många har som sin guldfavorit.

Futsalmagasinet hörde av sig till Johan Ivhall, ordförande i ÖSK, för att prata lite om säsongen som varit och det som stundar framöver.

Ni var endast sju spelare uppe i Umeå, en målvakt och sex utespelare. Var ni säkra på att ni skulle vinna?

– Nej, vanligtvis brukar vi åka med en 12-14 spelare till varje match men mot Täfteå hade vi sex spelare borta. Två spelare var i utlandet, vissa skadade, somliga sjuka och någon fick ingen barnvakt.

På frågan om man kunde ta upp några juniorspelare så svarar Ivhall att man i nuläget inte har några juniorlag utan endast seniorlag. Han påstår att samarbetet med de andra sektionerna i paraply-organisationen är bra och att nästa steg är att utöka samarbetet med ungdomsfotbollen i ÖSK, där Fredrik ”Honken” Holmqvist är chef.

– Processen att gå ihop började redan för ett och ett halvt år sedan. Det gick bra och det är förhoppningen med ungdomsfutsalen också. Futsalen växer för varje dag. Vi är som en familj med bland annat ungdomsfotbollen, fast separerade.

En modern särbo-familj alltså verkar det vara i Örebro där bra samarbete betonas ständigt. Ivhall poängterar samarbete med fotbollsklubbarna för att futsalspelarna skall få spela futsal under säsongen men också för att få igång en ungdomssatsning.

Vad säger du annars om hopslagningen? 

– Vi hade en plan redan i Spartak, att inom fyra år skulle vi konkurrera i ett slutspel. Inom föreningen har vi inget krav på att gå vidare, även om spelarna har det på sig själva. Föreningen ser det som en bonus. Men man vill ju vara där, man vill vara i finrummet.

– Första året gick vi vidare i avgörande matchen mot Nacka. Andra var vi klara tidigt.

Ivhall tycker även att införandet av dubbelmöten i semifinalfasen är bra.

– Bästa laget går vidare. Det är en helt annan grej att spela hemma/borta i två möten mot att spela en helg på en neutral ort. Kanske skall man även gå mot en bäst av tre eller bäst av fem, så att man slipper avgöra på antal mål om lagen vinner var sin match? Även för att göra säsongen längre. Det kan ta tid, men se på Finland. Det vore bra för sporten.

Hur är det med videomaterial? Använder ni er av det? 

– Våra tränare använder aktivt videomaterial, där de går igenom matcherna. Jag tror att alla som älskar futsal kollar på matcherna som sänds, det känns som det är samma 50 personer tittar. Jag försöker i alla fall titta så mycket som möjligt i den mån jag hinner.

När vi går in och börjar prata lite om södra serien jämfört med norra serien nämner Ivhall det faktum att det är långa avstånd nästan oavsett vilket lag man möter. Det kostar inte bara pengar utan tar även mycket tid.

– Om Jokkmokk går upp är det bra för futsalen men mindre bra för föreningarna. Det bästa rent sportsligt vore om Djurgården och Hammarby gick upp.

Hur gör ni, samarbetar ni med andra klubbar och kollar vad de gör bra?

– Vi försöker lära av varandra. Dock tror jag inte att man kan kopiera allt som en förening gör bra. Vi snor, vad vi tycker är, bra idéer från alla andra. Vi tittar överallt vad vi kan göra bättre.

Alla som har varit och sett futsal i Örebro pratar om att det finns en stor futsalkultur där. Håller Ivhall med?

– Ja, det finns nog en liten futsalkultur i Örebro. När futsalen kom till Sverige anammade man den direkt. Den kan självklart bli bättre och jag tror vi kan växa som futsalklubb i stan. Det känns som att alla i staden har tagit till sig futsalen.

– Sen är det bra att ligan kom, då blev det en sport och inte bara ett komplement till utomhusfotbollen. Futsalen blev mer respekterad.

Hur är det med fotbollsspelare, har ni klausuler som gör att de kommer spela under hela säsongen?

– Vi försöker ha fotbollsspelarna under futsalsäsongen, men inom rimliga gränser. I division 2 till exempel får spelarna lön av klubbarna vilket gör dem till arbetsgivare. Jag tror att i framtiden kommer man få välja vilken av sporterna man vill satsa på, där man givetvis kan kombinera båda.

– De som väljer futsal skulle då endast spela fotboll under sommaren, titta på Finland. Vi är inte där än, men utvecklingen går framåt varje år.

Ni kommer alltså ha kvar alla spelare i slutspelet?

– Absolut. Varför skulle de inte vilja spela en final?

– Dock tror jag det viktigaste är att spelarna själva vill spela futsal. Det måste finnas en vilja hos dem.

När ämnet försiktigt leds in på kring hur de ser på en semifinal mot Uddevalla är svaret tydligt och klassiskt.

– Först måste vi ta oss till final. Vi är nära målet och skulle vi klara det blir det Uddevalla. Jag tror det kan bli en rolig tillställning. Vi är underdogs i mötet.


Futsalmagasinet tackar Johan Ivhall för samtalet och önskar lycka till i fortsättningen, inte bara denna säsongen utan i även i framtiden.

LÄS ÄVEN: Förbundskaptenen inför samlingen.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img