Så skapar du din spelidé – Del 1 av 2

Alright.

Du har precis tagit dig an ett nytt tränaruppdrag. Du är nöjd med din arvodering (om du ens fått något, vill säga) och klubben ser mycket fram emot att se dig i arbete. Presskonferensen är avklarad och peppad som du är går du med självsäkra steg i riktning mot omklädningsrummet för att träffa dina spelare för första gången. När de första artighetsfraserna har lagt sig så kommer frågan lika snabbt som oväntat.

– Boss, hur vill du att vi skall spela? 

En inte helt obefogad fråga som alla tränare får flera gånger under sina karriärer. Det är inte heller särskilt konstigt. Tänk dig själv en arbetsplats där en ny chef anländer – Precis alla är intresserad av vilka förändringar som kommer att ske (för tro mig, förändringar kommer alltid) och hur det kommer att påverka dig i din roll.

Allting bottnar i spelidén – Det dokument som visar hur du vill att ditt lag skall spela futsal.

Det här inlägget kommer att beröra hur du formulerar din spelidé som nytillträdd futsaltränare, främst med fokus på seniorspelare men funkar också på yngre åldrar, men även rutinerade rävar kan få behållning av denna text. Alla behöver vi reflektera över våra idéer emellanåt för att inte stanna i vår utveckling.

* * * * *

Innan vi sätter igång måste vi fråga oss VAD en spelidé faktiskt är för något. Det må låta enkelt, men det är det inte. Det är alldeles för ofta jag träffar tränarkollegor och förståsigpåare som tittar på en match och säger att ”det där laget, de har ingen spelidé” eller dylikt. Vilket ju givetvis är skitsnack och brist på insikt.

För att förtydliga – Så fort ett lag går ut för att spela match så har de en spelidé. Alla lag utan undantag. En spelidé är helt enkelt idén om hur vi vill spela futsal. Varje rörelse, varje steg, varje passning är en del av vår spelidé. Det som laget visar upp på planen ÄR vår spelidé.

Sedan kan det absolut vara så att spelidén är tråkig, fantasilös, ineffektiv eller direkt dåligt anpassad, men det är icke desto mindre en spelidé. Ibland träffar jag tränare som säger att de inte har någon spelidé utan låter spelarna ta egna beslut hela tiden. Det kan också vara en spelidé om hur du vill spela futsal, även om det rent krasst inte är en särskilt effektiv metod. Men en spelidé är det lika fullt.

Kortfattat – Spelidén är HUR laget uppträder på planen under match och skall allra helst bottna i ett slags dokument där du som futsaltränare tydligt klargör HUR du vill att ditt lag skall agera i olika situationer.

* * *

Nu har vi alltså klargjort VAD en spelidé faktiskt är, men VARFÖR är det viktigt att faktiskt ha en tydligt formulerad sådan i ett dokument? Eller klassikern som de flesta spelare brukar säga när jag berättar vikten av att dokumentera vår filosofi:

– Vad fan, coach, kan vi inte bara lira och se vad som händer? 

Ni som kan er futsal vet att det är en extremt taktiskt sport där det ofta är en hjärnornas kamp tränarna emellan, men utöver det finns det givetvis andra skäl till att ha sin spelidé på pränt. En sådan handlar om tydligheten. Om vi har en spelidé som du som tränare har författat blir det också enklare för spelarna att veta hur de skall agera i olika situationer som uppstår under en match. Det blir tydligt för dem vad som förväntas och därmed också enklare att spela ihop som en enhet. Ni får en gemensam plattform om hur ni skall spela futsal tillsammans.

Att sätta sig ned och skriva sin spelidé är ett extremt krävande men också ett reflektionsmässigt belönande arbete. Du som futsaltränare behöver verkligen gå in i dig själv och fundera på hur du vill att ditt lag skall spela. Det kommer också att ta tid att göra detta och du kommer också under årens lopp ständigt att vidareutveckla och förädla ditt verk, men någonstans måste du börja.

För det är du som är tränaren, det är du som sitter på svaren och som skall leda laget till framgång. Om inte DU vet hur laget skall spela eller hur det skall se ut – Hur ska spelarna då veta det?

* * * * *

Innan du dock sätter dig ned för att skriva futsalfilosofin som skall förändra världen måste du ha klart för dig ur vilket syfte du skriver den här spelidén. Är det för att du vill leda ditt lag till SM-guld eller är det för utveckla barn / ungdomar till landslagsspelare? Är det för att undvika nedflyttning eller bara för att klubben skall ha en identitet?

Beroende på orsaken så blir din spelidé annorlunda och detta behöver du ha klart för dig sedan tidigare. Detta hänger ofta också ihop med kravbilden från föreningen – Är det bara guld som gäller eller något annat? Diskutera målsättningen med styrelsen så blir det också lättare för dig i arbetet med att utforma spelidén.

Bara för att ge något slags konkret exempel kan vi utgå från att din och klubbens ambition är att vinna SM-guld inom säg tre år. Målet är alltså att bli landets bästa futsallag.

Här är det lätt att som tränare att bli orealistisk och skriva en spelidé som inte är rimlig att uppnå inom den tidsrymden som sätts. Det är inte sällan jag träffar kollegor som vill spela ”en fartfylld och snabb futsal där vi krossar våra motspelare med stort bollinnehav och kontrollerad offensiv”. Det låter förvisso klatschigt, men jag tänker osökt på det klassiska Tom Prahl-citatetGör det du klarar av att göra istället för att göra något du inte kan”.

Missförstå mig rätt nu, det klart det är jättekul med en frejdig offensiv där vi spelar tiki-taka-futsal, men det är ibland en milsvid skillnad på att VILJA spela på ett visst sätt och att KUNNA göra det. Vi kan ta IFK Göteborg Futsal som exempel som i år spelar en mer proaktiv futsal där de skall pressa högre i plan, något som även svenska landslaget under Charbel Abraham har gjort. Det är det tydligt för ett tränaröga att se att de vill spela ett spel som de kanske inte helt behärskar.

Detta går åt båda hållen, jag har sett tränare slita sitt hår för att tvinga offensivt skickliga spelare att bli försvarsgeneraler. Att tvinga på spelare en etikett brukar sällan fungera i längden.

Vi leker med tanken att du vill spela en futsal där ni kontrollerar bollinnehavet och skall vara det laget som, så att säga, ”kontrollerar matcherna”. Men du kanske inte har materialet för det, alltså rätt spelartyper. Då finns det tre olika vägar att gå:

1. Värva de spelare du behöver. Effektivt, men dyrt.
2. Ha massvis med tid på dig, en förstående och tålmodig styrelse samt unga spelare.
3. Anpassa din spelfilosofi efter materialet du har, optimera dina styrkor och minimera bristerna.

De finns de tränare som aldrig anpassar sin filosofi oavsett var de hamnar. För att dra en fotbollsparallell så var det knappast aktuellt att Pep Guardiola skulle ändra sin vinnande taktik han haft i Barcelona och Bayern München när han tog över Manchester City. Istället värvade han spelarna han ville ha som skulle passa in i hans filosofi. Det första alternativet är ju självklart effektivt, men är å andra sidan oerhört dyrt. Det är inte heller aktuellt sett till den nivån vi har på vår futsal idag, det är knappast stora övergångssummor inblandade när spelare byter klubbar i SFL.

Då är kanske det andra alternativet mer lockande, speciellt om du hemskt gärna vill använda dig av den gedigna spelidén du har författat, men tyvärr finns det hakar även med detta val. För att få ett lag att spela som du vill, utan att värva nya spelare, kräver massvis med tid. Då menar jag verkligen mängder och åter mängder med timmar på träningsplanen.

I lagidrotter sägs det generellt att du behöver träna på något minst en gång i veckan för att underhålla dina förmågor och minst två, antagligen fler, tillfällen i veckan för att utveckla ditt spel. Detta förutsätter att alla spelare jämt och ständigt är på träning så att de tillvaratar den kunskap som du lär ut. I dagsläget är det för många futsalklubbar ont om halltider och därmed svårt att träna mer än två gånger i veckan, och även om det skulle gå så kräver det i praktiken att alla ständigt närvarar då det ändå är alldeles för lite tid för att träna in anfallsmönster, kollektiva försvarsmetoder etc.

En annan aspekt i alternativ nummer två är det blir svårare och svårare att träna spelare ju äldre de blir. Många delar av motorik utvecklas som bäst i tonåren och det blir svårare och svårare att lära sig helt nya förmågor ju äldre de blir. En siffra som är ömsom vetenskapligt belagt och ömsom höftat är att det blir tuffare att bibehålla sin fysik efter 27 års ålder. Detta är en inte helt korrekt angivelse eftersom den inte tar hänsyn till varje persons individuella fysik (vissa når denna peak tidigare, andra senare), men det är ändå en bra utgångspunkt.

Kortfattat betyder detta för dig som tränare att om du vill lära ditt futsallag att spela på ett helt nytt sätt så behöver ni träna mer och oftare än om ditt lag är gammalt än om det är unga spelare. Två gånger i veckan är alltså inte tillräckligt i regel för att verkligen utveckla spelet.

Då ska vi också komma ihåg att ditt lag behöver träna två-tre gånger i veckan i snitt över ett helt år med otroligt hög närvaro på spelarna för att se en synbar utveckling. I Sverige är tävlingssäsongen bara fyra månader, de riktigt seriösa klubbarna kanske håller på i totalt sex månader. Resten av tiden ägnas åt andra idrotter, som fotboll. Lek då med tanken att du slutar spela futsal för säsongen i mars och sedan inte tränar futsal igen förrän i september – Ett helt halvår senare. Det är knappast så att du då startar från där du slutade, utan det kommer ta otroligt lång tid innan du är där du slutade.

En del skulle hävda att de ”hållit igång” med fotboll under tiden och därmed har ett försprång, men det är ungefär lika relevant som att jag gör armhävningar för att få starkare ben. För sista gången – Fotboll och futsal är olika sporter och de tränar på olika saker. Det finns synergieffekter, absolut, men de spelas på olika sätt och spelare som spelar på hög sportslig nivå bör helt egna sig åt futsal för att utveckla sina kunskaper inom just futsal. That’s it.

Så, har du massvis med tid, bra med halltider, en träningsflitig trupp, gärna med unga spelare, samt en tålmodig och förstående styrelse som tror på dig och ditt projekt – Kör i vind!

Men för alla oss andra som inte har vare sig pengar eller tid återstår då alternativ nummer tre – Att anpassa vår spelidé efter resurserna (spelarmaterialet) vi har och försöka förstärka våra styrkor och minimera våra brister. Jag brukar säga att en riktigt bra futsaltränare är en person som kan spela och lära ut olika typer av futsal och som kan anpassa spelet efter materialet som finns till förfogande. Som ovannämnda experimentet skulle det vara intressant att se ovannämnda Guardiola i exempelvis Falkenbergs FF – Undrar hur det hade gått?

Alternativ tre må inte vara särskilt sexigt, men icke desto mindre en verklighet för många av oss tränare och något som är nödvändigt för att vi skall nå resultat på både lång- och kortsikt.

* * * * *

Nu har vi alltså satt förutsättningarna för hur du skall skapa din spelidé, men i nästa blogginlägg kommer jag gå närmare in på vad ett sådant dokument faktiskt skall innehålla. En traditionell följetong, med andra ord!

* * * * *

Om du har något tips, synpunkt eller annat att diskutera med mig får du gärna kontakta mig via [email protected] – Skicka mig en tweet på @johansolinger eller varför inte besöka min officiella hemsida www.johansolinger.com.

På återseende!

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img