Försvarsspelet – var tog det vägen?

Semifinal 1:2 gick av stapeln i lördags där Örebro FC ställdes mot Borås AIK och Örebro SK ställdes mot IFK Uddevalla. Återigen är det lagen från den södra serien som drar det längsta strået. Den första matchen slutade 7–5 till Borås och den andra slutade 7–4 till Uddevalla.

För alla anfallsglada futsalsupportrar var det fantastiska resultat med totalt 23 gjorda mål framåt. Några av målen var dessutom fantastiska prestationer, inte minst av Sebastian Sallanto i Örebro SK som dribblade sig igenom Uddevallaförsvaret att satte bollen i mål. Sen får vi inte glömma den fina chippen av Mattias Bulun för Örebro FC som var en riktig delikatess.

Mattias Bulun jublar efter sin delikatess. Foto: Krister Melin

Men…

Min första instinkt efter att matcherna var slut var att jag tyckte försvarsspelet var katastrofalt dåligt. Vi skall komma ihåg att det är semifinaler där en plats till SM-finalen och ett möjligt SM-guld samt spel i Europa står på spel. Med detta i åtanke tittade jag på målen igen för att se om min uppfattning stämde eller om jag var helt ute och cyklade.

Min instinkt stämde. Sen finns det givetvis andra som kanske inte är lika hårda som mig, men med min erfarenhet av spel internationellt tycker jag att försvarsspelet måste förbättras samt att misstagen offensivt måste slipas bort.

För futsalfantasten som älskar att se ett grymt försvarsspel utan misstag eller dåliga prestationer defensivt blir ju mörkrädd. Det blev alltså tolv mål i den första matchen där jag anser att elva av målen beror på misstag eller dåligt försvarsspel. ELVA!! Det är horribelt. Hur tror ni att ni skall klara av att Uefa Futsal Cup där i princip vartenda misstag genererar i baklängesmål?

Det bjöds även på dåligt försvarsspel i den andra matchen mellan Örebro SK och IFK Uddevalla. Det blev elva mål i matchen och enligt mig berodde 10.5 av målen på misstag eller dåligt försvarsspel. Uddevalla släpper (bara) fyra mål bakåt där alla är misstag i anfallsspelet eller dåligt försvarsspel. Jag tror att Uddevalla kommer att vinna allt, men om det ska gå bra i Europa krävs det att dem slipar bort misstag både offensivt och defensivt.

(Vill ni ha utförligare kommentar och åsikt om vardera mål är det bara att höra av sig på: Mathias.eteus@futsalmagasinet.se)

Är vi för en anfallsglad eller defensivt stark futsal i Sverige? Vad är viktigast internationellt?

Av egna erfarenheter har jag i alla fall märkt att laget blir straffat direkt vid ett misstag som felpassning eller att en blir för bolltittande och missar markering någonstans. Personligen tycker jag inte det är okej att släppa in ens fyra mål i en semifinal i ett SM. Framförallt när lagen ändå är så pass jämna och det inte skiljer så många mål tillslut. Uddevalla är väl det laget som kommer undan med hedern i behåll, även om de släppte fyra mål. De har i genomsnitt släppt in 2,2 mål per match under säsong och då skall ett sådant lag inte släppa fyra mål i en semifinal. Just my opinion. Örebro FC som i genomsnitt släppt 2,3 mål per match släppte hela sju stycken i semifinalen och det är under all kritik när det kommer till en sådan viktig match som en semifinal.

Det var allt för mig. Väl mött och på återseende.

Mathias Etéus

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img