Så planerar du ditt lags träningsupplägg

Efter ett par blogginlägg som lite allmänt berört nutida händelser (som vad som är ett lyckat försvarsspel och vem jag helst ser som ny förbundskapten) är jag nu tillbaka med en blogg som är mer tips & tricks-inriktad.

För någon vecka sedan skrev jag om träningsupplägg generellt, med fokus på vad du bör undvika för att träna så matchlikt som möjligt. Nu är tanken att vi ska lämna det negativa och prata mer om vad du SKA göra istället för vad du INTE skall göra för att skapa ett så bra träningsupplägg som möjligt för dina spelare.

* * * * *

Vad är då ett ”bra träningsupplägg”?

Vissa tycker att det är ett bra upplägg om det innebär att en alltid är utpumpad efter varje pass, vissa tycker att det är bra ”så länge vi vinner” och så vidare.

Jag vill poängtera att folk får tycka vad de vill gällande detta, men det jag avser med bra träningsupplägg är träning som är så pass matchlik som möjligt och som grundar sig i lagets spelidé. Jag vill att mina lag skall träna på ett sätt som påminner om hur vi spelar våra matcher, som har sin grund i hur matchsituationer uppstår. Du vet att du lyckats med din träning om de i matcherna ”känner igen sig” i situationerna de tränat och kan agera efter det, då har din träning antagligen varit matchlik. Därför är det också viktigt att göra sin träning så matchlik som möjligt.

Vad är då att bedriva matchlik träning?

Det dryga, kortfattade, svaret är att det är träning som påminner som matchen så mycket som möjligt. Då behöver de sakerna som finns med på en match finnas i din träning. Exempelvis bör det finnas motspelare i dina övningar, en boll, mål att skjuta på och så vidare. Det betyder också att övningarna du skapar / hittar måste efterlikna de rörelser du gör på en futsalplan. Springer du mellan koner under en futsalmatch utan motspelare och boll? Kanske inte och då skall ju träningen inte vara på det sättet.

Det viktiga, enligt mig, är att spelarna får fatta beslut i träningen under stora delar av tiden. Vi vill skapa smarta futsalspelare och det får vi bara om vi låter dem träna på att ta beslut. Att springa mellan koner i en snitslad bana är inte att ta beslut utan att följa en väg, som ett exempel. Om du sedan har en isolerad övning ibland för att visa en poäng är det givetvis OK, men majoriteten av tiden skall läggas på matchlik träning.

Ett annat kriterium för ett bra upplägg, enligt mig, är att det grundar sig i den spelidén som ni bestämt er för. Har ni exempelvis bestämt er för att ni vill spela en futsal med anfallsinriktat fokus på kontringar så skall er offensiva träning till stor del vara inriktad på just kontringar, och lite eller inget alls på speluppbyggnad. Ett annat exempel är att om ni bestämt er för att spela ett zonmarkeringsförsvar så skall ni träna på det när ni tränar försvarsspel, inte på att övningar med positionsförsvar. Då tränar ni ju inte på er spelidé, så det viktiga är att det är ett upplägg som grundar sig i spelidén.

Ofta träffar jag tränare som berättar att de spelar på ett visst sätt, men när jag tittar på träningen så syns inte det i övningarna. Det beror ibland på att tränarna i fråga valt övningar som de gillar eller som spelarna tycker är kul, vilket inte nödvändigtvis är något dåligt men inte bör vara basen i upplägget. Självklart är det viktigt att träningen känns rolig, men det får inte bli på bekostnad av att upplägget är spretigt eller otydligt.

Ett exempel jag ofta tar är kvadraten. En övning som många spelare tycker är kul, men ger den oss någonting? Övningen är inte matchlik i sin originalform, till exempel. Spelare står helt stilla och passar en boll mellan varandra, inga mål att skjuta i, färre motspelare etc. Om du exempelvis vill ha kontringar som en del av din spelidé är kvadraten helt värdelös då den inte alls kännetecknas av ett kontringsspel.

Något jag tycker är viktigt att poängtera är att det inte finns några ultimata futsalövningar som funkar i alla lägen. Jag får ofta frågan från tränare om jag har någon övning jag kan dela med mig av som de sedan kan använda på sina pass. Ofta ser jag då ut som ett frågetecken. Allt beror ju på vad ditt lag har för spelidé. Säg att jag har världens bästa kontringsövning, men ni jobbar bara med speluppbyggnad. Eller en grym övning som tränar upp indirekt återerövring av boll, men ni kör bara med direkt återerövring i ert lag. Då är dessa övningar helt värdelösa och inte applicerbar på er verksamhet. Det finns kort och gott inga ultimata övningar utan allt beror på er spelidé och om dessa övningar passar in i den.

Detta kan inte sägas nog så ofta – Skapa eller hitta övningar som grundar sig i er spelidé och som är matchlik! Då är chansen större att dina spelare förstår hur laget skall spela och är förbereda när matchen kommer.

Utöver att ha matchlik träning och övningar som grundar sig i er spelidé vill jag lägga till en grej som egentligen kräver ett eget kapitel – Säsongsplanering. Med det menar jag inte bara vad ni skall göra på träningarna (även om det är en viktig puck) men också hur du varierar intensiteten. Termmässigt kallas detta för taktisk periodisering, vilket kort och gott innebär att du behöver variera belastningen för spelarna så att spelarna blir bättre men också så att de känner sig hela och fräscha till match.

Detta är inte helt enkelt och kräver mycket planering från din sida. I de moderna tränarutbildningarna är detta något som gås igenom grundligt, så om du planerar att utbilda dig (vilket jag skarpt rekommenderar ALLA med ambition att träna spelare skall göra) är detta något som kommer att ingå. Jag kommer säkert att behandla ämnet i en senare blogg, men det jag tycker är viktigt att du vet nu är att du behöver ha en idé om hur du varierar intensiteten på din träning så att spelarna blir bättre, men samtidigt är fräscha när det verkligen gäller. Det finns ingen vits i att ha slutkörda spelare lagom till seriefinalen, lika lite som det inte är någon poäng i att ha spelare som känner sig totalt oförberedda och kippar efter andan när de spelat i två minuter.

Så för mig är ett bra träningsupplägg något som följer upp dessa tre kriterier:
1. Matchlik träning
2. Övningar som grundar sig i spelidén
3. Noggrann säsongsplanering som gör spelarna bättre, men också pigga när det är match

Det finns givetvis massa andra faktorer (som vi säkert kommer in på vid ett annat tillfälle) som avgör vad som är ett bra upplägg, men dessa kriterier är det jag tycker är viktigast och något som jag tycker skall genomsyra all futsalträning.

* * * * *

Om du har något tips, synpunkt eller annat att diskutera med mig får du gärna kontakta mig via [email protected] – Skicka mig en tweet på @johansolinger eller varför inte besöka min officiella hemsida www.johansolinger.com

På återseende!

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img