Broberg: ”Vi kommer bjuda in till damserier”

0

Det är i en intervju med Per Broberg, angående UEFA:s pressmeddelande om de förändringar som kommer att träda i kraft, ämnet damfutsal dyker upp. När han får en fråga kring strategi och det faktum att det kommer vara dam-mästerskap svarar han:

– Det är på gång nu på damsidan, att dra igång seriespel till hösten, eller att bjuda in till det i alla fall. På sikt vill vi ha fasta serier även där, likt herrarna. Därmed lägger man grunden för ett damlandslag.

Hur kommer det se ut då med seriespel med damer?

– Ja, det första är att bjuda in till seriespel och det tänker vi förslagsvis att det blir regionala serier.

Hur många serier pratar vi om?

– Det är svårt att säga då det är en fri inbjudan vi pratar om. Vi får helt enkelt titta på hur många anmälningar vi får, sedan får vi göra regionala serier och hoppas att det blir en grogrund för en mer nationell serie om några år.

Om vi skall prata siffror, ungefär hur många serier tror du att det blir?

– Svårt att säga. Om man skall spekulera, så kanske en sex serier. Det är väldigt svårt att säga. Vi har ett ganska dåligt underlag idag med damverksamhet, men samtidigt tror jag det blir tydligare om vi säger att de är de här serierna som gäller om man skall delta i SM. Då kanske fler damlag väljer att anmäla sig till seriespel. Sedan är det så att vi kommer att organisera det så att det blir regionala serier för att undvika att de blir de där långa kostsamma resorna för lagen till en början. Sedan får man smalna av det i lagom takt, till något nationellt seriespel på lite längre sikt.

Vi har haft det svårt, vi har försökt bevaka damfutsalen så gott vi kan, men sett att klubbarna har en del att jobba på vad gäller till exempel sociala medier. Sedan är det givetvis svårt när det inte är en rak serie.

– Man är alltid beroende av de där eldsjälarna som driver på, gräsrotsmänniskorna. Där kanske vi saknar lite representanter från damsidan, samtidigt som vi på förbundet får börja se oss själva i spegeln. Hur skall vi kunna aktivera mer damer? Där är givetvis en målsättning att ha ett damlandslag.

– Där kommer vi göra en insats i att organisera det, likt vi gjort på herrsidan. Däremot tror jag att vi kommer få göra det med lite fler serier till en början.


Damserier till hösten alltså, en efterlängtad nyhet för många futsalälskare. Det skall bli väldigt intressant att se vilka lag som kommer vara intresserade av seriespel. Klart är att om man vill vara med i SM måste man delta i någon av de serierna som kommer startas, något som bör tala för att lag kommer vara intresserade.

LÄS ÄVEN: IFK Uddevalla startar damlag