Kan Willy rädda Blåvitt?

Så blev det då till sist klart.

IFK Göteborg Futsal har till sist tillkännagett personen som skall ta över som huvudtränare för herrlaget efter Anders Magnusson. De spanska rapporterna stämde och Guillermo ”Willy” Sotorrio har anlänt till västkusten för att få fart på säsongens största negativa överraskning.

Den största tränarsnackisen inom svensk futsal, med undantag för den nya förbundskaptenen, har därmed fått ett slut, men med det börjar givetvis nya spekulationer. Hur skall Sotorrio forma sitt nya lag? Hur snabbt kan vi förväntas oss att se resultat?

Jag vill börja med att applådera IFK Göteborg Futsal med Mathias Ethéus och Nicklas Asp i spetsen här. Det är modigt av dem att plocka in en, för våra breddgrader, okänd futsaltränare i en av storklubbarna. Det visar att det ligger meningen i orden att de vill utveckla futsalen i vårt avlånga land och det skall de ha beröm för.

Det betyder dock inte att jag är övertygad om att detta kommer att bli en succé för Blåvitt. Det slår givetvis stort att basunera ut att de gjort klart med en spansk tränare med flera års futsalerfarenhet, men det är ingalunda någon slags garanti för framgång. Vi vet egentligen ganska lite om ”Willy” och det är fortfarande många frågor som behöver besvaras innan dess.

En faktor som kan bli betydande är den kulturella skillnaden. Utländska tränare är inget nytt i SFL, fråga bara Mikko Seppälä i Örebro SK Futsal. Det behöver inte vara ett problem, men vi skall komma ihåg att de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Finland är ytterst marginella om vi jämför mellan Sverige och Spanien. Kommer Sotorrios ledarskapsstil att passa det svenska föreningsklimatet? Vet han själv om vad han gett sig in i?

Just det där sista blir intressant. Jag läser att han vill spela en futsal där fokus är att dominera bollinnehavet och vara aggressiva i båda änderna av planen. Låter fint, absolut, men vi vet inte hur han skall genomföra det. Vad ser han för hinder för att uppnå detta? Tränar IFK Göteborg Futsal tillräckligt för att anpassas efter hans spelidé, har de spelartyperna?

En annan fråga är hur pass pragmatisk han kommer att vara. Kommer han att rucka på sin spelidé och spela mer defensivt om det visar sig att det krävs för att nå resultat? Och hur kommer han att hantera pressen? Detta är utan tvekan SFL: s största tränarvärvning, kanske till och med genom alla tider, hur kommer han att klara förväntningarna som finns med att arbeta i en klubb som IFK Göteborg Futsal? Lek med tanken att Blåvitt får en lika dålig start på nästa säsong som denna, att resultateten går emot. Hur hanterar han det, med alla förväntningar som finns på både honom och klubben?

Som sagt, många frågor men än så länge få svar.

Vi vet lite om Guillermo Sotorrio. För lite för att göra en vettig analys. Det kan bli succé, absolut, men också pannkaka. Det finns en risk att en tränare rekryteras på sina meriter och erfarenheter eller bara för att det är ett jädrigt coolt namn eller kommer från ett annat land, istället för att noggrannt scanna av vilka alternativ som finns. Vilken typ av tränare vill vi ha till vårt lag? Vilket ledarskap? Vilken spelfilosofi står tränaren för? Långsiktig eller kortsiktig lösning? Hur många har de intervjuat för uppdraget?

Nu både tror och hoppas jag att IFK Göteborg Futsal varit noggranna i denna scoutning, men det är ändå värt att poängtera. Det hade varit intressant att se vilka andra namn de hade på sin lista och vilken kravprofil de hade innan de bestämde sig.

Jag är inte säker på modellen att vi skall importera tränare från andra länder och sedan nå framgång här. Det är ingen garanti för framgång, skillnaderna mellan förutsättningarna mellan länderna är fundamentala. Jag tror det är viktigt att vi försöker ta de sakerna vi gillar med andra länders utveckling, men sedan stöper det efter vår egna miljö. Ett eget hemmagjort recpet, helt enkelt.

Av samma anledning är jag inte 100 % övertygad om att nästa förbundskapten skall vara spansk, även om det onekligen hade varit spännande. Jag tror det är viktigt med en tränare som förstår vår miljö och vardag, men som också kan ta oss till nästa steg med sina kunskaper. En inte helt lätt ekvation, men som absolut går att lösa.

Gällande förbundskaptensjobbet tror jag att en utländsk tränare med en svensk ledarstab runt sig kan vara att föredra, det bästa av två världar, men en sådan lösning, och hur den skulle kunna se ut, har jag ännu ej sett i IFK Göteborg Futsal. Det kanske kommer, vem vet.

Det må verka som att jag är negativt inställd till detta tränarbyte. Tvärtom, jag vill hylla klubben för dess proaktiva sätt att vilja utvecklas. De vill onekligen framåt. Jag är inte bara säker på att detta är rätt väg än.

Men jag har mer än gärna fel.

* * * * *

Johan Solinger är en utbildad futsaltränare från Göteborg som för tillfället är klubblös. Han har läst tränarskap och ledarskap på Halmstad Högskola och innehar även ett UEFA A-diplom på fotbollssidan. Han är även nyckelinstruktör på Göteborgs Fotbollsförbund där han bland annat håller i talangträningar för futsalsspelare.

Om du har några synpunkter eller tips eller vill komma i kontakt med Johan kan du kontakta honom via e-post på johan.solinger@futsalmagasinet.se 

Du kan också följa honom på Twitter under namnet @johansolinger alternativt hans officiella hemsida www.johansolinger.com 

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img