Ett välkomnat äktenskap

0

Nu när vädret är som varmast är det självklart att tankarna går till en svettig gympasal, med välspelad futsal. Eller, är det bara jag? Nej, säsong för futsal har vi flesta konstaterat att det är slut, men det är också nu grunden läggs för många föreningar i landet.

Jag har under mina krönikor hittills varit relativt arg på diverse saker som jag tycker kan bli bättre. Kanske med all rätt, men sedan är det oftast enklast att lyfta sådant som är dåligt än att lyfta saker som är bra. Min förhoppning är att jag fått lyfta fram något konstruktivt och positivt.

Tidigare i år, närmare bestämt i april, intervjuade jag Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Larsson, som ställde sig väldigt positiv till futsal. Svensk Elitfotboll, som ofta benämns som SEF, är en intresseorganisation för klubbarna i Superettan och Allsvenskan i fotboll.

På deras hemsida kan man läsa ”Svensk Elitfotbolls uppdrag är att vara ledande i utvecklingen av svensk elitfotboll på klubbnivå sportsligt, ekonomiskt, kommersiellt och administrativt.” Man har bland annat hand om de kommersiella rättigheterna för ligorna, där man nyss slöt ett rekordavtal med Discovery Network (Kanal 5, 9, Eurosport etc) som tar över efter Cmore.

Futsalmagasinet kan nu avslöja att det hållits flertalet möten mellan SEF och SFL, där man vill integrera futsalen i SEF. Detaljerna är inte på något sätt satta men klart står att båda parter är väldigt intresserade av ett samarbete.

För SFL:s del företräds klubbarna av Örebros ”starke man”, Johan Ivhall och Norrköpings Muffe Bajraktarevic.

Ett intåg i SEF innebär givetvis flera saker, som säkert diskuteras flitigt, men klart är att sporten skulle få sig en rejäl skjuts i anseende. När en sådan respekterad och seriös organisation som svensk elitfotboll vill vara med och​ lobba för futsal i Sverige sänder vi ett tydligt budskap, att futsalen är här för att stanna.

Förhoppningsvis hade även ett intåg inneburit en ekonomisk skjuts för klubbarna, som inte glider på någon vidare räkmacka vad gäller ekonomi. Idag vrider man och vänder på varenda öre för att få allt att gå ihop, om det ens gör det.

Då Discovery har rättigheterna för Allsvenskan och Superettan kanske inte TV4 är så intresserade av futsal längre, vilket hade kunnat öppna för en paketlösning. Veckans futsalmatch i Kanal 9 kanske? SEF hade säkerligen kunnat ställa lite krav på Discovery, som lagen i detta läget inte kan. Dessutom har Eurosport en historia att sända Futsal.

All heder åt TV4, men att klanta sig så som man gjorde vid herrfinalen, då man sände trav istället, och knappt kunna rensa tablån från repriser av Fiskedrag känns sådär…

Hjälp med andra saker är säkert sådant som SEF skulle kunna bistå med, i nuläget har man flertalet projekt för sina medlemsföreningar. IT-system till lagen med Wifi på alla arenor är ett av dem. Ligagemensamma avtal som TV (Cmore/TV4 och snart Discovery), fotbollens huvudsponsor Svenska Spel, Volkswagen som är ligasponsor samt SELECT som levererar matchbollar är ett annat.

Påverka spelschema, upptaktsträffar, möten och utbildningar är annat som man syr ihop, något som kanske SFL-klubbarna kan ta del av snart.

Klart är att en part som representerar klubbarna, SEF, skulle få en massa bra bieffekter för sporten både på kort och lång sikt. Förhoppningsvis kan föreningarna på kort sikt få lite ekonomiskt stöd, något som man idag får jaga in med sponsorer och medlemsavgifter.

Lite lugn och ro, medel för att göra ett träningsläger eller spela lite cuper och förbättra evenemangen är definitivt prioriterat för klubbarna och säkert något som diskuteras.

Klart är att det händer en massa saker bakom kulisserna som är positiva för sporten, förhoppningsvis får vi se resultatet av detta snart. Ett inträde i SEF skulle givetvis vara välkommet, där frågan snarare är när, var, hur och varför än om.

LÄS ÄVEN: Får Uddevalla arrangera UEFA Futsal Cup?