Ternström: ”Vi behöver samarbeta mer inom svensk futsal”

Att Matija Dulvat är svensk förbundskapten och att Lars Ternström är hans assisterande offentliggjordes under fredagen, efter mycket spekulationer och väntan.

Ternström, som tränar flicklandslaget och även tränat IFK Göteborg, får en tung roll då Dulvat kommer fortsätta vara bosatt i Zagreb, Kroatien. Intressant givetvis, därför hörde vi av oss till Lasse som för tillfället befinner sig i New York, USA.

– Vi kompletterar varandra bra.

Jag når Lasse via ett krassligt wifi-samtal och säkerhetsställer att vi båda kan höra varandra bra. Inte heller är det någon fördröjning, trots att det är ett par tidszoner mellan. Tillsammans kommer vi skämtsamt överens om att allt det kontroversiella eller felaktig som kommer sägas mellan oss ändå kommer bero på just samtalets kvalité och fördröjning.

– Jag tror att personkemin mellan mig och Matija har varit väldigt viktig i den här rekryteringen. Jag var nere på ett studiebesök hos Dynamo Zagreb för ett år sedan, där jag träffade Mico Martic och även Matija då han är lagkapten och president för klubben.

Har du varit inblandad något i rekryteringsprocessen?

– Nej, det har jag inte men jag tror Per vägde in väldigt mycket att samarbetet mellan oss skall funka.

– Jag fick förfrågan för ganska länge sedan men har inte träffat Matija personligen mer än besöket för ett år sedan. Själva uppdraget är på tre år, deltid.

Lasse har setts till som expert i TV4:as sändningar av Futsal tillsammans med Adam Pinthorp

Du får en ganska stor roll i och med att Matija skall vara kvar i Kroatien, kan du berätta mer om det?

– Jag tycker att min roll är fantastisk. Min roll är att ge klubbarna mer uppmärksamhet och se till att de är med mera. Att visa uppskattning och prata med spelare och ledare. Det finns säkert många som känt att vi inte ser dem, jag skall göra mitt bästa för att alla blir sedda och hörda.

– Jag kommer hjälpa till med laguttagningen men också hjälpa klubbarna med vilka krav vi har på de spelarna som skall representera landslaget. Kolla träningar och hitta samarbeten är något jag kommer göra, så jag kan diskutera hur vi vill spela futsal. Jag vill visa att vi bryr oss om klubbarna och att de skall få mer inblick i vad vi gör. Utan bra klubbar får vi inga bra spelare i landslaget.

Även om det är en hel ocean mellan oss går det inte ta miste om den entusiasm Lasse har i sin röst när han berättar om sitt uppdrag. Trots att det mesta fokus läggs, och säkerligen kommer läggas på Matija, har Lasse insett vikten av hans uppdrag. Han är även ödmjuk inför det hela.

– Det finns många tränare i Sverige som är duktiga och har potential. De måste få bekräftelse och vara med och diskutera landslaget, så de förstår hur vi jobbar och kan förbereda sina spelare på bästa sätt.

– Det här känns verkligen som en nystart. Nästa kval är 2019, så vi har god tid på oss att bygga vårt lag. Det öppnar givetvis även upp för att testa flera spelare. Sedan får man inte glömma att för varje spelare man tar med står även någon utanför.

Lasse var även tidigare tränare för IFK Göteborg där han vann två guld

Ni har ett läger i Uddevalla i juli då ni skall plocka ut en trupp. Hur kommer det se ut, då Matija kanske inte har den största kunskap kring vilka spelare som kan vara aktuella?

– Han kommer nog mer eller mindre låta mig bestämma vilka spelare som skall delta på första samlingen. Jag har skickat ner flertalet matcher på video, men det är en sak att se saker på video och en annan att se det live. Dock så kommer vi ha många tillfällen att testa olika spelare, läger nu i juli och landskamper till hösten.

– Jag tror det är viktigt utifrån att man har tålamod. Det kommer ta tid att bygga det här landslaget, som spelare skall man definitivt inte ge upp om man inte kommer med på första samlingen. Det kommer komma många chanser.

Du som träffat Matija, hur skulle du beskriva honom?

– Nu har jag inte träffat honom i en roll som tränare, men som spelare och ledare. Jag skulle beskriva honom som mycket ödmjuk, han behöver inte alltid ha rätt. Hans ledarstil tror jag kommer passa bra i Sverige då han anpassar sig till situation och spelare.

– Han är väldigt lugn och stressar inte upp sig. Som spelare slår han sällan bort en pass även om trycket från läktaren och motståndarlaget är högt.

– Han har spelat i det kroatiska landslaget, vilket jag tror är en bra erfarenhet. Där har han fått spela på en hög internationell nivå, även utomlands i stora arenor. Jag tror det är svårt att inte ha någon slags internationell erfarenhet och vara förbundskapten. Jag har väl i för sig ett par matcher med IFK Göteborg i UEFA Futsal Cup, men han har mycket mer från sin tid i landslaget.


En minst sagt taggad assisterande förbundskapten som tillsammans med Matija Dulvat får börja förbereda inför lägret i Uddevalla den 13:e till 16:e juli. Vi tackar Lasse för att han hade tid att svara på frågorna och önskar givetvis honom lycka till med nya uppdraget.

LÄS ÄVEN:Förändring i Uddevallas ledarstab

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img