Matija Dulvat: ”En dröm som går i uppfyllelse”

Den andre juni blev det klart, Matija Dulvat och Lars Ternström tar över det svenska landslaget efter att Charbel Abraham haft ansvaret i fem år. Kroaten Matija Dulvat är den som kommer axla huvudansvaret, men vad vet vi om honom? Vi hörde av oss till Matija för att få reda på mer om honom.

Vem är du?

– Mitt namn är Matija Dulvat. Jag är 41 år gammal och född i Zagreb, Kroatien.

Winner of Kutija Sibica for the veterans in 2015

Hur ser din futsalbakgrund ut?

– Jag började spela i Kroatiens förstaliga säsongen 1992/1993 och sedan dess har jag spelat futsal proffesionellt. Efter att ha vunnit ligan i Kroatien 1997/1998 flyttade jag till Italien för att spela i tredjedivisionen för en klubb som heter Arzignano Grifo.

Martija Dulvat and Roberto Ghiotto. Winner of Italian championship with Arzignano Grifo 2003/2004

– Efter sex säsonger där vann jag Italienska ”scudetton” som kapten för laget. 2006, efter min andra knäskada återvände jag till Kroatien där jag vann ligan igen 2013/2014.

– Jag började träna ungdomar i Italien 2004 och fortsatte i Kroatien med lag som Uspinjaca, Split, Alumnus och Futsal Dinamo. Jag tränade OVB i andradivisionen (som senare bytte namn till Alumnus) samtidigt som jag spelade i Uspinjaca. Efter att ha avancerat till förstadivisionen var jag tvungen att sluta träna dem.

– Sedan 2009 har jag också tränat universitetslag, först Zagrebs Universitetslag. Med dem vann jag det Europeiska Mästerskapet 2010 och kom trea 2009. Efter det tränade jag Verns Universitet där vi kom trea 2013, tvåa 2014 och vann 2015.

Matija Dulvat and Mico Martic. Winner of Croatian championship with Alumnus 2013/2014

Jag vet att du har haft Mico Martic som tränare, som har ansvar för Finlands landslag. Har han varit involverad i denna processen?

– Detta är inte en fråga jag kan svara på, utan som du får fråga Per. Jag antar att Micos fantastiska arbete med Finland inte gått obemärkt förbi. Mico är en bra lärare, en sann futsallegend.

Varför Sverige?

– Jag tycker Sverige har fantastisk potential. Mico berättade för mig att de har flera bra spelare som kan konkurrera med de bästa lagen. När Per förklarade för mig vad våra mål är såg jag en stor möjlighet att vara en del av något stort vi kan bygga. Jag gillade väldigt mycket hur han vill utveckla futsalen i Sverige.

Croatia – Russia, semifinal of UEFA championship in Zagreb in 2012

Varför blev du intresserad av denna positionen?

– Jag tror inte det finns en större ära än att vara tränare för ett landslag. När Per kontaktade mig sade jag till mig själv att det är nu det händer, det är nu en dröm blir sann.

Croatia – Russia, semifinal of UEFA championship in Zagreb in 2012

Vad vet du om svensk futsal?

– Jag såg matcherna de spelade mot Kroatien. Jag har också pratat med Mico om laget. Jag har fått flera matcher från ligan. Hur ligan fungerar och ser ut vet jag. Det som är viktigast enligt mig är att jag vet vad Sverige kan åstadkomma och bli i framtiden.

Futsal Week’s tournament for National teams January 2017 in Porec (Croatia)

Vad är nyckelutmaningen för Sverige?

– Att samla alla futsalentusiaster och tränare så vi kan bygga en stark liga, utveckla ungdomar och organisera klubbar på högsta nivå. Om vi kan göra det kommer vi också få ett starkt landslag.

Nu ser vi fram emot att få träffa Matija i Uddevalla i Juli! Tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor.


ENGLISH VERSION

The second of June we got the decision we have waited for a long time, Matija Dulvat and Lars Ternström will be the coaches of the Swedish national team, a responsibility Charbel Abraham had for five years. The Croatian coach Matija Dulvat will be the head coach, but what do we know about him? We got in touch with Matija in order to learn more about him.

Who are you?

– My name is Matija Dulvat. I am 41 years old, born in Zagreb, Croatia.

Winner of Kutija Sibica for the veterans in 2015

What is your futsal background?

– I started to play in the Croatian first league the season 1992/1993 and since then I have been playing futsal proffesionally. After winning the Championship in Croatia 1997/98, I moved to Italy and played in the third division, for a club called club Arzignano Grifo.

Martija Dulvat and Roberto Ghiotto. Winner of Italian championship with Arzignano Grifo 2003/2004

– After six seasons I won the Italian scudetto as the captain of the team. In 2006, after my second knee injury, I returned to Croatia where I once again won the Championship 2013/2014.

– I started to work as a coach in Italy 2004 with junior teams and continued in Croatia with the teams Uspinjaca, Split, Alumnus and Futsal Dinamo. I trained OVB in the second division (that changed name to Alumnus) at the same time I played in Uspinjaca. After advancing with OVB to the top league I had to quit training them.

– From 2009 I have also been coaching the student team of University of Zagreb. With them I won the European Championship 2010 and placed third 2009. After that I coached University of VERN, where we placed third 2013, second 2014 and won 2015.

Matija Dulvat and Mico Martic. Winner of Croatian championship with Alumnus 2013/2014

I know that you have been trained by Mico Martic, which is currently coach for Finlands national team. Has he been involved in this process?

– This is not a question for me, but for Per. I assume his excellent work with Finland did not go unnoticed. Mico is a great teacher, a true futsal legend.

Why Sweden?

– I think Sweden has great potential. Mico told me that they have great players that can compete with the best teams. When Per explained to me what our goals are, I saw a big opportunity to be a part of something big that we can build towards. I liked a lot his look on how to grow futsal in Sweden.

Croatia – Russia, semifinal of UEFA championship in Zagreb in 2012

Why did you become interested in this position?

– I think there is no bigger honor then being a coach of a national team. When Per contacted me I said to myself that this is it, this is like a dream coming true.

Croatia – Russia, semifinal of UEFA championship in Zagreb in 2012

What do you know about Swedish futsal?

– I saw the games they played against Croatia. I have also talked with Mico about the team. I got several games of the Championship. I know how the league works and look like. What is more important is that I know what Sweden can achieve and become in the future.

Futsal Week’s tournament for National teams January 2017 in Porec (Croatia)

What are the key challenges for Sweden?

– To gather all futsal fanatics and coaches together so we can build a strong league, develop youth players and organize clubs on the highest level. If we are able to this we will also end up with a strong national team.

Now we are looking forward to meet Matija in Uddevalla in July. Thanks for answering our questions!

LÄS ÄVEN: Ett SJ-kort till Broberg

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img