Ordföranden: ”De har öppna dörrar att jaga futsaldrömmen”

Tidigare offentliggjordes den truppen som ska med till Uddevalla under juli månad. De skall genomgå den första landslagssamling med den nya tränarstaben i ledning av Matija Dulvat och Lars Ternström.

I en intervju med svenskfotboll.se sade den assisterande förbundskaptenen Lars Ternström att han har ”…varit väldigt tydlig i dialogen med spelare att futsal ska vara förstasporten för att vara med. Man kan inte välja bort en landslagssamling för fotboll, då är man inte aktuell.”

Ett uttalande som många futsalentusiaster har väntat i flera år på att få höra. Många fotbollsföreningar sätter stopp för sina spelare när de ska representera futsallandslaget. Detta problem har inte Torslandaspelarna Emilio Rossi och Andreas Jernarp.

Under den sista matchen innan uppehållet i Division 2, pratade Futsalmagasinet med Torslanda IK:s ordförande Niclas Franklin om vad det innebär för Torslanda IK som fotbollsförening att två av lagets nyckelspelare plötsligt tar paus från fotbollen för att spela futsal.

Andreas Jernarp. Bild: Torslanda IK

Många fotbollsföreningar ställer sig emot futsal i Sverige, hur resonerar ni när två nyckelspelare blir kallade till ett futsalläger mitt under fotbollssäsongen? 

– Det tycker vi är jättekul. Vi har faktiskt skrivit och gratulerat spelarna på vår hemsida bland annat, säger ordföranden.

– Vi är väldig positiva och tycker att futsal gynnar fotbollen och tvärtom. Vi är en förening med två sektioner och försöker dra nytta av varandra.

Andreas Jernarp spelar både fotboll och futsal med Torslanda IK, däremot spelar Emilio Rossi futsal med Uddevalla den kommande säsongen. Hur funkar det för er i Emilios fall?  

– Det tycker vi inte är något problem. Vi hittade en modell där han kan kombinera båda sporter och vi ser ju hur teknisk och duktig Emilio är och det är tack vare futsal så det funkar för oss.

Hur mycket kan man samarbeta mellan fotboll och futsal egentligen? 

– Jag tror att om man har ett öppet sinne och försöker se det positiva med futsal då finns det hur mycket som helst som kan göras. Om man har en negativ syn på futsal blir det svårt, man måste alltid försöka se alla möjligheter som finns.

Landslagstränarna Dulvat och Ternström säger att det nya landslaget ska byggas på spelare som väljer futsal före fotboll. Vad tycker du om det?

– Man ska aldrig stoppa någons utveckling. Spelarna ska göra det de tycker är kul, även om man spelar på en relativt hög nivå finns alltid möjligheten att utöva både fotboll och futsal.

Titta på futsalföreningar i världen som FC Barcelona, Inter Movistar och El Pozo Murcia och se på deras organisationer. Torslanda IK har en liknande organisation, framför allt ungdomsverksamheten. Hur stolt blir man som ledare? 

– Det är väldigt kul att höra. Det samarbetet som vi inledde med Avenyn förra året har verkligen lyckats på kort tid. Allt har funkat bra hittills och det är för det mesta tack vare Fredrik Augustin som jobbar stenhårt för att allt ska rulla på utan problem.

LÄS ÄVEN: Så är truppförändringen i det nya landslaget

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img