Bestäm er!

Så till sist har duon Lasse-Dulvat (för den som minns en ordlek med 2000-talets Lars-Tommy) delgett sin första landslagstrupp. Utan att kommentera den närmare, det är det redan många som gjort, tycker jag att det är en spännande trupp som blandar rutin med nya, spännande inslag.

Det kommer givetvis vara en hel del namn som kommer falla bort (och några som lär tillkomma) längs vägen innan vi försöker oss på att kvala in till VM 2020, men jag gillar framförallt två saker. Det ena är att det är många nya, spännande namn med framtiden för sig. Detta landslag, anser jag, skall vara som bäst om tre år, inte imorgon, vilket gör det helt rätt att satsa på en lite yngre och fräschare trupp. Det andra är det som assisterande förbundskaptenen Ternström så tydligt deklarerat i intervju efter intervju – Att futsalen går först.

Det kan låta som en självklarhet för en utomstående, men det har verkligen inte alltid varit så. Under en lång tid har spelare tackat nej till landslagsspel för att fotbollen har kallat på dem, vilket inneburit mer eller mindre komiska sekvenser vid diverse landslagsuttagningar. Spelare, som borde prioritera sin futsal, väljer bort landslaget och internationella utmaningar framför en mittenstrid i division 2 på fotbollssidan. Besynnerligt.

Innan vi går vidare vill jag förtydliga att det självklart är okej att dubblera mellan fotboll och futsal. Först och främst är det upp till varje enskild individ att göra precis som hen vill. Spelar du dessutom på en lägre nivå, säg division 1 eller 2 inom futsal, så är det inga konstigheter i det. Inom barn- och ungdomsidrotten tycker jag att det är självklart att träna och motionera allsidigt. Att spela handboll och innebandy på vintern och sedan fotboll och friidrott på sommaren när du är 6-15 år tycker jag inte är något märkligt. Det skapar en allsidighet och vardagsmotion som jag tror alla människor mår bra av och har nytta av livet ut.

Folkhälsa, kallas det visst, och något jag förespråkar starkt. Du har nytta av att träna flera olika idrotter i ung ålder, helt enkelt.

Det som jag däremot har varit kritisk kring är när spelare på elitnivå väljer att dubblera (och att klubbar och tränare tillåter det!). Att spelare på SFL-nivå, eller landslaget för den delen, både spelar fotboll och futsal och velar kring vilken av sporterna de prioriterar, så de kör båda. Extratydligt blir det när spelare ur ett lag under senaste SM-finalen får tacka nej till deltagande för att de skall spela fotboll. Det är inte värdigt vår sport och måste göras något åt. Därför blir jag extraglad när Lasse-Dulvat tidigt sätter ett avtryck om att futsalen är prioriterad – Kudos för det!

Delvis är detta ett klubbproblem. Alldeles för länge har SFL-föreningarna tillåtit spelarna att dubblera. Antingen på grund av okunskap eller så är det för att de helt enkelt inte kan eller vill erbjuda futsalträning året om.

Lek med tanken att du är en seriös futsalspelare som prioriterar din sport och endast tränar futsal, vilken förening skall du spela med som erbjuder specifik futsalträning året om? Det är inte alldeles enkelt att veta och alldeles för många klubbar hänvisar dem till att träna fotboll under sommarhalvåret istället för att få specifik futsalträning. Då är det inte lätt att vara seriös som futsalsspelare, när inte ens klubbarna och organisationen kring dem är det.

För ett par månader sedan pratade jag med en tränarkollega som coachar ett lag i division 1 med planer på att ta steget upp till SFL. När jag frågade dem när de skulle börja sin försäsongsträning svarade denna tränare oktober, alltså en månad innan seriestart. Innan dess gick det inte, alla tränade fotboll innan dess och kunde inte tänka sig att avbryta detta för denna satsning. En mardröm för en tränare med så lite förberedelsetid.

Jag hade ett annat samtal med en annan tränarkollega från England i helgen, ett land med liknande världsranking som Sverige (England på 57: e plats, Sverige på 64: e). Där berättade denna coach att de tränade futsal från september till juli. Vi pratar alltså om specifik futsalträning tio månader av årets tolv. Jämför det med Sverige där många lag tränar oktober till mars. Skillnaden i träningstid är milsvid. Och då är inte England särskilt långt fram i utvecklingen internationellt sett, hur ska vi då kunna närma oss om vi redan är så pass långt efter dem?

Om vi någon gång skall närma oss det internationella finrummet har vi inte råd med spelare som dubblerar på elitnivå. Det är som sagt en sak inom barn- och ungdomsidrott och inom breddverksamheten, men är vi på elitnivå, vilket SFL är i det här fallet, måste det till en förändring här.

Jag har berömt Örebro SK Futsal ett par gånger här och gör det igen. De har tydligt deklarerat att de vill ha spelare som satsar och prioriterar sin futsal, vilket är ett steg i rätt riktning. Det är säkert flera SFL-klubbar som gjort liknande satsningar och jag hoppas att flera följer efter. Nästa steg för dessa föreningar är att erbjuda futsalträning året om. FC Rosengård hade Futsalmagasinet en text om för ett tag sedan, att de fortsatte att träna efter att säsongen var slut. Inte bara under de kalla och mörka höst- och vintermånaderna, utan verkligen året om med undantag för en kortare paus under någon sommarmånad. Det är att ta sin sport seriöst.

När klubbarna erbjuder dessa förutsättningar kan de också ställa krav på sina spelare. Skall du vara med i vår elitsatsning måste du också endast träna med oss under tio månader, helt enkelt. Orsakerna är enkla – Du blir bra på det du tränar på. Vill du bli duktig på att spela futsal skall du träna futsal mycket och ofta, i varje fall om du har en elitambition (som sagt annorlunda om det är en bredd- eller ungdomsverksamhet). Detta ger också tränarna en bra chans att förbereda sitt lag på bästa sätt inför en säsong. Att ha oktober som förberedelsemånad kontra april, maj, juni, september och oktober är en viss skillnad.

Jag hör ofta mumlande viskningar om att vi har för få matcher inom svensk futsal, att tävlingssäsongen är för kort. Det må vara sant, men också något som SvFF jobbar på, inte minst nu när de inför kvartsfinaler från och med nästa år. Men om inte spelare, ledare och föreningar med elitambitioner steppar upp och tränar året runt spelar det ingen roll hur många matcher vi har om vi inte är beredda att träna. Inom fotbollen, om vi nu skall jämföra, är det många lag som inte har en tävlingsmatch mellan november till april. Inte slutar de träna för det, utan kör på ändå. Det måste vi också göra inom futsalen.

Vi pratar ofta om att vi vill ta oss till mästerskap och närma oss det internationella finrummet. Skall vi göra det har vi inte råd med vare sig spelare, ledare eller klubbar som velar kring vad de vill satsa på. Har du en elitambition skall du prioritera och satsa enbart på din futsal (undantag för bredd- och ungdomsidrott, värt att förtydliga).

Ute i världen finns det gott om landslag och klubbar som enkom tränar och spelar futsal. Vi vet redan att vi antagligen inte tränar lika bra som dem, hur skall vi då kunna bli lika bra om vi då inte ens tränar lika mycket eller ens specifikt futsal på elitnivå?

Så, innan vi stänger denna blogg för sommaren vill jag avsluta med några uppmaningar:

Spelare – Vill ni vara en del av en elitsatsning måste ni också mena det. Det går inte att springa till fotbollen eller någon annan sport så fort de kallar. Är du seriös så visa det genom att lägga din träningstid på att spela futsal. Ställ krav på era föreningar att ge er möjligheterna att spela futsal året om.

Ledare / tränare – Ni kan ställa krav på era spelare först när ni själva bestämmer er för att satsa på er futsal. Om ni vill satsa, bestäm er för den sport ni vill satsa på och gör det till 100 %. Därefter ställer ni krav på er förening och sedan era spelare.

Futsalföreningar i SFL – Skapa förutsättningar för futsalspel året om. Ställ krav på era spelare och ledare att endast köra futsal.

* * * * * 

Kort och gott – Bestäm er!

Först då närmar vi oss det internationella finrummet och kan skapa en starkare, inhemsk liga och på sikt också ett konkurrenskraftigt landslag. Framtiden tillhör de som kör 100 % futsal.

Det behövs inte fler spelare och ledare som dubblerar fotboll med futsal på elitnivå. Det behövs fler som dedikerar sina idrottsliv med att satsa enbart på futsal. Det var därför jag valde att lägga min energi till 100 % på futsal och inget annat.

Vill du vara med?

* * * * *

Efter sommaren kommer jag tyvärr att ha mindre tid för att skriva här på Futsalmagasinet. Jag kommer att vara föräldraledig och planera en flytt, så mycket tid kommer att gå till anspråk för detta. Om det blir mer tid över än jag förväntar mig så kommer ni definitivt att höra av mig, men tills dess tar bloggen en liten paus.

Ha en trevlig sommar och på återseende!

* * * * * 

Johan Solinger är en utbildad futsaltränare från Göteborg som för tillfället är klubblös. Han har läst tränarskap och ledarskap på Halmstad Högskola och innehar även ett UEFA A-diplom på fotbollssidan. Han är även nyckelinstruktör på Göteborgs Fotbollsförbund där han bland annat håller i talangträningar för futsalsspelare.

Om du har några synpunkter eller tips eller vill komma i kontakt med Johan kan du kontakta honom via e-post på [email protected] 

Du kan också följa honom på Twitter under namnet @johansolinger alternativt hans officiella hemsida www.johansolinger.com 

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img