Hasanbegovic: ”Givet att satsa på att döma”

Han var blott 18 år gammal när han lade ner sin fotbollskarriär och började döma föreningsfotboll i Lidköping. Nu är han 25 år och under dessa sju år så har ”Ado”, som han kallas, gått från klarhet till klarhet och växt i sin domarroll. Han är en av lokaltraktens bästa domare, kanske till och med den bästa vi har runt om här. Just nu så dömer Admir som han heter vår högsta liga i futsal (SFL) samt regionnivå i fotboll.

Futsalmagsinet fick sig ett snack med domaren Admir Hasanbegovic som berättade hur livet som domare är.

– Under min korta och unga spelarkarriär drog jag på mig en mild ryggskada. Det var under själva rehabperioden som min tränare tyckte att jag kunde ställa upp för föreningen och döma lite föreningsfotboll. Sakta men säkert fann jag mig bekväm i domarrollen och insåg karriärmöjligheter för att nå högre nivåer.

– Att spela och döma fotboll gick inte att kombinera på ett optimalt sätt. Som person ger jag mig inte in i saker och ting halvdant utan det skall vara 100 % satsning på det man gör eller skall göra, berättar domaren Admir Hasanbegovic.

– Sen när jämngamla lagkompisar och polare lämnade för andra föreningar eller A-lagsfotboll så var det givet för mig att satsa på att döma fotboll istället. Att leda 22 spelare och ledare, att ställas inför tuffa utmaningar både fysiskt och psykiskt. Att fatta beslut inom knappa sekunden och därefter sälja in det på ett bra sätt var några av de faktorerna som gjorde att jag fastnade för att döma.

Hur brukar du förbereda dig inför en match?

– Matchen tänker jag på under hela veckan. Jag kollar igenom mina rapporter och kontaktar mina domarkollegor som jag ska döma med. Jag äter och dricker lagom innan avresa och match. Ser till att headset är laddat och fungerar. Packar väskan gör jag innan jag åker.

– Att vänta med att packa väskan så sent som möjligt är ett sätt för mig att ställa om mentalt. Om jag reser själv så är det hög musik i högtalarna som gäller i bilen. Bortsett från detta så gör jag inga större förberedelser. Tidigare har jag försökt implementera andra rutiner, men då har det bara gått åt skogen under själva matchen. För mig är det viktigt att ta det lugnt och inte tänka för mycket.

Brukar du inför dina matcher studera lagen du ska döma och vissa spelare?

– Jag brukar studera lagens tabellposition och vad det kan betyda för min match som jag skall döma. Dock studerar jag inte spelare innan match. Det är mycket svårare att studera spelare då deras agerande skiljer sig åt inför varje match. Alla matcher är inte likadana och därefter behöver spelarna anpassa sig till det och även vi.

– Dock har jag genom tiden skapat mig en uppfattning om spelarnas spelegenskaper som kan gynna mig och mina agerande. Det jag (kan även tala för mina andra kollegor) hade gynnats av är att kunna ta del av lagens taktiker och olika varianter för att jag ska kunna få rätt bedömningsavstånd, vinklar och förståelse för vad som skall hända och så vidare. Taktiksnack av detta slag är något som används i fotbollens absoluta toppnivå (VM och EM), vilket också tar mycket tid och resurser.

Hur undviker man att ”tappa” en match och hur tar man tag i den igen?

– Genom att ha god regelkunskap och vara fokuserad i 40 minuter (effektiv tid). Så fort man tappar fokus så ökar risken att misstag görs. Och misstag gör vi alla, vare sig du är domare, spelare eller ledare. För att ta igen sina misstag är det viktigt att skaka av sig det ur huvudet och köra vidare.

Hur är det att döma en match där något av lagen inte blir nöjda med dina beslut du tar?

– Att döma en match med många protester är utmanande. Under en sådan match är adrenalinet något högre och fokus på topp. Men det är just dessa utmaningar som är drivande för mig och min roll som domare. I sådana här matcher är goda signaler och tydligt kroppsspråk en viktig del för oss för att kunna visa beslutsamhet.

Hur ofta utbildar ni er?

– Vi har två obligatoriska futsalutbildningar varje år. Den första är under sensommaren där utbildningen genomförs under två dagar med teoriprov och löptester. Den andra träffen eller utbildningen är under vinteruppehållet där vi främst fokuserar på teori.

Vad är de viktigaste egenskaperna en domare ska ha?

– Enligt mig är det viktigt att domaren har goda egenskaper inom matchledarskap, regelkunskap, fysik, mod, kommunikation, beslutsamhet och kroppsspråk. Sedan har varje domare sina unika egenskaper som gör den till en bra domare. Dessa egenskaper skiljer sig från domare till domare.

Vad är det som är roligt med futsal?

– Det som är roligt med futsal är farten och de små ytorna som spelarna och domare har att jobba inom. Detta gör det mer utmanande då allt går mycket fort och besluten behöver vara mer precisa och snabba.

Spanien och Brasilien ligger några steg före oss i utvecklingen i futsal, vad tror du krävs för att vi ska komma dit inom en snar framtid?

– Det krävs tålamod och tid. Spanien och Brasilien har länge haft landslag inom sporten och därmed kunna utveckla sina lag. Svensk toppfutsal och landslag har inte varit etablerat så länge. Därför behöver man ha tålamod och skapa en grund för att framtiden kunna vara med i den absoluta toppen och spela de stora slutspelen.

Till slut Admir, vad är ditt mål med domaryrket?

Just nu har jag fått möjligheten att döma högstaligan (SFL) i några år samtidigt som jag dömer på regionnivå i fotboll. Sett till futsalen så är mitt mål att fortsätta leverera och utvecklas inom ligan. När det gäller fotbollsdömning så är det konkreta målet att bli ordinarie domare i division två.

Får vi se Admir döma de stora matcherna i framtiden? Kanske Allsvenskan i fotboll och Champions League i futsal, det återstår att se.

Vi önskar Admir Hasanbegovic ett stort fortsatt lycka till med sin dömning och sina kommande uppdrag i SFL denna säsongen så kanske vi får se honom på den stora scenen snart.

LÄS ÄVEN: Jakten på guld har börjat för FC Show

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img