IFK Uddevalla, minimera misstagen så ökar chanserna för avancemang

IFK Uddevalla ska spela Uefa Futsal Cup (motsvarigheten till Champions League i fotboll) på hemmaplan i augusti. Lagen de möter är Tre Fiori (San Marino), FC Encamp (Andorra) och SSV Jahn 1889 Regensburg (Tyskland) och matcherna går av stapeln 22-26 augusti i Agnebergshallen i Uddevalla.

Jag tror att många ute i futsalsverige tänker och tror att IFK Uddevalla kommer ta sig vidare från denna gruppen. På pappret ser det överkomligt ut med ett lag från San Marino och ett annat från Andorra. Men laget jag är orolig över är SSV Jahn 1889 Regensburg från Tyskland. Hamburg Panthers, som representerade Tyskland förra året, spelade jämnt mot oss i IFK Göteborg futsal i Main Round men lyckades vinna med nöd och näppe. IFK Uddevalla har ett bra lag, men det skall tilläggas att det var andra gången i svensk historia som ett lag tog sig vidare till Main Round förra året. Det är tuffare än många tror och även om vi (IFK Göteborg futsal) var en sekund(!) ifrån Elite Round (topp 16 i Europa) krävs det en hel del tur men också skicklighet för att ta sig vidare. Vi förlorade knappt mot tyska Hamburg Panthers i gruppfinalen med 4-3. SSV Jahn 1889 Regensburg slog ut Hamburg Panthers i semifinalen i Tyskland för att sedan vinna finalen och kvalificera sig för Champiuons League. Med detta sagt kommer det inte bli en lätt uppgift för IFK Uddevalla att ta sig vidare till Main Round.

Det är enbart ett lag från gruppen som går vidare och just ett tyskt lag tog sig till Elite Round förra säsongen. 2015 mötte vi MNK Centar Sarajevo i Preliminary Round och förlorade med 13-1. Det är med andra ord tufft och det gäller att ha tur med lottningen för att ta sig långt i turneringen. 2016 hade vi extremt tur med lottningen där vi fick en relativt lätt grupp i Preliminary Round och klarade oss undan alla de bästa lagen i Main Round dessutom. Med detta sagt vill jag absolut inte förringa IFK Uddevallas chanser, utan snarare göra en analys av målen i matchen mellan Hamburg Panthers och IFK Göteborg futsal för att hjälpa IFK Uddevalla att öka chanserna till att ta sig vidare.

Jag tänkte, utifrån min erfarenhet, förklara för er läsare vad IFK Uddevalla måste undvika för att öka chanserna till att ta sig vidare till Main Round.

Min drivkraft är att utveckla svensk futsal så snabbt och så mycket som möjligt utifrån de kunskaper jag besitter, annars skulle jag aldrig göra en sådan här analys för att hjälpa ett konkurrerande lag. Videon på highlightsen som jag utgår ifrån och har skapat mina bilder från hittar ni här:

IFK Göteborg futsal – Hamburg Panthers 3-4

Ni får ursäkta kvalitén på mina bilder…

Det jag vill att ni har med er innan ni läser min analys är att futsal handlar om att minimera misstag och att sätta grunderna till 100% för att ha störst chans till att vinna sina matcher.

0-1

Dan tappar bollen i ett läge som gör att Hamburg kan ställa om och kontra tre mot två.

Här kommer Hamburg tre mot två och gör mål några sekunder senare.

Att tänka på: Försök undvika bolltapp i fel läge eller åka på kontring på kontring som IFK Göteborg gör i detta fallet. Det handlar om att värdera om/när du ska gå iväg på kontring eller om du ska ta det lugnt och bygga upp ett spel istället.

Innan 1-1 kommer har Hamburg två väldigt bra chanser att utöka sin ledning.

William pressar för hårt/nära med fel fotställning vilket gör att den tyska spelaren kan ta sig förbi och skapa ett två mot en-läge.

William släpper sin gubbe för att täcka skott vilket misslyckas och hans spelare får i princip öppet mål.

Här ser ni ytan som blir när William slänger sig för att täcka ett skott av en spelare som han inte har ansvar för. Tur här är att Solberg är på tå och räddar det skottet.

Att tänka på: Ta ansvar för din egen spelare, du spelar nästan alltid 1 vs 1 i futsal, offensivt som defensivt.

En till chans för Hamburg att utöka sin ledning till 2-0.

Nicklas ligger för långt ifrån från början vilket gör att han måste pressa hårt för att försöka stoppa nummer 6.

Det som istället händer är att nummer 6 bara droppar tillbaka passningen till spelaren som kommer i fart och tyskarna får ett friläge från halva plan. Som ni ser på bilden hamnar Nicklas efter direkt och har inte en chans att komma tillbaka.

Att tänka på: Undvik chansbrytningar, avvakta om du är sen och stäng yta istället. Futsal går fort och du hamnar efter direkt i ett läge likt detta.

1-1

Hamburg tappar boll på offensiv planhalva när en spelare försöker sula bollen bakom ryggen, IFK Göteborg bryter bollen och kontrar.

Blåvitt får i princip bara ett 1 vs 1 läge, men spelare av Dans kaliber utnyttjar detta nästan 10 gånger av 10. 1-1 är ett faktum.

Att tänka på: Samma som 0-1 målet, undvik att tappa boll på fel ställe. Värdera och ta det säkra före det osäkra.

2-1

Tyskarna har sorterat bra från början. Men kolla vad som händer när jag tar min löpning i djupled.

Nummer 8 i Hamburg släpper mig och spelarna bakom hinner inte fånga upp mig.

Bilderna ovan och under visar till och med att det är spelaren längst bak i Hamburg som fångar upp mig, men hinner inte ikapp.

Nicklas sätter en boll i djupet, jag blir fri och gör 2-1.

2-2

Hamburg har gjort det bra och tryckt ner oss. Vi måste komma upp och ta några meter, framförallt våran spets som i detta fallet är Melin.

I andraläget kommer Melin upp ganska bra i press, jag slappnar av och Anton tappar sin gubbe. Den svarta linjen symboliserar passningen som går mellan oss. I det läget måste jag vara på tå och centrera för att kunna bryta den. Sen missar vi markering och det straffar sig direkt.

3-2

Det enda jag har att säga om detta målet är att spelaren som täcker skott måste hålla ihop benen.  Det är skitsvårt för målvakten att se skottet och det ser billigt ut, men jag förstår att målvakten inte tar den eftersom han inte ser skottet.

3-3

Här har vi fått för mycket respekt för nummer 10 i Hamburg. Jag ger för mycket understöd till Morten samtidigt som Haidar ligger alldeles för långt upp i planen.

Att släppa passningar rakt igenom sina lagdelar är ofta straffbart. Det såg ni på 2-2 målet också. Du måste stänga av mitten och laget måste hålla spelet utanför sig och inte släppa passningar igenom.

3-4

Samma här. Dan är lite för het och vill stänga av Hamburgs spelare som är längst bak. Istället öppnas en lucka för att sätta emellan och nummer 10 sätter ner den i hörnet på ett tillslag och Hamburg får ett friläge. Detta är uppståndelsen till 3-4 målet som dem gör när det är EN sekund kvar.

Utgångspositionerna är bra. Problemet här är att Nicklas pekar upp mot skytten (svarta pilen) och Dan försöker täcka av den ytan direkt, givetvis. Melin står bra, Nicklas har markering och Solberg täcker första stolpen.

I andraläget har Nicklas tagit sig närmre målet och tappat sin markering, nu är 3m istället för 1m emellan dem. Dan ligger alldeles för offensivt och bör i detta läget stänga centralt eftersom det är 1 sekund kvar och bollen är död. Om passning kommer till nummer 8 hinner han aldrig göra mål ändå eftersom tiden är så knapp. Spelaren med målvaktströjan får en jätteyta och det är också han som gör målet.

Som ni ser är det egentligen enbart detaljer jag är inne på, men alla dessa detaljer är så otroligt viktiga i futsal och det, som ni ser, straffar sig direkt om man inte är noggrann. I futsal är det detaljerna som räknas och skillnaden som gör skillnaden.

Hoppas ni lärde er något och inser hur viktigt det är med noggrannhet och koncentration i allt man gör på planen.

Har ni några frågor, funderingar eller åsikter, tveka inte på att höra av er! 🙂

Väl mött och på återseende!

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img