Bergqvists framtidsvisioner: ”Nordens främsta futsalklubb”

0

På löpande band har man släppt nyheter kring spelare som värvas, spelare som lämnar och spelare som förlänger. Bakom Djurgården Futsal står coach David Bergqvist som har en lång tränarhistorik för diverse lag i Stockholm. Hur kommer det sig att han började engagera sig i futsal?

– Det började när jag tränade Markim Orkesta i Division 4. Både jag och en handfull spelare upptäckte futsalen. Vi överraskades över hur bra den träningen var. Det ökade spelförståelsen och den tekniska färdigheten på liten yta. Detta hade spelarna senare mycket nytta av ute på större plan.

Flera spelare har varit med sedan begynnelsen av den futsalsatsning David Bergqvist gjorde i Markim Orkesta IF. En resa som sakta, men säkert lett till att man idag spelar för en av Sveriges mest anrika klubbar i svensk futsals finrum, SFL.

Även om Bergqvist gör det mesta sysslorna är det just lagbygget och det starka kollektivet man har som han anser vara framgången. Där spelare är delaktiga i lagets utveckling och resa.

– Det är viktiga för oss är att spelaren prioriterar futsalen och brinner för den. Därför väljer vi spelare som har, eller kan, spela högt upp i seriesystemet men valt att spela på en lägre nivå för att kunna satsa helhjärtat på futsalen.

Bergqvist och hans manskap verkar övertygade. Hur är det då med Djurgården? Enligt Bergqvist är föreningen mycket positiv vad gäller futsal. Tillsammans vill man att Djurgården skall vara den ledande futsalföreningen i Stockholm och på längre sikt, Sverige.

Man tittar på att få igång en damverksamhet där man dessutom tillsammans med en annan förening skall starta upp ett par flicklag till vintern.

Vad definierar Djurgården Futsal och deras sätt att spela? Enligt Bergqvist, kollektivet där laget går före jaget. Hans spelidé bryter lite mot den traditionella, där man istället jobbar med mycket rörelse i anfallsspelet. Försvarsspelet beskriver han som ett futsalanpassat sätt att spela positionsförsvar.

Angående mål kommande säsong är Bergqvist avvaktande och vill inte säga något offentligt. Däremot erkänner han själv att han har höga målsättningar.

– Vi i gruppen skall sätta målsättningen tillsammans om några veckor. Jag får svara tråkigt och säga att vi skall etablera oss i SFL och slåss om en kvartsfinalplats.

En kvartsfinalplats alltså. Ett bra slutspelsupplägg om man får tro Bergqvist, tills det blir en rak serie med nytt upplägg. Klart är att det just nu är trångbott i Stockholm vad gäller futsalklubbar. I SFL Norra representeras staden av hela fyra lag.

– Jag tror futsalen i Stockholm är på frammarsch. Spelare och publik börjar intressera sig. Därför tror jag att Djurgården och Hammarby har ett viktigt år framför sig gällande promota futsalen.

– Våra derbyn till vintern kan minst sagt bli intressanta. Äntligen får Djurgårdspubliken vara med om några härliga derbysegrar i futsal! Sedan har vi hela hallproblematiken som jag inte orkar gå in på…

Var är Djurgården om fem år?

– Vi är ett av Sveriges och nordens bästa futsallag. Vi leder utvecklingen både på senior och ungdomssidan. Föreningen kommer ha flertalet ungdomslag och förhoppningsvis även akademigrupper. De svenska ungdomslandslaget i futsal kommer ha flest spelare som representerar Djurgårdens IF.

Om man inte kollar fem år fram i spåkulan utan inom den närmaste framtiden är det inte händelselöst för Djurgården. Man kommer anställa en person på 25% för att arbeta med futsalutveckling för föreningen. Med den resursen kommer man kunna lägga ner tid på att ge laget i SFL en möjlighet att få ett så bra resultat som möjligt.

Det kommer finnas tid att se och kartlägga motståndarna, analysera spelarnas fysiska status, värdera träningsupplägg och så vidare. Spelarna kommer komma från en fotbollssäsong i benen. Det gäller att balansera träningsupplägget så att spelarna får återhämtning från fotbollen, men även förbereder sig för futsalen.

Bergqvist och hans mannar kommer kunna dra nytta av Djurgården Fotbolls medicinska team, sponsorer och marknadsgrupp bland annat för att profilera sig. Dessutom är man i full fart att starta dam och ungdomslag.

– Vi kommer börja träna första veckan i september. Då tränar vi två gånger i veckan. En av träningarna kommer vara öppen för provspelare, där vi kommer ha tryout under hela september. I oktober kommer Örebro Open och ett träningsläger utomlands.

– Vi skall vara så väl förbereda att vi kan vinna varenda match helt enkelt.

Han må vara ödmjuk, däremot hymlar inte David Bergqvist kring vad hans mål är. Ett Djurgården Futsal som blir minst lika anrikt som fotbollssektionen. Resan, den började i Vallentuna och Markim Orkesta men mellanlandningen blev Stockholm och Djurgården. Destination? Guld.

LÄS ÄVEN: Olympiska spelen får futsal på programmet