Helt rätt, Djurgården

0
Foto: Krister Melin

Ännu en relativt händelsefattig vecka i futsalens lågsäsong. De enda som får utlopp för sin abstinens lär vara Uddevalla som tränar inför UEFA Futsal Cup, och så Rosengård då som verkar köra futsal året om.

Jag intervjuade David Bergqvist, herr Djurgården Futsal själv. Jag får säga att trots att förväntningarna givetvis är höga lär det bli ett svårt år för Djurgården. Det är det alltid för alla nykomlingar. Visst kanske man kan ta ett par matcher i början. Därefter blir det svårare.

Tempot i SFL är klart högre, till skillnad från division 1 där man kunde leka in 79-0 mot Söderhamn. Det skall bli intressant att se hur både Djurgården och Hammarby i Stockholm klarar sig. GAIS med Patrik Persson i spetsen, som jag tror har potential att bli makrillarnas svar på Lasse Ternström, skall också bli ett nöje att följa.

Jag tycker man gör helt rätt i Djurgården och anställer en person på 25 procent för att jobba med futsalutveckling. Tio timmar betald arbetstid vigd åt futsal kanske inte låter mycket men lär ge Djurgården förutsättningar som få futsallag har. Visst så lägger man ner mycket mer tid än de tio timmarna, men att kunna göra det under vardag och dessutom få betalt är en lyx.

Att kunna nyttja den organisation fotbollen har hos Djurgården kommer vara guld värt och även kanske vara det som gör att man tillsammans med Hammarby stannar kvar i SFL. Falcao och Nacka, ni kommer få det svårt när stora fotbollsklubbar kliver in med både kunskap och resurser. Jag har hört att det finns ett till allsvenskt fotbollslag i Stockholm, kanske dags att slå dem en pling?

Samma gäller för Malmö City där man har spelande tränaren Kristian Legiec. Jag vet inte hur han gjorde det, men under landslagslägret bevisade han verkligen att han kunde göra mål på allt. Han skall inte boka hallar, betala fakturor eller behöva bry sig om att få ihop ett lag. Han skall göra det han är bäst på: Spela futsal. Så som Malmö FF gått starkt i Europa lär det väl finnas någon liten kasse pengar över till att satsa på futsal… Sporten skulle verkligen må bra av ett uppsving i Danm…, jag menar Skåne (hehe).

Under 15 månader har 14 tränare sparkats i fotbollsallsvenskan. Samtidigt har lag som Sirius, Östersund och Jönköpings Södra etablerat sig ordentligt. Vad har det då att göra med futsal?

Uddevalla var under föregående säsong väldigt dominanta. De kommer även vara det under kommande säsong. Tittar man på deras trupp ser man att väldigt många spelare har spelat ihop länge. Kontinuitet. Visst har de förlorat två finaler i rad, innan man äntligen fick vinna. Truppen är dock både bred och spetsig vilket få lag har för tillfället.

IFK Göteborg eller GFC hade under sina ”framgångsår” också en mängd spelare som spelat ihop länge. Efter flertalet tapp, där man i mina ögon fyllde på med flertalet lika bra, om inte bättre, spelare så lyckades man inte konkurrera i toppen föregående säsong.

Nu kanske man studsar tillbaka med en ny spansk tränare, en nytänd Nicklas Asp och comebackande Mathias Etéus i föreningen, vad vet jag? Däremot tror jag att ha en sådan stomme som Göteborg hade, Uddevalla har och flera lag kanske får, är ett bra framgångsrecept. Återigen, titta på Östersund till exempel. Flertalet spelare (och tränare Graham Potter givetvis) som har spelat med varandra i flera år.

Det kanske skulle tala för att vi får se Djurgården i toppen inom några år, som David Bergqvist siktar på. I sin trupp har han nämligen flertalet spelare från tiden i Markim Orkesta IF, där hans futsalresa började. Dessutom har spelare tillkommit som han har stött på tidigare i sin tränarkarriär.

Det sägs att ett lag behöver en identitet som åskådarna kan identifiera sig med. Även om Djurgårdens kommentarer kring deras förlängningar kanske låter kaxiga nu, blir det definitivt intressant att om kanske två år titta tillbaka. Titta på Östersund när man gick upp. Stora ambitioner. Nu senast slog man ut Galatasaray i Europa League…

Djurgården mot Matija Dulvats Dinamo Zagreb i Elite Round om några år? Inget är omöjligt. Turneringen som för övrigt då heter Uefa Futsal Champions League. Ett namnbyte som faktiskt inte ändrar något, förutom namnet. Något Malmö City bland annat bör fundera på. Ett namn gör mycket.

Det gör inte allt, fråga bara IFK Göteborg Futsal, men mycket. Nu intensifierar man sitt samarbete med fotbollen och anordnade bland annat en futsalturnering för ungdomar i veckan. Precis de initiativen sporten och landet behöver. Barn är lättlurade, jag menar lättlärda.

Det sägs att barnen är vår framtid. Låt oss därför sprida sporten på varenda skola, genom välkända varumärken som Örebro SK, Hammarby IF eller GAIS. Låt dem spela ihop sig i ungdomslagen så att de kommer upp ett dussin spelare i A-laget. Låt andra ta hand om allt pappersarbetet som en förening kräver.

Ha nu en fantastisk vecka.