Blåvitt har gjort årets värvning – och det är inte Smajlovic

0
Foto: Krister Melin

Kan man säga att det än så länge är ”årets skräll”? Erik Svensson som tidigare blev presenterad för Hammarby Futsal flyttar alltså tillbaka till Göteborg och skall istället spela för sin gamla klubb, IFK Göteborg. Guldhjälten är tillbaka, dessutom i ny frissa. Precis som Anton Lundqvist har han nu klippt hästsvansen, men skägget är allt kvar!

Jag vill våga påstå att detta är årets värvning Blåvitt mäktat med. För er som känner min kära kollega Krister Melin, har han återupprepande gånger tjatat hål i huvudet på att någon av Stockholmsklubbarna skulle kontakta Svensson. Hammarby gjorde det, men det går snabbt i futsal och nu är den gamla guldhjälten tillbaka i IFK Göteborg.

Svensson som faktiskt var med i den trupp som spelade sista seriematchen för IFK Göteborg förra säsongen, den enda SFL-matchen för honom. Mellerud besegrades med storsiffror och han mäktade dessutom med ett mål. Däremot är det inte en målkung man får tillbaka.

Erik Svensson är precis en sådan spelare som man saknade föregående år, då man i mina ögon lyckades ersätta många spelare som skall stå för det konstruktiva men inte grovjobbet. Det här är en spelare både laget och publiken alltid kommer veta vad man får, en spelare som skall kunna balansera upp för smarta Fehim Smajlovic eller varför inte för en pånyttfödd Simon Chekroun.

Blev Mathias Etéus såhär nöjd när han lyckades få tillbaka Erik Svensson? Foto: IFK Göteborg

Erik Svensson representerar spelartypen med stort hjärta för klubbemblemet, en spelare som dessutom har mycket rutin och futsal i sig. Det skall bli oerhört intressant att se hans framfart, precis som det reinkarnerade Göteborg.

Lasse Ternström, om du läser detta vill jag citera ditt favoritcitat som jag sagt: VAD ÄR DET SOM HÄNDER?!

IFK Göteborg har alltså spelarna Fehim Smajlovic, Robin Yarsuvat, Wahid Jawid, Robin Örtendahl, Oskar Örth och Nima Kadivar på nysignerade kontrakt, precis som nämnde Erik Svensson. Oerhört intressant, får man ihop spelet lär man kunna utmana med toppen. I klubben finns ju förutom dessa nyförvärv ett par helt okej spelare också…

Skoftebyn jobbar på i det dolda. Redan innan säsongen börjar ligger man på plus i min bok, då Felix Nordenfors verkligen har blommat ut. Inkastad på landslagslägret utan egentligen en ordentlig säsong i benen, sedan en vägg i träningsmatchen mot Uddevalla. Nu är han återigen uttagen till landslaget, denna gång i dubbellandskamp mot Wales. Även om Gerd och Solberg med störst sannolikhet kommer att konkurrera om förstaspaden får Nordenfors nyttig rutin. Jag tror för övrigt även att Trollhättelaget kommer bli farliga i år med…

Torslanda kan säkert bli en joker om Augustin får vara med och bestämma, intressant att se hur han väljer att forma truppen i år. Föregående säsong var det en del ruljans med skadade spelare och fotbollsklubbar som satte stopp. Blir det annorlunda i år?

Skövde var uträknade av många men kom tillbaka mot Lidköping i kvalet. Får vi se Charbel på planen i år kanske? Det finns mycket kvalitéer i laget, som även har nationalarenan i staden, men jag tror inte vi kan tjata mer kring att en av stadens fotbollsklubbar bör gå in.

Hur kommer det gå för GAIS? Malmö? Uddevalla med ett Uefa Futsal Cup i ryggsäcken? Borås som tappat flera spelare?

I norra serien har vi storlagen Hammarby och Djurgården som äntrar finrummet. Två lag som har två väldigt olika filosofier. Djurgården verkar bygga vidare på den stommen David Bergqvist haft med sig sedan modersmjölken känns det som, medan Hammarby tittar mycket åt Falcao. På tal om Falcao, hur kommer det gå för dem? Eller Nacka? Klarar man av konkurrensen?

ÖFC får tillbaka Senad Berisha som kommer vara oerhört målfarlig för dem. ÖSK värvar bröderna Fawaz, har kunniga Mikko Seppälä som tränare och Almin Masic som även han blivit uttagen till Gotlandstruppen. Addera Puolamäki med stor futsalrutin och det lär bli minst lika hårda derbyn mot ÖFC som förra året, om inte ännu hetare.

Norrköping var ytterst nära den där andraplatsen, men behövde ganska många fler mål för att gå om just ÖSK i målskillnad. Hur kommer Muffe bygga sitt lag i år? Kommer det fortsatt handla mycket om Patrick Ayala och Haris Sijaric? I staden finns dessutom en ganska känd fotbollsförening som kanske vill haka på de senaste årens trend, nämligen att gå in i futsalen…

I KFUM Linköping finns intressanta Blend Ali Osman och Amanj Baqay, kommer det att räcka? Man var två ynka poäng från kvalplats förra säsongen och i år kommer det bli ännu tajtare.

Vad ville jag ha sagt med citatet ”VAD ÄR DET SOM HÄNDER?!”?

Denna säsongen har, redan innan matcherna startat, bjudit på flertalet sulfinter, tacklingar och skott i stolpen. Det känns som att det finns så många positiva inslag och lag som kan fajtas om de fyra slutspelsplatserna i varje serie att jag redan nu har det svårt att somna på kvällarna.

Kan IFK Göteborg utmana rivalerna Uddevalla? Kommer Borås få ihop ett slagkraftigt lag trots sina tapp? Vilket lag blir bäst i Örebro? Hur blir det med Falcao? Eller Skövde? Hammarby och Djurgården? Torslanda och GAIS? Vad händer med Skoftebyn?

Nej det är dags för mig att ta ett djupt andetag, jag hetsar upp mig själv alldeles för mycket. Den här säsongen tror jag blir en riktig nagelbitare, jag kan knappt bärga mig. Då har vi inte ens nämnt nya förbundskaptenen Matija Dulvat. Hur blir det?

Årets värvning är nog för tidigt att utse, det är fortfarande lång tid tills klubbarna har satt sina trupper. Däremot kan vi konstatera att Erik Svensson är en oerhört viktig värvning för IFK Göteborg, som inte lär sno så många rubriker. Däremot lär han sno bollen från motståndarna och spela fram Fehim Smajlovic till ett matchavgörande mål.