Det är svårare än det ser ut

0
Foto: Krister Melin

Matija Dulvat har tillsatts som den första utländska förbundskaptenen. Lasse Ternström är tillsatt som assisterande, fler medier börjar skriva om futsal, ligan går långsamt mot en gemensam. Varför förlorar vi då mot Wales? Skulle inte Dulvat och den nya generationens futsalspelare se till att himlen begränsade hur högt vi kunde gå?

För att göra det kort, det är svårare än det ser ut. Den som hävdar motsatsen vill jag önska en fantastisk vecka.

I veckan var jag ute på Öckerö och höll en inspirationsträning för att sprida futsalen i mitt närområde. Där möttes jag av en jättetrevlig ledare. Han hade fixat allt, träningstid och spelare, det enda som saknades var bollar som Andrés Moncada fick köra som en biltjuv för att fixa.

Väl där börjar vi snacka en del futsal och som vanligt nämner han det nästan alla brukar göra, nämligen att det måste vara mycket tekniska spelare i futsal. Ja, det är det till en viss del, titta bara Emilio Rossi som stod för en fantastisk soloprestation i första matchen mot Wales. Där snackar vi om att visa upp hela registret vad gäller futsalteknik när han satte Sveriges andra mål.

Däremot är det oerhört mer komplext än vad det ser ut. Nu syftar jag inte på Rossis dribblingar, även om jag skulle dribbla bort mig själv om jag försökte härma honom, utan sporten futsal. Gud så mycket taktik och tankekraft det är. Det är just därför sporten är så rolig. Hade det varit åtta utespelare som sprungit runt bollen och velat dribbla hade nog inte sporten väckt så mycket känslor som den faktiskt gör.

Vi måste förstå, även om det ofta är svårt för oss svenskar, att det inte bara är att ställa upp en uppställning på en taktiktavla och köra. Även om Matija säger att landslaget skall spela i försvar 2-1-1-1 med hög press och ritar frenetiskt på tavlan. Även om man nöter och nöter på de få träningarna man faktiskt har haft.

Det kommer ta tid. Dessutom är det inte i landslaget som förändringen måste ske. Det är ute i alla våra föreningar.

På den korta tid Dulvat får drilla spelarna kommer han aldrig att kunna göra storverk. Storverken kommer istället Lasse Ternström i samarbete med klubbarna stå för. De mer rutinerade futsalspelare är, generellt sätt, självlärda fotbollsspelare. Precis som Nicklas Asp säger i intervjun till TV4 Sport, att Matija Dulvat inte är en fotbollstränare utan en futsaltränare, tror jag att våra spelare måste vara futsalspelare.

Förbundet jobbar på en tränarutbildning, det kommer bli en stor nyckel. Sedan måste vi få alla att deltaga på den, det är en annan femma. Har alla SFL-tränare ens gått grundkursen?

Det är den taktiska delen som vi verkligen är efter, om man jämför med till exempel Finland. Det beror också på att vi inte spelat organiserat så länge. Just därför måste varenda förening i landet bli bättre på det, inte bara landslaget. Lasse-Matija kommer nämligen inte ha en chans att lära både nya och gamla hundar att sitta på de få tillfällen de har…

Spelarna har kvalitéerna för att kunna nå högre än vad rankingen säger, det tror jag verkligen! Däremot tror jag att vi måste ha ett mycket längre perspektiv i det vi gör.

Att ställa in bussen på futsalplanen kan hålla ett par matcher, men kommer i längden bara skada. Att ta in en majoritet fotbollsspelare som är duktiga individuellt, men som vid första bästa tillfälle lämnar, kan vinna en match men aldrig vinna matcher år efter år. Att inte samarbeta med varandra, vara transparenta, kanske gör att man får ett lite bättre ekonomiskt resultat jämfört med andra eller en liten seger, men i längden skjuter man sig själv i foten.

Taktik, spelsystem, varianter, det får inte bara vara löst tjat kring hur fantastisk sporten är. Det skall också vara en betydande del i det lagen gör på plan, annars kommer vi aldrig kunna konkurrera internationellt. Då måste klubblagen ha som ambition att vara minst lika ambitiösa som landslaget vad gäller till exempel fasta varianter, om inte bättre.

Sverige, det är dags att slänga taktiktavlan i papperskorgen. Gå ut på planen och instruera istället. Gå från ord till handling. Prata med varandra. Ifrågasätt. Även om du anser att personen i fråga är mindre kompetent än du, kan du säkerligen lära dig en massa genom att diskutera olika ting.

Futsallandslagets framgångar kommer inte bara bero på Matija Dulvat och Lasse Ternströms arbete som ledare, de kommer bero på det fantastiska jobb alla föreningar gör med sina spelare. För Lasse-Matijas del skall det finnas ett smörgåsbord med talanger som inte bara behärskar den individuella skickligheten, utan som också behärskar futsal.

Ha en fantastisk vecka! BW out.