IFK Göteborg spelar ett högt spel

0
Foto: Krister Melin

Jag vill börja denna text med att det skall bli oerhört intressant att se ett derby i Scandinavium. För första gången på länge kanske man kan säga att slagsmålet lett till något bra, då man inte längre får spela i Lisebergshallen. Om jag skall sticka ut hakan känns det dock som att man hade kunnat göra en del saker för att få arenan godkänd för matchspel. Vad sägs som att spärra av kortsidan och spänna upp ett finmaskigt nät vid långsidorna, för att förhindra att supportrar kan äntra eller kasta in saker på plan.

Mer intressant är att IFK Göteborg har en bortamatch samma datum och tid mot Skoftebyn. Att man, innan Tävlingskommittén har tagit ett beslut, börjar sälja biljetter tyder väl på att man är ganska självsäker på hur utgången är. Givetvis är ett storderby något alla vill ha, men visst sätter man väldigt hård press på Skoftebyn? Varför skall de vika sig när de har lyckats att ha ett bra matchdatum och arrangemang som inte lett till konsekvenser? Varför skall de flytta speldatum, och inte IFK Göteborg hitta ett annat ledigt?

Helt ärligt bör det väl ha funnits god tid att planera detta, då man redan i våras visste om att ett derby mot Gais skulle bli verklighet. Att man har fått ett par bakslag är väl visserligen sant, men fallet lär bli oerhört stort om man inte får spela matchen på utsatt datum. Supportrar som sett fram emot det hela och köpt biljetter lär inte bli mer benägna att kolla och se futsal. Det är ett högt spel man spelar i IFK Göteborg, vi får se hur det lönar sig. Spelet är högre än det eventuella nya publikrekordet och fallet blir således stort om man får nej från Tävlingskommittén att spela på preliminärt datum…

På tal om IFK Göteborg, man förlorade lite överraskande mot Torslanda i premiärmatchen. En match där hemmalaget Torslanda slog publikrekord. Hur många betalande det var där är en annan historia, men roligt att det hittar in lite folk till våra futsalmatcher. Matchen visade på den gamla klyschan att motivation slår klass, där Göteborgsspelarna ställde ut skorna på planen och hoppades på det bästa.

Mathias Etéus var tillbaka och hetast på plan, men fick stå undan för andra i avgörande ögonblick. Konstigt. Även valet av Ekdahl i målet har diskuterats flitigt i futsalkretsar. Jag vill tillägga att det inte handlar ett dugg om de kvalitéer Ekdahl besitter, utan att Christopher Solberg är en av två klara landslagsmålvakter i Sverige för tillfället. Han är helt enkelt flera klasser bättre än många andra målvakter, däremot är det inte säkert att utfallet hade blivit annorlunda i matchen med honom mellan stolparna.

Klantigt att ge Andreas Jernarp tre chanser att skjuta långstraff, som han dessutom satte. Där visade väl några nya spelare på sin orutin… För de flesta tror jag det stod klart att IFK Göteborg var det bättre futsallaget med stora kvalitéer, men det spelar ingen roll om man inte får ut det. Det handlar trots allt om att göra flest mål, vilket Torslanda gjorde.

Torslanda spelade smart, backade hem och kontrade effektivt. Addera en storspelande Peter Paananen i målet som lär ha gjort en av sina bästa matcher i sin karriär och du får ett segerkoncept.

Både Torslanda och Gais har gått i bräschen och sänder sina matcher gratis på Solidtango. Bra. Hoppas fler klubbar tar efter. Jag tror vi har mer att vinna på med öppenhet i nuläget än att förlora. Vill man spionera på motståndarlaget ser man till att titta på matchen, oavsett vad det kostar. Det enda en betalvägg ger i nuläget tror jag är vikande intresse.

Marcus Gerd och Christopher Solberg visade för övrigt att man är två av Sveriges bästa målvakter när IFK Göteborg tog emot mästarna Uddevalla. Det skall inte glömmas bort att Robin Armandt är ett hett val också. I och med att han är oerhört stabil med fötterna blir han i mitt tycke en väldigt komplett målvakt. Jag vill flagga för att han gjorde lika många mål som Ricky Yarsuvat (skytteligavinnaren i Superettan) samt Hector Maravilla, Carl Lext, Granit Berisha bland annat i SFL Södra föregående säsong. Jokerspel är ett underskattat vapen och att ha en målvakt som behärskar det är oerhört effektivt.

Ta sedan det faktum att Armandt sitter en enorm erfarenhet av futsalspel och är en ledarfigur så skulle jag bli förvånad om han inte får fler chanser i landslaget. Han säger sig satsa på futsalen och är inte lastgammal, så varför inte? Vad är det som gör att han inte är aktuell för landslagsspel?

På tal om skånska landslagsspelare, Kristian Legiec. Han måste ha fötts med futsal i modersmjölken. Eller så är hans tvillingbror en futsalboll. Hans förstatouch, spelförståelse, avslut, herregud. Den spelaren kan allt göra guld av sand och kommer fortsatt vara en av Sveriges starkast lysande stjärnor inom futsalen.

Örebro Futsal Club gör vad man är bäst på, vinner med uddamålet. Efter två matcher leder man SFL Norra, vilket egentligen inte betyder någonting. Säsongen är lång, även om den kanske inte är den längsta inom futsalen. Mycket kan hända, men fråga är om uddamålsvinster kan ta ÖFC till ett SM-guld. Spelarmaterialet man besitter och en duktig tränare i Christoffer Skoog bör väl bära ÖFC till en större seger än 2-1 över Falcao?

Skoog kanske har några ess i rockärmen som vi får se i framtiden. Däremot är det fortfarande flest mål som vinner och trepoängare som gäller. Så länge Skoog levererar det är det frid och fröjd, men jag tror att vi kommer se mer av Örebrotränaren… Är han rentav seriens mest underskattade tränare?

Med dessa orden avslutar jag denna försenade söndagskrönika, men vill fortsatt önska er en fantastisk vecka framöver.