Hur blir man en av världens bästa målvakter?

Hur blir man en av de bästa målvakterna i futsalvärlden?

Den frågan är väldigt svår att svara på. Dels finns det inga manualer, och sedan ändras förutsättningarna ganska mycket från land till land, även från lag till lag.

Jag själv har levt bland futsal sen jag var fem år gammal och har samlat ihop lite erfarenhet och kunskap som jag försöker att dela med mig av så futsalmålvakterna i Sverige utvecklas i samma takt som de övriga spelarna gör.

Jesús Herrero, Inter Movistar. Bild: Andrés Moncada

Efter några dagar i Spanien på en studieresa till Inter Movistar där jag både kunde se och prata med Jesús Herrero (Inter Movistar) och Juanjo, målvakten i Barcelona, kunde jag ta med mig några lärdomar som kan betyda mycket i mitt lärande.

LÄS ÄVEN: Så många såg Stockholmsderbyt 

Tekniken:

Den ser väldigt annorlunda ut än vad jag själv gjort och lärt ut till mina målvakter. Till exempel tekniken som Jesús Herrero använder undviker många mål mellan benen.

Positionering:

Jesús står alltid parallel till bollen och när bollen befinner sig i en ”brant” vinkel står han upp vid stolpen, han ”tjuvar inte ner” med knäna då han vet att skottet kan endast komma in rakt mot honom eller att det blir en passning in i straffområdet och hans reaktionstid blir mindre när han redan står upp. Det blir helt enkelt en effektivare sidoförflyttning.

Fotarbete:

Även om många skulle vilja se att målvakterna kan agera som ”Joker” i sina lag så känner jag inte till några flera elitmålvakter än Higuita (Kairat Almaty) eller Alemao (Sportin Lissabon) som gör det. Anledningen till varför det är så, är många och det kan vi ta någon annan gång.

Dock är målvakterna i Spanien väldigt mycket delaktiga med sina fötter och bidrar mycket till anfallet. Jesús Herrero imponerade på oss alla med sin precision inte bara med händerna utan med fötterna. Något vi måste börja jobba på mycket mer i vårt land.

Sen är utespelarna väldigt bekväma med att spela tillbaka till sina målvakter, både när de befinner sig under press eller för att locka motståndarna ut från den låga försvaret.

Målvakten i anfall:

En väldig intressant detalj var att målvakterna var de som bestämde vilken uppspelsvariant som laget skulle använda.

Alltid innan målvakten skulle hämta bollen för att sätta igång spelet igen skrek de ”ett vänster” eller ”två höger” och på en gång sprang utespelarna till sina positioner och målvakten kunde sätta igång spelet utan att behöva stå och fundera var skulle bollen kastas.

Att inse och erkänna att man har gjort saker och ting på ett sätt som kanske inte är det bästa, är ett av dom absolut snabbaste sätten att nå framgång. Det betyder att man kan ta in och lära sig nya saker. Saker som de som är gammalmodiga och enkelspåriga inte vill lära sig. Det gör att man alltid kommer vara steget före.

MISSA INTE: Hector Maravilla tillbaka som vinnare

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img