Ni kanske vinner en match – men inte mitt hjärta

0
Foto: Krister Melin

Slutspelet är igång och återigen börjar det snackas om att det ena laget är bättre än de andra. Kanske till och med att de ena serien är bättre än den andra. Skall man tro Coolbet är alla fyra södra lagen favorittippade, medan de norra lagen inte tar sig vidare till semifinal.

Skall vi se till historien berättar den att de södra lagen har varit vassare. Jag menar, IFK Uddevalla mot IFK Göteborg i två raka finaler, samt IFK Uddevalla mot Borås den senaste säsongen talar sitt tydliga språk. Finalerna har tillhört de södra lagen.

Över tio matcher är jag helt övertygad över att IFK Göteborg, Uddevalla, Borås och Skoftebyn vinner mot sina respektive motståndare i åtta av fallen. I ett slutspel är det dock inte bäst av tio. Där handlar det om att vinna enstaka matcher. Allt kan hända, som till exempel att Djurgården vinner över Borås. Inga konstigheter om man tänker på det.

Något de södra lagen har kommit längre med tycker jag är det taktiskt kunnandet. Kanske för att det funnits en större kontinuitet, till skillnad mot norra serien där man förlitat sig mer på individuella talanger som också valt fotboll.

Ett av de karakteristiska dragen när man jämför de södra lagen med de norra brukar vara de olika spelfilosofierna man har. Överlag, om man skall generalisera, spelar de södra lagen med högre press och högre tempo. De norra lagen backar istället hem och är vassa på kontringar.

Jag vill våga sticka ut näsan och säga att det är direkt skadligt på längden att spela på det sätt som många av lagen gör, kanske bäst exemplifierat av ÖFC. Efter att ha förlorat bollen backar man, likt ett handbollsförsvar, till niometerslinjen och försvar sig. Detta gör att motståndaren kan ta en fika, titta upp mot läktaren om det finns någon snygg brud, diskutera livets alla viktiga frågor med en lagkamrat och kanske passa på att ta den där högskoleexamen man alltid velat ha.

Ni förstår min poäng?

Precis som i alla andra sporter vallfärdar inte folk för att se något som går i slowmotion. Vem vill se ”gåfutsal” och vinster med 1-0? Publiken vill se fart och fläkt, och hellre vinst med 7-6.

Backa hem och spela lägre än Glocalnet, för er som kommer ihåg den referensen, kan göra att man vinner vissa matcher. Kortsiktig framgång som kanske är nödvändig, i alla fall om man vill uppnå resultat. Däremot, på längre sikt, lockar man varken publik, sponsorer eller nya fantaster.

Nej, om ett lag backar hem till egna målvakten så fort man tappar bollen borde motståndarlaget få ha spikdobbar med fria stämplingar. Lika väl för de lag som tränar knappt en gång i veckan. Skall vi försöka öka anseendet, på något som många uppfattar som lek och stoj, då räcker inte detta.

Spelare som byter lag hej vilt, lag som kan gå upp i anfall, lag som knappt tränar. Nej, de må hända att lag kommer vinna många matcher framöver på att backa hem och parkera bussen, men de kommer inte vinna mitt hjärta. Även om min hjärna säger att det kanske är smart rent sportsligt säger den samtidigt att det inte blir bra när publiken inte tycker det är roligt. När sponsorer undrar varför spelarna går på planen, i en sport som marknadsförs som ”snabb och rapp fotboll, fast inomhus”. Det blir kontraproduktivt.

I alla fall, vi har en fortsatt intressant tid framför oss. Många spännande matcher kommer avgöra framtiden för många lag, till exempel om det blir Hammarby eller GAIS som får chansen att kvala sig kvar i SFL. Kan de norra lagen fortsätta ”skrälla”?

Frågorna är många, svaren är få. För att få några svar vet ni var ni skall hålla utkik. Ha nu en fantastisk vecka futsalvänner.