Rutinen ska ta IFK Åkullsjön till semifinalen: ”Det är vinna eller försvinna”

Förra säsongen vid den här tidpunkten fick vi bekanta oss med Jokkmokk SK vars lag bestod av lokala spelare och spelare av utländsk härkomst. Under ledning av Afnan Khabiri så tog laget division 1 med storm och fick kvala till SFL, där Djurgårdens IF stod för motståndet.

Intresset inför matchen var så stor i den lilla bygden att alla invånare pratade om matchen hela veckan fram till match. På matchdagen kom det så mycket publik att folk som inte kom in i sporthallen blev hänvisad till Samiska museet där de kunde se matchen genom Jokkmokk Live som sände matchen med flera hundra tittare som notering. Dubbelmötet vanns av stockholmarna som kvalificerade sig för den högsta ligan.

Nu ett år senare. Lite längre ner i Norrland och tre mil utanför Robertsfors hittar vi en betydligt mindre ort som heter Åkullsjön. Orten har mellan 100 och 200 invånare. Där finns en förening som heter IFK Åkullsjön vars damlag som bäst har spelat i division 1 i fotboll, vilket är fantastiskt för en ort på några hundra invånare.

Förra säsongen spelade damerna i division 3 och herrarna i division 5. Numera är det futsalen som är föreningens flaggskepp utåt, med damerna i förarsätet.

Sedan 2015 har de tävlat i futsal och det med framgång, samma säsong vann de ett SM-brons efter att ha besegrat IK Gauthiod med 6-1 i bronsmatchen. I övrigt har det blivit flera slutspel för de och förra säsongen blev det respass i kvartsfinalen mot Lindahl FF som sedan vann sitt andra raka guld.

På söndag är det återigen slutspel för IFK Åkullsjön där Clemensnäs IF står för motståndet i ett rent Norrlandsderby, en match som Åkullsjöns rutinerade lagkapten och tillika spelande tränare Mia Lindgren ser fram emot.

LÄS ÄVEN: Svenska mästarinnorna är redo för Umeå IK

Hennes lag tog sista slutspelplats efter att blivit bästa tvåa i RFL. I RFL Södra Norrland kom Umeå IK med Malin Moström i spetsen före Åkullsjön, men mestadels har det varit motståndare med unga spelare som Lindgren och hennes rutinerade lagkamrater har stött på. En rutin som har haft betydelse för prestationerna på planen.

– Lagen vi mötte i serien är väldigt unga så det är klart att våran rutin gör mycket när vi är så mycket äldre i vårat lag. Har man varit med länge så vet man vad det handlar om.

Trots stor rutin med en bronspeng i SM och flera slutspel samt ett sammansvetsat lag så berättar Lindgren att de ständigt strävar efter att få in nya verktyg till arsenalet.

– Vi tar det efter de första matcherna när man känner att så här spelar det här laget, och då kanske vi måste lägga fokus på om vi vill lägga mer tryck uppåt. Hur ska vi lösa det? Vi kanske måste försvara oss på ett visst sätt till exempel. Ibland kanske man tittar på lite videos med några varianter så det är inga stora förändringar för vi har ett grundsystem som vi kan falla tillbaka på och det är det viktiga.

Hon fortsätter.

– Har man rutin så har man den där grunduppställningen, så kan vi vila på den på en hög nivå.

Hur går tankarna nu inför kvartsfinalen?

– Det är vinna eller försvinna och det är viktigt att vara vassa i klorna. Vi kan inte tänka för mycket på den måste måste måste, utan gå tillbaka till tryggheten och vårat kunnande för vi är ett duktigt lag så det gäller att få lugnet och inte stressa upp sig och spela vårat spel. Då tror jag att det kan gå bra, säger Mia Lindgren som även säger att hon har lite koll på sina motståndare.

Har du några avslutande ord?

– Jag hoppas att futsalen växer och den får fortsätta så och inte trappas ner, avslutar hon.

Kvartsfinalen mellan Clemensnäs IF och IFK Åkullsjön spelas klockan 16.30 på söndag. Spelplats är Balderhallen. Om du inte kan vara på plats för att se Mia Lindgren och hennes lagkamrater så kommer Norran att sända matchen.

LÄS ÄVEN: Malin Moströms Umeå IK ställs mot svenska mästarinnorna Umeå IK

 

 

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img