Match på liv och död – för vissa

0

En era är över. Eller är det verkligen så?

I ett läge där lagen från norr dominerat, när det gällde som mest, lär säkerligen flertalet södra lag fundera över vad som gick snett.

För de flesta som sett båda serierna tror jag är övertygade av att de södra lagen överlag spelar en ”finare” futsal. Däremot handlar det inte om att spela snyggast eller mest modernast, i slutändan gäller det att göra flest mål. Eller som i detta fallet, släppa in minst.

Jag vill ge en eloge, främst till David Bergqvist och hans mannar. I mitt tycke är det den största bragd att Djurgården slår sensationen Borås i två raka matcher. Borås har i och för sig en del grejer att reda ut, och har inte vunnit på bra länge, men kvalité besitter man.

Djurgården arbetar verkligen som ett kollektiv, ödmjuka och ända in i kaklet.

Skall jag ge mig in i analysträsket vill jag påstå att både Djurgården och Nacka ville vinna mer än sina motståndare. För dem betydde matchen liv eller död. Det gjorde det inte för IFK Göteborg eller Borås AIK.

Jag vet inte hur många gånger Djurgårdsspelarna slängde sig för att täcka skott. Även om man var bortgjord och långt efter arbetade man något kopiöst i defensiven. Framförallt viljan att ta ett blåmärke för laget gjorde också att man gick segrande ur striden.

Motivation slår klass brukar det sägas. Den som inte tror på det kan kolla på kvartsfinalerna mellan nyss nämnda lag.

Norrköping slog även ett stukat Malmö, medan Hammarby vann över Gais. Tråkigt för futsalen, att en anrik förening som Gais åker ner i ettan. Samtidigt är futsalen inget undantag från övriga livet. Allt är inte rättvis. Knappt något i vissa stunder.

Ett lågt spelande ÖFC skapade problem för Skoftebyn, där kanske också rutinen från Örebroarna talade till deras fördel. Tittar man i bakspegeln tror jag att de lärde sig väldigt mycket från semifinalen mot Borås föregående år, när man åkte ut på färre antal gjorda bortamål.

Där man kanske främst ser att rutinen har talat är matchserien mellan Uddevalla och ÖSK. Uddevalla som för första gången på länge fått tillbaka större delar av truppen, vilket givetvis hjälper till. ÖSK å andra sidan lär ha en del att göra, i och med att det finns en del frågetecken. Skulle ÖFC nå en eventuell final finns det säkerligen spelare som tycker gräset är grönare på andra sidan. Sedan har vi hela tränarbiten, där framtiden med Fredrik ”Honken” Holmqvist är oklar.

Under söndagen var jag i Borås för första gången. Ytterligare en stad och en hall att bocka av från min lista antar jag. Väl där fick jag som vanligt ta mig an den ständiga utmaningen att komma in i hallen.

Det finns nämligen ingen pressackreditering att hämta ut för SFL, och inte är det alltid att folk vet vem man är när man kommer dit. Ansvaret har lagts på lagen, något man inte hunnit med att göra. Nu kanske ni tycker att jag låter snål, men ta detta i beaktning.

Jag åker hemifrån 14.30 på en söndag och är hemma klockan 20. Resan till Borås tar ungefär en timme, en resa tur och retur blir alltså två timmar. En resa jag inte får betalt för. Inte heller den tiden jag är borta. Klockan närmar sig 22 och jag är ännu inte klar med den bildredigeringen och textskrivningen jag skall göra.

Samma är det med webbsändningar. Flera av våra skribenter betalar alltså för att se en match så man kan skriva om den. I vissa lägen brukar det kunna gå att lösa en kod, så vi kan se matchen gratis, men det går inte alltid att lösa.

Här hoppas jag på klar förbättring från förbundet. Kanske att SEF går in och styr upp det hela? Jag tycker i alla fall att det är pinsamt att man skall få snacka sig in på arenorna eller webbsändningarna. Det kanske säger lite hur seriöst man ser på sporten…

Innan jag tackar för mig och önskar er en trevlig vecka vill jag passa på att gratulera alla lagen som gått vidare till semifinal, herrar som damer. Jag vill även tacka de lag som kämpat hårt, men inte lyckades den här gången. Hoppas att man kan summera säsongen och även fortsätta nästa säsong. Tack Malmö och Gais som får spela division 1 kommande säsong. Tack du som läser.

Ha nu en fortsatt trevlig söndagskväll och en fantastisk vecka!