Glavonjic utsedd till årets domare: ”Uppfattas nog som rättvis men sjyst”

Stufs utsedde för några veckor sedan årets ledare, vilket blev FC Rosengårds Francis Maciel.

Nu har stiftelsen även utsett årets domare, vilket är Fifa-domaren David Glavonjic. Glavonjic har haft en händelserik säsong som började med att han fick uppdraget att döma Uefa Futsal Cup i augusti på Cypern. Han har sedan dess dömt såväl SFL som landskamper.

Stufs motiverar beslutet:

”David Glavonjic är den domare som dömt flest SFL-matcher och har i år blivit Fifa-domare. David är en domare man kan resonera med och vi vill att David fortsätter med att vara den han är på planen och på så sätt driver utvecklingen av futsal i Sverige framåt genom ett bra klimat på planen. David höll dessutom en regelkurs för föreningarna i Stockholm förra säsongen utan att ta annat än vanligt domararvode för kursen”

Futsalmagasinet ringde upp en mycket glad domare efter beskedet.

– Det kändes roligt såklart när jag fick veta det. Känns roligt att någon ser vad vi domare gör. Oftast får vi bara skit, så när någon då uppskattar det man gör känns det väldigt bra, säger han:

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Jag blev överraskad. Jag vet att tidigare år var det lite si och så med priset när folk fick rösta själva. Det var inte så stort intresse eftersom vem som helst kunde rösta. Då vet jag att de pratade om att man skulle ta bort det sättet, då det inte var helt rättvist. Så att ha vunnit det efter att en jury valt känns väldigt roligt.

SE ÄVEN: Höjdpunkterna från semifinalen mellan Nacka och Uddevalla

Varför tror du att valet föll på dig?

– Svårt att svara på, men jag har ofta bra snack med spelare och ledare på ett sjyst sätt. Jag uppfattas nog som rättvis men sjyst. Samtidigt som vi har en bra dialog vågar jag också ta obekväma beslut.

Glavonjics säsong började som sagt tidigt med preliminary round på Cypern, och därefter hem och döma landskamper. Och med en SFL-säsong som inte är slut ännu och fler landskamper på schemat har han fortsatt mycket att se fram emot.

– Säsongerna blir längre och längre sedan man blev Fifaa-domare. Och ännu längre blir det nästa säsong med den nya serien, så det är roligt.

Hur är en bra domare enligt dig?

– Förutom att man ska ha de grundläggande sakerna som att kunna regler, vara engagerad och rättvis handlar det mycket om spelförståelse och en situationsanpassad förkunskap. Man behöver ha känsla och se hur en match utvecklas, så att man anpassar sitt ledarskap för det.

– För min del är det väldigt mycket analys inför en match, vilket jag tycker är viktigt för att kunna förbereda sig på allra bästa sätt. Man ska kunna styra matchen med sitt ledarskap. Den ska gå dit man vill, helt enkelt.

LÄS OCKSÅ: De går in i ledarstaben i damlandslaget

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img