Uddevallamålvakten ska provspela för fransk toppklubb: ”En väldigt bra chans”

IFK Uddevalla Futsal tog i början av mars hem sin andra raka SM-titel. Örebro FC besegrades i finalen med klara 10-1, och därmed väntar ett nytt Europaäventyr för Uddevallaklubben till hösten innan en ny SFL-säsong drar igång.

Mycket talar också för att klubben ska lyckas behålla stora delar av sin starka trupp inför nästa säsong, men förstamålvakten Marcus Gerd kan vara förlorad för mästarlaget.

Futsalmagasinet kan nu avslöja att Uddevallamålvakten tillsammans Andrés Moncada, målvaktstränare i IFK Uddevalla, under maj månad åker till den franska rivieran för att besöka Toulon Élite Futsal från högstaligan i Frankrike.

Moncada berättar mer:

Vi ska åka till Toulon, en stad på runt 200 000 invånare fem mil från Marseille. Marcus ska träna med deras a-lag som ligger i topp i den franska ligan och ska spela kvartsfinalen i ligacupen, och jag ska vara med under träningarna för att utvecklas som ledare.

Vad innebär det här för er två? 

– Det innebär att Marcus ska få testa sig i en proffsig miljö med spelare som är heltidsproffs. Spelare som tränar åtta gånger i veckan och spelar i en liga som är mycket högre rankad än SFL, och i ett land som ligger på plats 19 i Fifa-rankingen.

Moncada fortsätter:

– Samtidigt så kommer jag att hålla i någon träning med deras målvakter och kunna hänga med deras tränarstab, och lära mig nya grejer som kan hjälpa till i min personliga utveckling men också arbetssättet i vår klubb. 

LÄS MER: Kristian Legiec hyllar det ”nya” svenska landslaget

Gerd har under flera säsonger varit tongivande i Uddevalla, och har även sedan några år tagit en plats i det svenska landslaget. Därför tycker Moncada att det här är en chans man bara måste ta.

– Genom gemensamma bekanta så kom deras tränare i kontakt med mig tidigare i höstas. Vi har sedan dess haft en dialog och när säsongen var över för oss här i Sverige öppnade sig möjligheten för mig och Marcus att få åka dit.

Hur länge ska ni vara där? 

– Vi kommer tyvärr inte vara där så länge på grund av jobb här hemma i Sverige. Vi åker söndag till onsdag, annars hade vi kunna vara där en hel vecka. Men vi ska hinna med minst fem träningar och vi ska passa på att suga åt oss så mycket kunskap som möjligt. Det här är en väldigt bra chans för Marcus att få visa upp sig och testa sig med elitspelare och för mig handlar det om att samla kunskap och utöka mitt kontaktnät.

Frågan kring om det skulle vara aktuellt att bli kvar i Frankrike kan inte Moncada riktigt svara på i nuläget. Det får framtiden utvisa.

– Svårt att svara på. I så fall om Marcus imponerar mycket under träningarna så att han får ett kontraktsförslag efteråt. Något som verkligen inte skulle förvåna mig, säger han och lägger till:

– Marcus är den bästa målvakten i Sverige och killen är bara 22 år gammal och redan en etablerad målvakt i både sitt klubblag med en lång meritlista och ordinarie i landslaget. Men vi får ta en dag i taget och det ska bli väldigt kul.

LÄS OCKSÅ: Drömdebut för Rastoder i landslaget

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img